Αμερικανική …εισβολή στο ποδόσφαιρο

2024/05/25 at 12:39 ΠΜ 25/05/2024 newsroomΑμερικανοποίηση του ποδοσφαίρου

Όλο και περισσότερες ομάδες, ιδίως της Βρετανίας,βρίσκονται υπό αμερικανική ιδιοκτησία. Τι σημαίνει αυτό για το πιο δημοφιλές άθλημα της ηπείρου; Ο αντίκτυπος της τάσης αυτής γίνεται αισθητός όχι μόνο στα διοικητικά συμβούλια συνεδριάσεων των ομάδων σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στα γήπεδα. Εκεί, η μακρά και ιστορική ποδοσφαιρική κουλτούρα της ηπείρου έρχεται αντιμέτωπη με την επιθετική αμερικανικήεπιχειρηματική δραστηριότητα.

Το ποδόσφαιρο είναι αδιαμφισβήτητα το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο με 3,5 δισεκατομμύρια οπαδούς σε όλο τον κόσμο, αλλά πώς λέγεται; Ποδόσφαιρο ή Σόκερ; Οι ρίζες αυτού που για πρώτη φορά έγινε γνωστό ως ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο χρονολογούνται από την Αγγλία του 12ου αιώνα, ενώ η σημερινή του μορφή προέκυψε στην Αγγλία τον 19ο αιώνα. Έκτοτε, το άθλημα συνδέεται κυρίως με τις ευρωπαϊκές χώρες, με οκτώ από τις δέκα κορυφαίες εθνικές ομάδες να είναι ευρωπαϊκές στην παγκόσμια κατάταξη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA). Τα εθνικά πρωταθλήματα των ευρωπαϊκών χωρών βρίσκονται σταθερά στην κορυφή των καταλόγων κατάταξης όσον αφορά την προσέλευση και την τηλεθέαση. Η Premier League της Αγγλίας, η LaLiga της Ισπανίας και η Ligue 1 της Γαλλίας είναι τα πιο δημοφιλή από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Παρά την κυριαρχία της Ευρώπης, η δημοτικότητα του αθλήματος φτάνει παγκοσμίως- σε όλες σχεδόν τις χώρες, είναι το πιο δημοφιλές άθλημα στο εσωτερικό της χώρας. Ωστόσο, το παιχνίδι δεν είναι ισχυρό μόνο στους αριθμούς του. Η αφοσίωση των φιλάθλων στις ομάδες είναι ένα γνωστό φαινόμενο σε όλη την Ευρώπη, και οι αγώνες διεξάγονται σχεδόν πάντα με σχεδόν πλήρη προσέλευση, ακόμη και για ομάδες που αντιμετωπίζουν τον υποβιβασμό. Η επιτυχία εκτιμάται και γιορτάζεται, αλλά δεν αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα. Αντίθετα, οι ομάδες που υποστηρίζουν οι οπαδοί αποτελούν πηγή τοπικής υπερηφάνειας, πάθους και προσωπικής ταυτότητας. Οι μέρες των αγώνων περνούν στις τοπικές παμπ, καλλιεργώντας μια αίσθηση κοινότητας όπου το άθλημα είναι ικανό να ανεβάσει το ηθικό όλων όσων το παρακολουθούν. Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι το άθλημα έχει γίνει “θρησκεία” στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου υπάρχουν περισσότερα από 140 επιμέρους πρωταθλήματα με συνολικά πάνω από 480 κατηγορίες. Αυτό το σύστημα επιτρέπει ακόμη και στις φτωχότερες, μικρότερες ομάδες της γειτονιάς να μπορούν να ανέβουν στην κορυφή μέσω του ανοιχτού ανταγωνισμού.

“Περισσότερο από το ένα τρίτο των 92 επαγγελματικών ομάδων στα τέσσερα κορυφαία πρωταθλήματα της Αγγλίας έχουν τώρα κάποια μορφή αμερικανικής ιδιοκτησίας”, ανέφερε το Bloomberg. Όταν οι ομάδες βγαίνουν προς πώληση, “οι πιθανοί αγοραστές είναι ως επί το πλείστον Αμερικανοί”. Εν μέρει, ο αγώνας είναι μια ευκαιριακή ευκολία, με τον αμερικανικό αθλητισμό να ηγείται παγκοσμίως “όσον αφορά την εμπορευματοποίηση και τη ρευστοποίηση διαφόρων περιουσιακών στοιχείων”, αλλά χωρίς “τη διεθνή εμβέλεια του ποδοσφαίρου”, εξήγησε ο σύμβουλος της ποδοσφαιρικής ομάδας Burnley Football Clubαμερικανικής ιδιοκτησίας Σάσα Ριαζάντσεφ.

