Ο Γιώργος Τσουκαλης έσωσε ακόμη 8 αρχαιότητες

2023/11/21 at 10:37 ΠΜ 21/11/2023 newsroom

Ο αγώνας του Γιώργου Τσούκαλη ενάντια στην αρχαιοκαπηλία αποδίδει .

Ο γνωστός ιδιωτικός ερευνητής και μόνιμος διώκτης της αρχαιοκαπηλίας δέχτηκε προ ημερών τηλεφώνημα από κάτοικο του Ηρακλείου Κρήτης ο οποίος του ζήτησε τη συνδρομή του για να παραδώσει οκτώ αρχαιότητες στην ΕΛΑΣ.
Ο σύμβουλος Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco Πειραιώς και νησων και του International Action Art ενημέρωσε με τη σειρά του αρχικά το τμήμα Πολιτιστικής κληρονομιάς και στη συνέχεια μετέβη με κλιμάκιο της ανωτέρω υπηρεσίας στην Κρήτη. Στην περιοχή Γούρνες Πεδιάδος του δήμου Χερσονήσου παρέλαβε τις πολύτιμες αρχαιότητες, μεταξύ των οποίων ήταν μια μαρμάρινη κεφαλή και ένα ακέραιο ειδώλιο Κυκλαδικού τύπου , τμήμα χάλκινου ξίφους, και μια βυζαντινή πόρπη. Όλα τα ευρήματα παραδόθηκαν στην Εφορία αρχαιοτήτων.
Ο Γιωργος Τσούκαλης εξηρε την αξιέπαινη πράξη του άγνωστου Ηρακλειώτη ο οποίος χωρίς να μπει σε περαιτέρω πειρασμούς παρέδωσε τις αξιόλογες αρχαιότητες.
«Είναι πολύ σημαντικό πως ο αγώνας μας κατά της Αρχαιοκαπηλίας αποδίδει με αποτέλεσμα να βλέπουμε ανθρώπους που αντί να ψάξουν για αγοραστές παραδίδουν αυτά τα ευρήματα. Είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε όλοι» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Τσούκαλης ο οποίος με την πράξη του αυτή έφτασε στον αριθμό ρεκόρ των 16.618 αρχαιοτήτων που έχουν παραδοθεί με δική του πρωτοβουλία και ύστερα από δικές του ενέργειες στο ελληνικό κράτος.
Οι αρχαιότητες που κατασχέθηκαν :
1.Μια μαρμάρινη ανδρική κεφαλή Ρωμαϊκής περιόδου.
2.Τμήμα πήλινου ειδωλίου σε μητρα Ρωμαϊκής περιόδου.
3Ακεραιο ειδώλιο Κυκλαδικού τυπου γυναικεία μορφή τρίτης ιλιετιας Π.Χ.
4 Βυζαντινή πόρπη απο κράμα χαλκού 7ου αιώνα μ.Χ.
5Αποληξη χάλκινου ξίφους Μινωικής περιόδου.
6 Οστεινοωεργαλειο με τέσσερις οπές.
7 Τμήμα στλεγγιδας κλασικής η Ρωμαϊκής περιόδου.
8 Πήλινο γυναικείο ειδώλιο αναθηματικό κλασικής η Ρωμαϊκής περιόδου.