Θεμιστοκλέους: πόσο παραπάνω θα πληρώνουμε για εξετάσεις

2024/03/13 at 4:58 ΜΜ 13/03/2024 newsroomΑύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη για εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται από την 1η Απριλίου.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στον ΣΚΑΪ, τα παραπεμπτικά αιματολογικών εξετάσεων θα χρεώνονται 1 ευρώ και για ακτινολογικές εξετάσεις 3 ευρώ.

«Αυτό συμβαίνει γιατί μετά την πανδημία παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση των διαγνωστικών εξετάσεων στις δημόσιες δομές, η οποία συνεχίζεται και τώρα που τελείωσε ο κορωνοϊός» δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

«Θέλουμε να επαναφέρουμε τις διαγνωστικές εξετάσεις στις δημόσιες δομές» εξήγησε για το μέτρο ο υφυπουργός Υγείας, προσθέτοντας πως «όποιος πάει για εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία, η συμμετοχή του θα είναι μηδενική».

Οσον αφορά στις καταγγελίες για ελλείψεις προσωπικού και τις λίστες αναμονής στα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε: «Το προσωπικό (νοσηλευτικό προσωπικό – παραϊατρικό προσωπικό) επαρκεί. Τα ίδια τα νοσοκομεία το επιβεβαιώσαν και απάντησαν θετικά όταν ρωτήθηκαν. Το μέτρο έκανε πρεμιέρα χθες και σε 18 μήνες από σήμερα περιμένουμε σημαντική μείωση στις αναμονές».

O υφυπουργός Υγείας τοποθετήθηκε και για φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν με στοιβαγμένους ασθενείς στον διάδρομο του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», λέγοντας πως «τη γνωρίζουμε αυτή την εικόνα. Υπήρξε ένα πρόβλημα τις τελευταίες δύο ημέρες. Εντός της ημέρας θα έχουν απορροφηθεί όλοι οι ασθενείς στα κρεβάτια των θαλάμων. Έγινε σχετική σύσκεψη το πρωί. Απολογούμαστε γι’ αυτό».

Όσο για τις καταγγελίες περί έλλειψης παγοκυστών απο το νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός», ο κ. Θεμιστοκλέους είπε: «Δεν υπάρχει αυτό, είναι ψευδές. Αυτό αν έχει γίνει κάτι, είναι προσπάθεια δυσφήμισης του εθνικού συστήματος υγείας».