Κεχαγιά: το αίτημά μας για διπλές εκλογές παραμένει

2024/04/01 at 1:28 ΜΜ 01/04/2024 newsroomΗ εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Βούλα Κεχαγιά, σε συνέντευξή της στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ» του ΣΚΑΪ, με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο, επεσήμανε:

Για το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών

Ο κ. Κασσελάκης έχει ζητήσει εκλογές, αυτό το αίτημα δεν αποσύρεται, θα είναι πάντα και διαρκώς στο τραπέζι. Ζητάμε διπλές εκλογές, γιατί θεωρούμε ότι μια σειρά θεμάτων, τα οποία εμείς χαρακτηρίζουμε σκάνδαλα, επιβάλλουν στην κυβέρνηση, αλλά και σε όλα τα πολιτικά κόμματα, να μπουν ξανά στο «ζύγι». Η κυβέρνηση επαίρεται για το 41%. Εμείς θεωρούμε, βλέποντας και τις δημοσκοπήσεις, ότι έχει μεγάλη πτώση και κάμψη και θέλουμε να απαντήσει σε όλα αυτά τα ζητήματα ο ελληνικός λαός.

Για τις αιτίες που θέτουν ζήτημα αυξημένης επιτήρησης στις εκλογές

Το θέμα με τα e-mails είναι πάρα πολύ σοβαρό. Η κυβέρνηση, δια του υπουργείου των Εσωτερικών, διοχέτευε στοιχεία Ελλήνων του εξωτερικού στη ΝΔ και η ΝΔ, ως κόμμα, τα διοχέτευε σε ευρωβουλευτές και δεν ξέρουμε που αλλού. Όταν διαχειρίζεσαι προσωπικά δεδομένα ψηφοφόρων ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι υπάρχουν τεχνικές δυνατότητες ακόμη και για καθοδήγηση, να δείξεις την κατεύθυνση, έχετε ακούσει για τα cambridge analytica. Το βάζουμε αυτό πάνω στο τραπέζι. Μπορεί να συμβαίνει και με εκλογείς που ψηφίζουν στην Ελλάδα αυτό. Να έχουν διαρρεύσει τα στοιχεία.

Έχει συνηθίσει η κυβέρνηση να αντιμετωπίζει τον ελληνικό λαό και τα πολιτικά κόμματα ως απλούς παρατηρητές, οι οποίοι δεν ομιλούν. Τους κοτσάρει και κάποιους χαρακτηρισμούς, ότι είναι «ψεκασμένοι», συνωμοσιολόγοι και λαϊκιστές. Αυτά έχουν τελειώσει. Εμείς λέμε ότι υπάρχει θέμα διαφάνειας του τρόπου διεξαγωγής των εκλογών. Χρειαζόμαστε μια αυξημένη παρατήρηση από το εξωτερικό, όπως είθισται, ούτως ή άλλως. Ήρθε και ο ΟΑΣΕ το 2023. Το ξέρετε ότι συνέταξε μια έκθεση η οποία εντοπίζει πάρα πολλά κενά;

Να σας θυμίσω κάτι κ. Οικονόμου; Γιατί έχουμε κοντή μνήμη εδώ στη χώρα μας. Θυμάστε που το 2019, πριν γίνουν οι ευρωεκλογές και ακολούθως οι εθνικές εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης σήκωνε το δάχτυλο και εγκαλούσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στη βάση ενός δημοσιεύματος, λέγοντας να μη τολμήσει να αλλάξει την εταιρεία, η οποία έχει την ευθύνη διεξαγωγής των εκλογών, την SingularLogic; Βάσει ενός δημοσιεύματος το οποίο δεν ίσχυε. Και έλεγε ότι θα υπάρξει νοθεία των εκλογών; Γιατί τότε δεν είδα κανέναν να ξεσηκώνεται; Που εμείς δεν λέμε τη λέξη νοθεία. Επειδή κάποιος υπονόησε στα γραφόμενά του ότι μπορεί να αλλάξει η εταιρεία που διαχρονικά διεξάγει τις εκλογές. Διαψεύστηκε; Μίλησε τότε για απόπειρα νοθείας και κράδαινε χαρτιά και εκστόμιζε απειλές προς την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, ότι αν τολμήσει να διώξει την SingularLogic, που δεν υπήρχε τέτοια πρόθεση, θα υπάρξει νοθεία στις εκλογές.

