Κορκίδης: Με μικρή απόκλιση από τις προβλέψεις έτρεξε το ΑΕΠ και η ανάπτυξη

2024/03/08 at 12:30 ΜΜ 08/03/2024 newsroomΔήλωση προέδρου ΕΒΕΠ και ΠΕΣΑ Βασίλη Κορκίδη για ανακοίνωση οικονομικών στοιχείων ΕΛΣΤΑΤ
«Με μικρή απόκλιση από τις προβλέψεις έτρεξε το ΑΕΠ και η ανάπτυξη»

Ελάχιστη ήταν η απόκλιση όσον αφορά στην διαμόρφωση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης το 2023, που «έκλεισε» στο 2%, χαμηλότερα από τις αρχικές προβλέψεις για 2,4% της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΤτΕ. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το ΑΕΠ το 2023 σε όρους όγκου ανήλθε σε 194,5 δισ. ευρώ έναντι 190,7 δισ. ευρώ το 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2%. Σε τρέχουσες τιμές το ΑΕΠ του 2023 ανήλθε σε 220,3 δισ. ευρώ έναντι 206,6 δισ. ευρώ το 2022 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 6,6%. Ο ρυθμός ανάπτυξης της προηγούμενης χρονιάς διαμορφώθηκε από την αύξηση κατά 1,8% της ιδιωτικής κατανάλωσης, των επενδύσεων κατά 4% και της αύξησης των εξαγωγών κατά 3,7%. Από τους τρείς αυτούς δείκτες εκείνος των επενδύσεων καθιστά προφανές ότι οι επενδύσεις, είχαν τη μεγαλύτερη θετική συμβολή στην οικονομική μεγέθυνση με τις εξαγωγές να ακολουθούν. Παρότι μάλιστα η αύξηση των εισαγωγών ήταν μικρότερη, στο 2,1%, οι εξαγωγές συνέχισαν και το 2023 να είναι αρνητικές για το ΑΕΠ, αφού διαμορφώθηκαν στα 75.23 εκατ. ευρώ έναντι 85.36 εκατ. ευρώ των εισαγωγών.

Το γεγονός δικαιώνει την πολιτική του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς η οποία έχει προτάξει το θέμα των επενδύσεων από το εσωτερικό και εξωτερικό ως στοιχείο ενδυνάμωσης της οικονομικής δραστηριότητας όπως και των εξαγωγών υποστηρίζοντας την εφαρμογή εξωστρεφούς πολιτικής για την ανάπτυξή τους. Η επίδοση η οποία είναι μία από τις υψηλότερες μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης επετεύχθη εν μέσω σημαντικών προκλήσεων για την ελληνική οικονομία, όπως το ασταθές διεθνές περιβάλλον, οι πληθωριστικές πιέσεις, τα αυξημένα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά και οι φυσικές καταστροφές στην ελληνική επικράτεια κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, και ιδιαίτερα οι καταστροφικές πλημμύρες στην Θεσσαλία.

Η δύναμη των αριθμών που απεικονίζουν το ρυθμό της οικονομική ανάπτυξης καθιστούν πρόδηλη την αναγκαιότητα να επισπευσθούν οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις ώστε ο ρυθμός ανάπτυξης για το τρέχον έτος να αποκλίνει, αλλά με θετικό πρόσημο των προβλέψεων που έχουν δει ήδη το φως της δημοσιότητας για το 2024. Η Ελλάδα χάρη στην ορθές οικονομικές επιλογές της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει μπει σε πορεία ανάπτυξης, η επιτάχυνση της οποίας θα συνεχίσει να είναι το ζητούμενο και για το τρέχον έτος.

Καλό σας Σαββατοκύριακο, χρόνια πολλά στις γυναίκες!

Βασίλης Κορκίδης