Κλιματική κρίση: ποιος είναι ο ρόλος των πλουσίων

2024/03/17 at 11:12 ΠΜ 17/03/2024 newsroomΕπηρεάζουν οι πλούσιοι την κλιματική κρίση;
Υπάρχουν περίπου 2.600 δισεκατομμυριούχοι στον κόσμο, σύμφωνα με το Forbes, και αυτοί οι μεγιστάνες αξίζουν συνολικά 12,2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτός ο πλούτος τους επέτρεψε να περιηγηθούν σε όλο τον κόσμο με ιδιωτικά πολυτελή οχήματα. Καθώς ο πλανήτης συνεχίζει να αισθάνεται τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης, μελέτες έχουν δείξει ότι αυτοί οι τρόποι ζωής συμβάλλουν στην κλιματική κρίση.
Τα πλουσιότερα άτομα «συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην κλιματική αλλαγή μέσω δραστηριοτήτων που διψούν για άνθρακα», σύμφωνα με το BBC. Είναι αλήθεια ότι «οι περισσότεροι άνθρωποι στις εύρωστες χώρες καταναλώνουν με τρόπους που επιταχύνουν την κλιματική καταστροφή», πρόσθεσε το BBC. Ωστόσο, “οι πλούσιοι άνθρωποι δίνουν τον τόνο στην κατανάλωση που όλοι επιδιώκουν.
Ιδιαίτερα οι πλούσιοι Αμερικανοί «έχουν υψηλότερα αποτυπώματα άνθρακα από άλλους πλούσιους ανθρώπους», σύμφωνα με το Scientific American, το οποίο επικαλείται μια μελέτη από την Έκθεση για την Ανισότητα στον κόσμο. Αντίστοιχες μελέτες έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Τι δείχνουν όμως στην πραγματικότητα τα στοιχεία;
Εξετάζοντας συγκεκριμένα τις Ηνωμένες Πολιτείες, «το 40% των συνολικών εκπομπών ρύπων στις ΗΠΑ συνδέθηκε με εισοδηματικές ροές στο 10% των νοικοκυριών με τα υψηλότερα κέρδη» το 2019, σύμφωνα με μια μελέτη του Αυγούστου 2023 στο περιοδικό PLOS Climate. Αυτό αντιπροσωπεύει τους εισοδηματίες που φέρνουν περίπου 180.000 δολαρίων ετησίως και παράγοντες στις εκπομπές άνθρακα από τις βιομηχανίες στις οποίες έχει επενδύσει κάθε νοικοκυριό.
Η κορυφή της διατροφικής αλυσίδας – οι Αμερικανοί στο 1% όλων των εισοδημάτων – συνέβαλε δυσανάλογα πιο αρνητικά στο περιβάλλον, ανέφερε η PLOS, η οποία είναι υπεύθυνη για έως και 15 έως 17% των εκπομπών άνθρακα. Αυτοί οι Αμερικανοί, που αντιπροσωπεύουν νοικοκυριά που βγάζουν περισσότερα από 550.000 δολάρια, είχαν επενδύσεις που αντιπροσώπευαν έως και το 43% αυτών των εκπομπών.
Εν τω μεταξύ, το 0,1% των Αμερικανών εισοδηματιών περιεγράφηκε από την PLOS ως «υπερ-εκπομπές» εκπομπών άνθρακα, ειδικά όταν συνυπολογίζονται οι εξαιρετικά πλούσιοι με σημαντικά έσοδα από επενδύσεις σε βιομηχανίες υψηλών εκπομπών άνθρακα, οι οποίες οδηγούν περισσότερο από το 50% των εκπομπές αυτών των ατόμων. Αυτά τα εκτιμώμενα 43.200 νοικοκυριά υπερ-εκπομπών στις ΗΠΑ, των οποίων το εισόδημα κυμαίνεται σε πολλά εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια, το καθένα παράγει περίπου 3.000 τόνους ρύπανσης άνθρακα κάθε χρόνο.
Συνιστάται ότι ο μέσος άνθρωπος θα πρέπει να περιορίσει το αποτύπωμα άνθρακα σε περίπου 2,3 τόνους το χρόνο για να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση, σύμφωνα με τους μελετητές. Όταν εξετάζουμε τον αντίκτυπο των πλουσίων στην κλιματική κρίση, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι πιθανότατα ένα ιδιωτικό αεροπλάνο.
Όσον αφορά στους ουρανούς, τα ιδιωτικά αεροσκάφη «εκπέμπουν τουλάχιστον 10 φορές περισσότερους ρύπους από τα εμπορικά αεροπλάνα ανά επιβάτη», σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Πολιτικών Μελετών. Ενώ «ένα μικρό μόνο μέρος αυτών των εκπομπών άνθρακα [4%] οφείλεται στη χρήση ιδιωτικών τζετ», σημειώνει η έκθεση, «υπάρχει μια έντονη ανισορροπία μεταξύ ενός αεροσκάφους που μεταφέρει το πολύ μια χούφτα άτομα… έναντι ενός εμπορικού αεροσκάφους φορτωμένο με εκατοντάδες επιβάτες». Αυτό σημαίνει ότι οι εύποροι ευθύνονται για μια εξαιρετικά δυσανάλογη ποσότητα εκπομπών άνθρακα από τα αεροπορικά ταξίδια, ενώ ο Κορωνοϊός έχει επιδεινώσει τη χρήση ναυλωμένων αεροπλάνων και οι εκπομπές “έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 23%, καθώς η χρήση ιδιωτικών αεροσκαφών έχει αυξηθεί κατά περίπου ένα πέμπτο από την έναρξη της πανδημίας.
Τα σούπερ γιοτ είναι μακράν το χειρότερο περιουσιακό στοιχείο από περιβαλλοντική άποψη σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα καθώς «τα δύο τρίτα αυτών των υπερπλούσιων εκπομπών δημιουργούνται από τα σούπερ γιοτ.
«Είτε πρόκειται για ιδιωτικά αεροσκάφη είτε για ταξίδια στο διάστημα, απλώς σνομπάρουν την υπόλοιπη κοινωνία κι απεχθάνονται περιορισμούς που συνεπάγεται η αποδοχή της συλλογικής ευθύνης για την τύχη του πλανήτη.