Γιατί παραιτήθηκε ο Μαρινάκης

2023/12/12 at 5:40 ΜΜ 12/12/2023 newsroomΣτο σημερινό Δ.Σ. της Super League έχει τεθεί ως θέμα και την πρόταση μομφής κατά του Βαγγέλη Μαρινάκη, με τον Αστέρα Τρίπολης, πάντως να αντιδρά τονίζοντας ότι το πρόβλημα είναι η αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα κι όχι το πρόσωπο που είναι επικεφαλής στη διοργανώτρια αχή του πρωταθλήματος.

Ωστόσο ο ισχυρός άντρας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, δήλωσε την παραίτησή του και πλέον η Λίγκα είναι σε αναζήτηση νέου προέδρου.

Θυμίζουμε ότι ο κ.Μαρινάκης είχε αναλάβει την προεδρία της Λίγκας από το 2022 όταν και διαδέχθηκε τον Γιώργο Μποροβήλο, αλλά χθες όπως έγινε γνωστό ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ και ο Άρης κατέθεσαν από κοινού πρόταση μομφής.

Στην επιστολή του, μέσω της οποίας ανακοίνωσε την παραίτηση του, ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού αφού υπενθυμίζει ότι η ομάδα του έχει ήδη προχωρήσει στην τοποθέτηση καμερών υψηλής ευκρίνειας (ένα από τα προαπαιτούμενα που έθεσε χθες η Κυβέρνηση για την επιστροφή του κόσμου στους αγώνες της Super League 1), καθώς και το ότι ταυτοποίησε έγκαιρα τον δράστη που έριξε την κροτίδα στον αγώνα με τον ΠΑΟ (και τον απέβαλλε δια βίου από το Καραϊσκάκη).

Επίσης στέκεται στο ότι επί των ημερών η SL έχει τη μεγαλυτερη χορηγία της ιστορίας της, αλλά και στην τεράστια οικονομική ενίσχυση των ομάδων μέσα από το ποσοστό που παίρνουν από το Στοίχημα, ενώ στηλιτεύει τις συμπεριφορές άλλων παραγόντων οι οποίοι δεν βοηθήσαν στο να υλοποιηθεί η εφαρμογή της ολιστικής μελέτης της UEFA και ειδικά στο κομμάτι της επαγγελματικής διαιτησίας ενώ κλείνει την επιστολή του αναφέροντας: «… δεν έχω ούτε το χρόνο, ούτε τη διάθεση να ασχοληθώ σε θεσμικό ρόλο για το ποδόσφαιρο όπως το θέλουν κάποιοι και όχι όπως εγώ το οραματίζομαι. Δεν έχω ούτε χρόνο ούτε διάθεση να συνεχίσω να ασχολούμαι διοικητικά με τον συνεταιρισμό από την στιγμή που ο λόγος κάποιων στο συμβούλιο δε συνάδει με τις πράξεις τους.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Μαρινάκη:
«Κύριοι,

Θέλω να ξεκαθαρίσω σε όλους σας σχετικά με το θέμα της βίας που ταλανίζει τον αθλητισμό τις τελευταίες μέρες, ότι καταδικάζω απερίφραστα κάθε μορφή βίας και στην κοινωνία και στο ποδόσφαιρο και αυτό και εγώ και η ομάδα μου το δείχνουμε με πράξεις και όχι με κούφια λόγια και αναγγελίες.

Εμείς μετά το περιστατικό με την κροτίδα διερευνήσαμε και εντοπίσαμε τον δράστη και τον αποβάλλαμε δια βίου από το γήπεδο μας. Ταυτόχρονα τοποθετήσαμε κάμερες υψηλής ευκρίνειας πριν τις σχετικές κυβερνητικές εξαγγελίες.

Σας θυμίζω επίσης ότι είχα την τιμή να είμαι ο πρώτος Πρόεδρος Συλλόγου που διοργανώνει απ’ ευθείας με την UEFA έναν Ευρωπαϊκό τελικό χωρίς την εγχώρια Ομοσπονδία, με τεράστια επιτυχία και με τα υψηλότερα στάνταρντ ασφαλείας να τηρούνται και να παίρνουμε συγχαρητήρια για αυτά.

Είμαστε οι πρώτοι που καταγγείλαμε τις υποθέσεις Στοιχηματισμού και Διαφθοράς στο ποδόσφαιρο και θέλουμε να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο και να λάμψει η αλήθεια σε όλες τις υποθέσεις. Μόνον έτσι θα απαγκιστρωθεί το ποδόσφαιρο από τα εγκληματικά στοιχεία που το σκοτώνουν.

Μέχρι σήμερα, ως Πρόεδρος της Λίγκας έφερα στο συνεταιρισμό, που ήταν στα όρια της διάλυσης, τη μεγαλύτερη ως τώρα χορηγία στην ιστορία της Super League, 9 εκατομμύρια ευρώ, που διασφάλισε τη συνέχεια της ύπαρξής του.

Μπήκα στη διαδικασία εξεύρεσης πόρων από το Στοίχημα και όχι μόνον για τις ομάδες που το έχουν ανάγκη και προσπάθησα να δημιουργήσω την Επαγγελματική Διαιτησία που θα εξασφάλιζε και τους Διαιτητές και την ισονομία στο ποδόσφαιρο και όλα αυτά με την σύμφωνη γνώμη της συντριπτικής πλειοψηφίας των ομάδων. Βλέπετε ότι η κατάσταση στη διαιτησία δεν έχει προηγούμενο. Όμως επίσης φαίνεται ότι κάποιοι δε θέλουν να την αλλάξουν.

Η επαγγελματική διαιτησία δεν έγινε ποτέ πράξη, παρότι είναι νόμος της Πολιτείας, γιατί απλά κάποιοι δε θέλουν την ισονομία.

Περιορίσαμε τα ποσά που έφευγαν από τις ομάδες μας και κατέληγαν στο ταμείο της ΕΠΟ και τα επιστρέψαμε σε αυτές.

Ζητήσαμε έλεγχο από την ΕΠΟ για να δούμε που πηγαίνουν τα εκατομμύρια των ομάδων και κάποιοι ακόμα και μέσα στο συμβούλιο της Super League δεν ήθελαν τη διαφάνεια.

Παρά το ότι συμφωνήσαμε για την πλήρη εφαρμογή της Ολιστικής Μελέτης, η εφαρμογή της υπονομεύτηκε από λόγους σκοπιμότητες.

Βλέπω με λύπη μου ότι κάποιοι θεωρούν πως δεν πρέπει να πάμε μπροστά και δεν έχω ούτε το χρόνο, ούτε τη διάθεση να ασχοληθώ σε θεσμικό ρόλο για το ποδόσφαιρο όπως το θέλουν κάποιοι και όχι όπως εγώ το οραματίζομαι.

Δεν έχω ούτε χρόνο ούτε διάθεση να συνεχίσω να ασχολούμαι διοικητικά με τον συνεταιρισμό από την στιγμή που ο λόγος κάποιων στο συμβούλιο δε συνάδει με τις πράξεις τους.

Καλή συνέχεια σε όλους»

Πηγή: gazzetta.gr