Γιατί οι φοιτητές διαμαρτύρονται στο Κολούμπια και σε όλη την Αμερική;

2024/05/04 at 11:45 ΠΜ 04/05/2024 newsroom 

Οι διαμαρτυρίες για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς που ξεσπούν σε πανεπιστημιουπόλεις σε όλη τη Νέα Υόρκη και μεγάλο μέρος των ΗΠΑ περιλαμβάνουν φοιτητές που έχουν επηρεαστεί έντονα από τις κοινωνικές διαταραχές της εποχής της πανδημίας, την πολιτική δυσλειτουργία και τα πρόσφατα κινήματα διαμαρτυρίας που επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσαν ειδικοί σε θέματα διαμαρτυρίας.

Από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Ρότσεστερ και την Καλιφόρνια, χιλιάδες φοιτητές έχουν δημιουργήσει καταυλισμούς και έχουν πραγματοποιήσει συγκεντρώσεις για να αντιταχθούν στη στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Ορισμένες από τις διαμαρτυρίας τους – καθώς και οι αστυνομικές καταστολές σε ορισμένες πανεπιστημιουπόλεις – ακολούθησαν τα εγχειρίδια που τελειοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του κινήματος Occupy Wall Street το 2012 και των διαδηλώσεων κοινωνικής δικαιοσύνης το 2020.

Οι φιλοπαλαιστινιακοί διαδηλωτές χρησιμοποίησαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μοιραστούν φρικιαστικές εικόνες και βίντεο από το θάνατο και τον πόνο στη Γάζα, καθώς οι αλγόριθμοι που έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν τη δέσμευση υπερτροφοδοτούν τη ροή πολεμικών πληροφοριών και παραπληροφόρησης που συνδέονται με τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, δήλωσε η Deana Rohlinger, καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο πολιτειακό πανεπιστήμιο της Φλώριδα, η οποία μελετά τις ψηφιακές τεχνολογίες και την πολιτική συμμετοχή.

“Οι ψηφιακές τεχνολογίες είναι ευλογία και όλεθρος για τον ακτιβισμό”, δήλωσε η Rohlinger. “Αυτοί οι φοιτητές μπορούν να συνδεθούν εύκολα σε όλη τη χώρα… αλλά μπορεί επίσης να είναι αυτό το μεγάλο πρόβλημα επειδή μπορεί να διαδοθούν τα λάθος μηνύματα”.

Πολλοί διαδηλωτές φοιτητές περιέγραψαν ότι “παρακινήθηκαν βλέποντας εικόνες με φρικτές καταστροφικές απώλειες στη Γάζα και θέλοντας να σώσουν κάπου ζωές και προσπαθώντας να παρέμβουν σε αυτό που θεωρούν κακό”, δήλωσε ο David Meyer, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Irvine.

Για τους φοιτητές διαδηλωτές, η πολύπλοκη συζήτηση για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς εκτυλίσσεται εν μέσω μιας διχαστικής προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές. Και η ακτιβιστική τους αντίδραση υπογράμμισε το γεγονός ότι τα χρόνια της διαμόρφωσής τους πέρασαν κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας πανδημίας που τροφοδότησε την κοινωνική απομόνωση, την πολιτική απογοήτευση και τα προβλήματα ψυχικής υγείας, δήλωσε ο Rohlinger.

Οι ερευνητές διερευνούν τις πιθανές επιπτώσεις της πανδημίας για τους νέους ενήλικες ηλικίας 18 έως 29 ετών, σημείωσε ο Rohlinger, προσθέτοντας ότι ο αποκλεισμός που σχετίζεται με την πανδημία, η μάθηση από απόσταση και οι συνολικές ψυχολογικές επιπτώσεις αναμένεται να έχουν επιπτώσεις σε ολόκληρη τη γενιά.

Λόγω της έλλειψης διεξόδων για τις νεανικές ακτιβιστικές τάσεις εν μέσω πανδημικής απομόνωσης, είπε ο Rohlinger, ορισμένοι φοιτητές εμφανίζονται ήδη πιο πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε διαμαρτυρίες υψηλού κινδύνου που εξαπλώνονται από τη Νέα Υόρκη σε πανεπιστημιουπόλεις σε εθνικό επίπεδο σε έναν κόσμο μετά την πανδημία.

Η έκρηξη της πολιτικής δυσπιστίας και ηττοπάθειας κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία, σημείωσε ο Meyer, φαίνεται επίσης ότι οδήγησε ορισμένους φοιτητές να συμμετάσχουν στις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, σε αντίθεση με την προσπάθεια να επηρεάσουν τους εκλεγμένους αξιωματούχους.

“Η κατάσταση είναι ότι οι περισσότεροι φοιτητές ζουν σε μια περιφέρεια του Κογκρέσου που είναι σε μεγάλο βαθμό περιχαρακωμένη”, δήλωσε ο Meyer.

“Και έχουν έναν πρόεδρο που έχει υπάρξει δημοσίως σταθερά γρήγορος και υποστηρικτικός του Ισραήλ, και έναν αντίπαλο που θα είναι πολύ πιο δογματικός στο να μην κάνει τίποτα”, πρόσθεσε. “Η συμβατική πολιτική φαίνεται λίγο λιγότερο ελκυστική ως λύση”.

Ενώ οι σημερινές καταλήψεις κτιρίων κολεγίων, οι καθιστικές διαμαρτυρίες και οι κατασκηνώσεις αντικατοπτρίζουν κάποιες διαμαρτυρίες του Βιετνάμ στις δεκαετίες του 1960 και του 1970, υπάρχει μια έντονη διαφορά που οφείλεται εν μέρει στο ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο σύγχρονο ακτιβισμό.

“Είναι απλά βυθισμένοι σε αυτό (τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς)”, δήλωσε η Rohlinger. “Αν ένας φοιτητής θέλει να εντρυφήσει πραγματικά και να αναλωθεί σε ώρες πληροφοριών για το τι συμβαίνει στη Γάζα, μπορεί οπωσδήποτε να το κάνει αυτό”.

Αυτή η εύκολη πρόσβαση σε «ψηφιακά κενά» των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, πρόσθεσε, ενδεχομένως ώθησε κάποιους φοιτητές χωρίς πραγματικές συνδέσεις με τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή να συμμετάσχουν σε αυτές τις διαμαρτυρίες στο κολέγιο. Αντίθετα, πολλοί νέοι συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες για το Βιετνάμ λόγω των άμεσων δεσμών τους με αυτόν τον μακρινό πόλεμο, παρά την περιορισμένη πρόσβαση σε αφιλτράριστες πληροφορίες από την πρώτη γραμμή. “Γι’ αυτό βλέπουμε διαδηλωτές φοιτητές που δεν έχουν οικογένεια εκεί (στη Γάζα) ή δεν γνωρίζουν απαραίτητα κάποιον εκεί”, δήλωσε η Rohlinger. “Αισθάνονται τόσο παθιασμένα γι’ αυτό, επειδή βλέπουν τον πόλεμο με τρόπους που οι προηγούμενες γενιές δεν μπόρεσαν”.