Το σύστημα “προαγωγής” του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου – κατά το οποίο οι ομάδες χαμηλότερης κατάταξης μπορούν να ανέβουν σε πιο ελίτ πρωταθλήματα – προσφέρει ένα άλλο δέλεαρ για Αμερικανούς όπως ο Τζόρνταν Γκάρντνερ, του οποίου η αγορά μιας δανέζικης ομάδας το 2019 κατέληξε σε μια επικερδή επενδυτική ευκαιρία, δήλωσε ο Marketplace. “Μπορείς να αγοράσεις το ισοδύναμο μιας ομάδας μπέιζμπολ ΑΑΑ και να την ανεβάσεις στο ισοδύναμο των μεγάλων πρωταθλημάτων”, δήλωσε ο Gardner. Αν “γίνει σωστά”, μπορεί να είναι “οικονομικά προσοδοφόρο”.

Η τάση, ιδίως όσον αφορά τις εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων, έχει τροφοδοτηθεί πιο πρόσφατα από το φαινόμενο COVID, δήλωσε το Associated Press. Πολλοί σύλλογοι ήταν “προβληματισμένοι μετά το κορονοϊό”, δήλωσε ο εταίρος της 777 Partners,Τζόναθαν Λούτσκι. Η ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία επέτρεψε στην εταιρεία με έδρα το Μαϊάμι, η οποία έχει συμμετοχές σε κλαμπ σε όλη την Ευρώπη, να “μπει σε καλή τιμή”, δήλωσε ο Λούτσκι. Η ιστορία του δεν είναι μοναδική, επίσης. Οι περιορισμοί της πανδημίας”κράτησαν τους οπαδούς εκτός κερκίδων και το κόστος αυξήθηκε”, γεγονός που με τη σειρά του δημιούργησε “ένα άνοιγμα για περισσότερους Αμερικανούς επενδυτές να πάρουν μερίδιο στο όλο και πιο δημοφιλές παγκόσμιο άθλημα”, σχολίασε το CNBC. Συχνά, αυτό προκαλούσε τους Αμερικανούς επενδυτές να “αρπάζουν πολλαπλές ομάδες και να κινούνται προς το λεγόμενο μοντέλο “πολλαπλών συλλόγων””. Η διαδικασία είναι “παρόμοια με τα μικρά πρωταθλήματα στις ΗΠΑ”, κατά την οποία “οι παίκτες μπορούν να μεταφερθούν στα διάφορα κλαμπ που ανήκουν στον ίδιο επενδυτή, να αναπτύξουν το ταλέντο τους και ενδεχομένως να πωληθούν σε υψηλότερη κατηγορία”.

Με εννέα από τις 20 ομάδες της Premier League του Ηνωμένου Βασιλείου να ανήκουν σε Αμερικανούς, “οι περισσότεροι από τους Αμερικανούς που εντοπίζονται κατά καιρούς στο θεωρείο των ιδιοκτητών – ή, ακόμη χειρότερα, σπάνια εντοπίζονται εκεί – περιφρονούνται από τους οπαδούς του συλλόγου τους”, ανέφεραν οι NewYork Times. Η εισροή αμερικανικών χρημάτων και η επιρροή στο βρετανικό ποδόσφαιρο έχει “φτάσει σε ένα σημείο όπου υπάρχει κάτι σαν στίγμα κατά της αμερικανικής ιδιοκτησίας”, δήλωσε στην εφημερίδα ο πρώην παίκτης της Μάντσεστερ Σίτι Nedum Onuoha.

