Η ατμοσφαιρική ρύπανση «απειλεί» το προσδόκιμο ζωής

2024/05/19 at 12:38 ΜΜ 19/05/2024 newsroom 

Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει αυξηθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής και έχει ήδη αποδειχθεί ότι επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως η αντοχή στα αντιβιοτικά, ο υψηλότερος κίνδυνος εκδήλωσης άνοιας και καρδιακής αρρυθμίας. Ωστόσο, μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Ινστιτούτου Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Σικάγο, η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι “η μεγαλύτερη εξωτερική απειλή για το προσδόκιμο ζωής του ανθρώπου στον πλανήτη” και “η μόνιμη μείωση της παγκόσμιας ατμοσφαιρικής ρύπανσης ώστε να ικανοποιηθεί η κατευθυντήρια γραμμή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) θα πρόσθετε 2,3 χρόνια στο μέσο προσδόκιμο ζωής του ανθρώπου”. Ο κίνδυνος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι συγκρίσιμος με τον κίνδυνο του καπνίσματος και είναι πιο επικίνδυνος από το αλκοόλ ή το μη ασφαλές νερό, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ορισμένες περιοχές, ιδίως η Ασία και η Αφρική, αντιμετωπίζουν δυσανάλογα υψηλό επίπεδο κινδύνου σε σύγκριση με άλλα μέρη του κόσμου. Χώρες, όπως το Μπαγκλαντές, η Ινδία, το Πακιστάν, το Νεπάλ, η Κίνα, η Νιγηρία και η Ινδονησία πλήττονται πιο σοβαρά από την ατμοσφαιρική ρύπανση, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 75% των παγκόσμιων επιπτώσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η Νότια Ασία διατρέχει τον πιο έντονο κίνδυνο, καθώς η περιοχή περιλαμβάνει τέσσερις από τις χώρες με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση στον κόσμο όσον αφορά τη συγκέντρωση ρύπων PM2,5. “Οι κάτοικοι αναμένεται να χάσουν περίπου πέντε χρόνια από τη ζωή τους κατά μέσο όρο, αν τα σημερινά υψηλά επίπεδα ρύπανσης παραμείνουν, και περισσότερα στις πιο μολυσμένες περιοχές”, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Air Quality Life Index του Ινστιτούτου Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Σικάγο.

 

Η  βελτίωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης απαιτεί, σύμφωνα με τους ερευνητές, να κατανοήσουν οι άνθρωποι τη σημαντικότητα του προβλήματος, καθώς και την ύπαρξη κατάλληλης τεχνολογίας για την παρακολούθηση των επιπέδων ρύπανσης. Όμως δεν διαθέτει κάθε χώρα την κατάλληλη υποδομή για την καταπολέμηση της ρύπανσης. Για παράδειγμα, η ατμοσφαιρική ρύπανση αφαιρεί περισσότερα χρόνια από τη ζωή του μέσου ανθρώπου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και στο Καμερούν από ό,τι το HIV/AIDS, η ελονοσία κι άλλες απειλές για την υγεία, και αυτό. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι μια διεθνής χρηματοδοτική σύμπραξη που ονομάζεται Παγκόσμιο Ταμείο παρέχει 4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στις χώρες για την καταπολέμηση του HIV/AIDS, της ελονοσίας και της φυματίωσης, σύμφωνα με την έκθεση.

Ωστόσο, η πραγματοποίηση αλλαγών δεν είναι αδύνατη. Η Κίνα έχει κάνει μεγάλα βήματα στη μείωση των επιπέδων ρύπανσης στη χώρα. Ξεκίνησε τον “πόλεμο κατά της ρύπανσης” το 2013 και έκτοτε έχει μειώσει τη ρύπανση κατά 42,3%. Ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί η ρύπανση είναι να σταματήσει η καύση ορυκτών καυσίμων και να επιβραδυνθεί η κλιματική αλλαγή. Η άνοδος της θερμοκρασίας έχει κάνει τις περιοχές πιο ευάλωτες σε πυρκαγιές, οι οποίες προσθέτουν σε μεγάλο βαθμό στην ατμοσφαιρική ρύπανση.