Πως πήρε φωτιά το αεροπλάνο της Japan Airline

2024/01/02 at 2:19 ΜΜ 02/01/2024 newsroom

Συναγερμός σήμανε στο αεροδρόμιο Haneda του Τόκιο το βράδυ της Τρίτης (τοπική ώρα), όταν ένα αεροπλάνο της Japan Airlines τυλίχθηκε στις φλόγες κατά την προσγείωσή του στον διάδρομο προσγείωσης.

Πλάνα του ραδιοτηλεοπτικού φορέα NHK έδειχναν φλόγες να βγαίνουν από τα παράθυρα του αεροσκάφους και κάτω από αυτό. Ο διάδρομος προσγείωσης και απογείωσης είχε επίσης πάρει φωτιά. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, 379 άτομα (367 επιβάτες – μεταξύ τους 8 παιδιά – και 12 μέλη πλήρωμα) έχουν απομακρυνθεί με ασφάλεια από το φλεγόμενο αεροσκάφος.

Την ίδια στιγμή, ένα άτομο από το πλήρωμα του αεροπλάνο της ακτοφυλακής έχει διασωθεί, ενώ άλλα πέντε αγνοούνται.  Σύμφωνα με πηγές, το αεροσκάφος της ακτοφυλακής μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και αγαθά πρώτης ανάγκης σε ανθρώπους που επηρεάστηκαν από τους χθεσινούς σεισμούς.

https://x.com/TheInsiderPaper/status/1742116323235336551?s=20

Το NHK, επικαλούμενο τις αρχές, ανέφερε ότι το αεροπλάνο συγκρούστηκε με αεροσκάφος της ιαπωνικής ακτοφυλακής μετά την προσγείωσή του στη Haneda. Στο αεροσκάφος υπήρχαν 367 επιβάτες, οι οποίοι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του ιαπωνικού καναλιού – τελούν ακόμα προς επιβεβαίωση – πρόλαβαν και απομακρύνθηκαν.

Ανέφερε επίσης ότι το αεροπλάνο, που εκτελούσε την πτήση 516, είχε απογειωθεί από το Χοκάιντο.

Είναι άγνωστο πλέον αυτή τη στιγμή αν πρόκειται για λάθος από τον πύργο ελέγχου που έδωσε το «clear» για προσγείωση ή αν ξαφνικά το αεροπλάνο της ακτοφυλακής μπήκε στον διάδρομο προσγείωσης την ώρα που το αεροσκάφος της Japan Airlines προσγειωνόταν.

Η απομαγνητοφώνηση των συνομιλιών του έλεγκτη εναέριας κυκλοφορίας με τον πιλότο του αεροπλάνου θα είναι αυτη που θα ρίξει φως στα αίτια της σύγκρουσης.

Δείτε βίντεο από τη στιγμή που επιβάτες τρέχουν να εκκενώσουν το σημείο

https://x.com/TheInsiderPaper/status/1742116323235336551?s=20

epivates_aeroskafos

Επιπλέον θετικό είναι το γεγονός ότι διασώθηκαν επιβάτες και πληρώμα και έτσι ο κυβερνήτης του αεροπλάνου θα μπορέσει να δώσει και αυτός κατάθεση για το τι ακριβώς έγινε.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας δημιούργησε ένα γραφείο διασύνδεσης πληροφοριών στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του Γραφείου του Πρωθυπουργού για τη συλλογή πληροφοριών.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Japan Airport Building, η οποία διαχειρίζεται το κτίριο του εγχώριου τερματικού σταθμού του αεροδρομίου Haneda, όλοι οι διάδρομοι προσγείωσης και απογείωσης στο αεροδρόμιο έχουν κλείσει.