Έχουν ήδη σημειωθεί αρκετά περιστατικά στα οποία Ευρωπαίοι οπαδοί στράφηκαν εναντίον Αμερικανών επενδυτών συλλόγων, συμπεριλαμβανομένης μιας περίπτωσης όπου μια “ομάδα δυσαρεστημένων οπαδών της βελγικής ομάδας της Οστάνδης παγίδευσε τον Αμερικανό ιδιοκτήτη Paul Conway σε μια τουαλέτα του σταδίου” για να διαμαρτυρηθεί για την πρόσφατη πτώση του συλλόγου τους, ανέφερε το Front Office Sports. Ο ιδιοκτήτης του συλλόγου της Τσέλσι, Τοντ Μποιχλι, εν τω μεταξύ, είναι ένας “βασιλιάς των ιδιωτικών κεφαλαίων στις ΗΠΑ που μοιάζει εντελώς ερασιτέχνης στο αγγλικό ποδόσφαιρο”, ανέφερε η βρετανική εφημερίδα The Times. Πράγμα που δεν σημαίνει ότι η τράπουλα είναι καθολικά στοιβαγμένη εναντίον των αμερικανικών εξορμήσεων στο ποδόσφαιρο. Τα πρώτα χρόνια του Αμερικανού ιδιοκτήτη της Λίβερπουλ Κλαμπ Τζων Χένρι με την ομάδα ήταν μια σειρά από καταστροφές, μετά τις οποίες “ζήτησε συγγνώμη και επικοινώνησε με τους οπαδούς” και “τώρα θεωρείται ένας από τους καλύτερους ιδιοκτήτες”.

 

Αξίζει πάντως να θυμηθούμε ότι πριν από δύο σχεδόν χρόνια γη ευρωπαϊκή Super League περιείχε όλα τα πιθανά στοιχεία που ήταν αντίθετα με την κουλτούρα και την παράδοση του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Οι 12 ιδρυτικοί σύλλογοι – AC Milan, Arsenal, AtleticoMadrid, Chelsea, Barcelona, Inter Milan, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid και Tottenham Hotspur – συγκεντρώθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους ως “ιδρυτικά μέλη” του πρωταθλήματος, το οποίο θα ακολουθούσε κλειστή μορφή, πράγμα που σημαίνει ότι οι σύλλογοι αυτοί δεν θα μπορούσαν ποτέ να υποβιβαστούν. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι ένα χαρακτηριστικό που μοιάζει πολύ με το πώς λειτουργούν τα αθλητικά πρωταθλήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες: δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένας υποβιβασμός ή άνοδος. Επειδή κανένας σύλλογος δεν θα μπορούσε να προβιβαστεί σε αυτό το πρωτάθλημα, η προσθήκη νέων συλλόγων θα ήταν αυστηρά στη διακριτική ευχέρεια των “ιδρυτικών μελών”, παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η διαδικασία εισαγωγής νέων ομάδων στα περισσότερα αθλητικά πρωταθλήματα στις ΗΠΑ. Η κύρια υπόσχεση του πρωταθλήματος ήταν οι εβδομαδιαίοι αγώνες υψηλού επιπέδου μεταξύ των 12 ομάδων (και ενδεχομένως και ομάδων που θα προστίθεντο στο πρωτάθλημα αργότερα), οι οποίοι διαφημίζονταν ως οι καλύτεροι στον κόσμο. Πρόεδρος του πρωταθλήματος ήταν ο Ισπανός Φλορεντίνο Πέρες, ο οποίος παραμένει πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης. Στο εκτελεστικό συμβούλιο συμμετείχαν τρεις Αμερικανοί: ο ΤζόελΓκλέιζερ (συμπρόεδρος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), ο Τζον Γου. Χένρι (ιδιοκτήτης της Λίβερπουλ) και ο ΣτανΚρόνικ (ιδιοκτήτης της Άρσεναλ). Η βασική υπόσχεση της λίγκας προς τα ιδρυτικά μέλη ήταν ένα σημαντικό χρηματικό ποσό. Σε κάθε έναν από τους 12 συλλόγους υποσχέθηκε ένα “μπόνους καλωσορίσματος” 200 έως 300 εκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτήθηκε από την JP Morgan Chase, η οποία επιβεβαίωσε ότι η συνολική δέσμευσή της στο πρωτάθλημα ανερχόταν σε 3,25 δισεκατομμύρια ευρώ. Για να γίνει σύγκριση, η τηλεοπτική εταιρεία που εξασφάλισε τα δικαιώματα μετάδοσης στο Ηνωμένο Βασίλειο για 4 χρόνια του Champions League της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (UEFA), της μεγαλύτερης και πιο έντονης ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής διοργάνωσης, και του UEFA Europa League, της δεύτερης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής διοργάνωσης, κατέβαλε 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα ήταν ένα πρωτοφανές από οικονομική άποψη εγχείρημα με υψηλά προσδοκώμενα κέρδη για τους συμμετέχοντες συλλόγους.