Μάντζος: «Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ράμα έχουν αφήσει κατά μέρος την ουσία και επιμένουν στην επικοινωνία»

2024/05/09 at 4:42 ΜΜ 09/05/2024 newsroomΣτην εκπομπή «Στον αέρα» του ραδιοφωνικού σταθμού Παραπολιτικά FM 90,1 με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη μίλησε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Σχετικά με την επικείμενη επίσκεψή του κ. Έντι Ράμα στην Αθήνα και τις δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού, ο Δ. Μάντζος έκανε λόγο για «διαχρονική ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας» και εξήγησε:

«Ο κ. Ράμα ως αρχηγός κυβερνήσεως μπορεί φυσικά ελεύθερα να απευθύνεται στους ομοεθνείς του. Όμως δεν μπορεί να μας διαφεύγει ότι τη 12η Μαΐου συμπληρώνεται ένα έτος από τη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη. Και εγώ βλέπω έναν Έλληνα Πρωθυπουργό να μιλά απλώς για μια “αχρείαστη” επίσκεψη σαν να μην συμβαίνει τίποτα και έναν Αλβανό Πρωθυπουργό να κάνει μαθήματα στην ελληνική αντιπολίτευση. Κανένας από τους δύο δεν μπήκε στον κόπο να μας θυμίσει τι σημαίνει η 12η Μαΐου. Ό,τι έπρεπε να έχει κάνει η Κυβέρνηση, έπρεπε να το έχει κάνει εδώ και καιρό. Ένδεκα μήνες η Κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα σε διπλωματικό επίπεδο ώστε ο άνθρωπος αυτός που εξελέγη δημοκρατικά από τους συμπατριώτες μας στη Χιμάρα να αναλάβει τα πολιτικά καθήκοντα του δημάρχου και να έχει μία δίκαιη δίκη. Και ένα μήνα πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές η ΝΔ έρχεται να ρίξει στάχτη στα μάτια στους ομογενείς της Βορείου Ηπείρου συμπεριλαμβάνοντάς τον στο ευρωψηφοδέλτιο. Και μάλιστα, κατά πληροφορίες, αντίθετα προς τις εισηγήσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, με προσωπική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Μεγάρου Μαξίμου. Θα έπρεπε να είναι πολύ πιο ισχυρή η αντίδραση της κυβέρνησης διαχρονικά στο ζήτημα αυτό. Να μην έχει επιτρέψει στην αλβανική κυβέρνηση να εμπλέξει τον Φρέντι Μπελέρη σε μία προεκλογική αντιπαράθεση, γιατί αυτήν τη στιγμή αυτό συμβαίνει. Ο ένας λέει “είναι δικός μου υποψήφιος ευρωβουλευτής” και ο άλλος του λέει “όχι, θα έρθω στην Αθήνα να κάνω τη συγκεκριμένη ημέρα επίδειξη ισχύος”. Και ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ράμα είναι πολιτικοί οι οποίοι έχουν αφήσει κατά μέρος την ουσία και επιμένουν μόνο στην επικοινωνία. Ας μην κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας εδώ στην Ελλάδα».

Όσον αφορά στην επικείμενη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε ότι «αν στα ελληνοαλβανικά η επικοινωνιακή διαχείριση είναι μία φορά επικίνδυνη, στα ελληνοτουρκικά είναι πολλές φορές επικίνδυνη» ενώ άσκησε κριτική στον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, με αφορμή ραδιοφωνική του συνέντευξη, σημειώνοντας:

«Είναι προβληματικές οι δηλώσεις του και η εξακολουθητική απόπειρά του να υποβαθμίσει την τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων ημερών. Δεν είναι “ευκαιρία” το γεγονός ότι τέσσερις ημέρες πριν από τη συνάντηση των δύο πλευρών στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος ενεργοποιεί μία απόφαση του 2020 για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί».

«Θα έπρεπε να είναι πολύ πιο αυστηρός στις διατυπώσεις του. Δεν υπάρχει “κατευνασμός και ηρεμία”, χθες είχαμε τουρκική NAVTEX στο μέσον του Αιγαίου, επομένως θα πρέπει τα μηνύματα να είναι ισχυρά. Ακόμη και με ένα μήνυμα αναβολής της συνάντησης.

Αυτό, φυσικά, είναι κάτι το οποίο θα έπρεπε εδώ και καιρό να έχει προσεγγίσει η Ελληνική Κυβέρνηση.. Έχουμε διεθνείς συμμαχίες και στο ΝΑΤΟ και στο Συμβούλιο της Ευρώπης και κυρίως στην ΕΕ. Αυτά τα ζητήματα έπρεπε να τα έχουμε θέσει μετ’ επιτάσεως και να τα έχουμε διεθνοποιήσει. Δεν μπορούμε να τα αφήνουμε τέσσερις ημέρες πριν την κρίσιμη αυτή συνάντηση και να ακούμε σήμερα τον Υπουργό Εξωτερικών να μιλά για κατευνασμό, την ώρα που τα υπό διαβούλευση σχολικά βιβλία της Τουρκίας αυτήν τη στιγμή αναφέρουν το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας” και, φυσικά, την ώρα που η Τουρκία κάνει απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων γεγονότων στην Κύπρο».

Ο Δημήτρης Μάντζος επεσήμανε, παράλληλα, ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα περιμένει την ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων, μετά το πέρας της επίσκεψης στην Άγκυρα.

Εν όψει των επερχόμενων ευρωεκλογών, ο Δημήτρης Μάντζος εκτίμησε ότι «οι ηγεσίες της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ έχουν επιδοθεί σε αγώνα επικοινωνιακής διαχείρισης» και τόνισε πως «εμείς επιμένουμε να κινούμαστε πολιτικά, να στηριζόμαστε στις προτάσεις μας, τις ιδέες μας, τις αρχές μας και αυτό θα κάνουμε τον τελευταίο μήνα ως τις εκλογές».

«Το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία πολλά χρόνια έχει καταφέρει να υπερβαίνει τις δημοσκοπικές προγνώσεις χάρη στις προγραμματικές του θέσεις. Θα πρέπει, πριν την αξιολόγηση των πολιτών, πρώτα να εκθέσουμε το τι πιστεύουμε για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Δεν μπορούμε να συζητάμε πού πήγαμε Πάσχα, αν περάσαμε καλά, αν ο κόσμος μας αγκάλιασε, αν το TikTok του Πρωθυπουργού ήταν πολύ καλό, αν η Μαρίνα Σάττι κολλάει με την πολιτική αντιπαράθεση των Ευρωεκλογών. Αυτά είναι πολύ ευχάριστα να τα συζητούμε, αλλά δεν θα ψηφίσουμε με βάση αυτά», κατέληξε.