Για την κυβερνητική επιχείρηση συγκάλυψης στο έγκλημα των Τεμπών

Είναι λίγα όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί γύρω από το έγκλημα στα Τέμπη; θεωρείτε ότι η εξεταστική επιτροπή της Βουλής, όπου την πλειοψηφία την είχε η ΝΔ, έπραξε σωστά; Το ότι αποκλείστηκαν κομβικοί μάρτυρες; Το ότι δεν πήγαν κομβικοί μάρτυρες; Το ότι δεν πήγαν πρώην υπουργοί Μεταφορών της ΝΔ, ο κ. Λιάπης και ο κ. Στυλιανίδης, αλλά πήγαν ο κ. Ρέππας και ο κ. Βερελής; Αφού ήταν από το 1977 η περίοδος εξέτασης, γιατί εξαιρέθηκαν αυτοί οι δύο πρώην υπουργοί της ΝΔ από τον κατάλογο των μαρτύρων; Ο κ. Γενιδούνιας; Ο κ. Τσαλίδης με το περίφημο έγγραφο;

Ο κ. Καραμανλής ήρθε στη δική σας εκπομπή και έλεγε ότι «δεν είχα δεχθεί καμία προειδοποίηση σε σχέση με ζητήματα ασφαλείας». Τι είναι προειδοποίηση για τον κ. Καραμανλή; Να βλέπει μόνο τα τρένα να συγκρούονται; Ειλικρινά, τι άλλο από προειδοποίηση, μπορεί να είναι, να έρχονται τα σωματεία των εργαζομένων, να έρχονται οι διευθυντές και τα επιτελικά στελέχη στους σιδηροδρόμους και να λένε ότι υπάρχουν ζητήματα ασφαλείας;

Η Ευρωπαία Εισαγγελέας είπε ότι έχει δυσκολίες να παρακολουθήσει την εξέλιξη της υπόθεσης και να κάνει τη δουλειά της, γιατί κάποιοι της βάζουν εμπόδια.

Για την ανάγκη προανακριτικής επιτροπής σχετικά με τη διερεύνηση των ευθυνών του Κώστα Καραμανλή στο έγκλημα των Τεμπών

Στη συνεδρίαση της Βουλής επί της πρότασης μομφής, η κυβέρνηση κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα να καταθέσουν κατηγορητήριο, προκειμένου να συναινέσει στη ψήφιση προανακριτικής επιτροπής. Έρχεται σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση δια του Προέδρου της και λέει: ιδού το κατηγορητήριο. Νομίζω ότι είναι σαφή τα πράγματα.

Μέλημα του ελληνικού λαού είναι να αποκαλυφθεί η αλήθεια για ένα έγκλημα στο οποίο ακόμη και τώρα επιχειρείται η συγκάλυψη, με μονταζιέρες, μπετονιέρες, μπαζώματα. Δεν μπορούμε να λειτουργούμε έτσι, με e-mails και παραβίαση προσωπικών δεδομένων, με υποκλοπές. Ας έρθουμε σε μια κανονικότητα για να ασχοληθούμε και με αυτά που επίσης απασχολούν τον πολίτη, την καθημερινότητα και την ακρίβεια. Με τον ελληνικό λαό να μη μπορεί να ζήσει, η κυβέρνηση παριστάνει ότι όλα είναι καλά και ότι η οικονομία «πετάει», με τις επενδύσεις να έχουν μειωθεί.

Εδώ το βίντεο από τη συνέντευξη: https://we.tl/t-9xcBl8eEpy