Δύο νέα μεγάλα έργα ΑΠΕ από την ΔΕΗΠ

2024/02/23 at 6:45 ΜΜ 23/02/2024 newsroom

Δύο νέα έργα φωτοβολταϊκών βάζουν σε τροχιά υλοποίησης το τριετές στρατηγικό σχέδιο που παρουσίασε η διοίκηση του Ομίλου σε επενδυτές στο Λονδίνο τον Ιανουάριο, το οποίο περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ουσιαστικά βήματα προς την πράσινη μετάβαση.

Το πρώτο έργο αφορά στην συμφωνία της ΔΕΗ με την RWE, για το νέο φωτοβολταϊκό πάρκο “Ορυχείο ΔΕΗ Αμύνταιο” (ομάδα έργου III) συνολικής ισχύος περίπου 450 MWp , το οποίο βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία, εντός των ορίων του πρώην υπαίθριου λιγνιτωρυχείου Αμυνταίου. Για την συγκεκριμένη επένδυση ύψους €255,4 εκατ. στο «Ορυχείο ΔΕΗ Αμύνταιο», εξασφαλίστηκαν €127,7 εκατ. από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Οι εργασίες κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάρκου έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες, ενώ η λειτουργία του αναμένεται  το 2025.

Η δεύτερη μεγάλη επένδυση αφορά στην συμφωνία που υπέγραψε ο Όμιλος ΔΕΗ με τις τράπεζες Eurobank και Πειραιώς, για την χρηματοδότηση του μεγάλου φωτοβολταϊκού έργου 550 ΜWp της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Πτολεμαΐδα. Το νέο φωτοβολταϊκό έργο «Φοίβη», το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί και αυτό εντός του 2025, θα αναπτυχθεί στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας. Απαρτίζεται από τρείς διαφορετικές υποπεριοχές συνολικής έκτασης περίπου 10.000 στρεμμάτων στις οποίες πρόκειται να εγκατασταθούν περίπου 950.000 Φ/Β πλαίσια bifacial τεχνολογίας. Μετά την αποπεράτωση και τη σύνδεση με το Σύστημα, η παραγωγή του Φ/Β Σταθμού αναμένεται να φτάνει την 1 ΤWh, ενέργεια που αντιστοιχεί στις ανάγκες περίπου 200.000 νοικοκυριών και που πρόκειται να καλύψει σχεδόν το 2,5% της εγχώριας παραγωγής ενέργειας. Παράλληλα, με τη λειτουργία του σταθμού αποτρέπεται η εκπομπή 550 kt CO2 ετησίως.