Νέο…δώρο στους αγρότες η αναστολή πληρωμών ρεύματος

2024/01/29 at 1:44 ΜΜ 29/01/2024 newsroomΤην κατάθεση τροπολογίας εντός της ημέρας για πληρή διετή αναστολή πληρωμών για το ηλεκτρικό ρεύμα σε αγρότες που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel προανήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Όπως είπε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο κ. Σκυλακάκης οι αγρότες θα έχουν δύο χρόνια πλήρη αναστολή πληρωμών, με συνέχιση της παροχής ρεύματος και στη συνέχεια μια πενταετή ρύθμιση των υποχρεώσεων στο ρεύμα συμπεριλαμβανομένων και των παλαιών υποχρεώσεων με μηδενικό επιτόκιο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας πάνω πάνω από το 30% των υποχρεώσεων των αγροτών σε ρεύμα παραμένει απλήρωτο: «Έχουμε περίπου λίγο κάτω από 200.000 παροχές αγροτικού ρεύματος συνεπώς το 30% εξ αυτών είναι απλήρωτο».

Η κίνηση αυτή έρχεται μια ημέρα μετά την κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής.

Το μήνυμα που η κυβέρνηση θέλει να περάσει είναι ότι οι πόρτες των συναρμόδιων υπουργείων είναι ανοιχτές προς συζήτηση για τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου, αλλά από την άλλη δεν πρέπει να υπάρχουν υπερβολικές προσδοκίες. Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι προχωρούν με ταχείς ρυθμούς οι αποζημιώσεις σε παραγωγούς, αν και αναγνωρίζουν ότι η πρωτόγνωρη καταστροφή στη Θεσσαλία κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα, ειδικά για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους πληγεισών περιοχών, όπως η Καρδίτσα.

Από την κυβέρνηση υπογραμμίζουν ότι η πορεία των αποζημιώσεων είναι γρήγορη, ίσως πιο γρήγορη από κάθε άλλη αντίστοιχη περίσταση, αλλά το μέγεθος του προβλήματος στη Θεσσαλία είναι συντριπτικό. Κάτι που αναγνωρίζουν από την κυβέρνηση ως πρόβλημα ήταν τα λάθη που έγιναν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στις πληρωμές το προηγούμενο διάστημα, με αποτέλεσμα να «ξηλωθεί» η ηγεσία του. Σημειωτέον, ο Λευτέρης Αυγενάκης πριν και μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου είχε απανωτές συσκέψεις στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ για να «τρέξουν» οι πληρωμές το επόμενο διάστημα.