Δρ. Γεώργιος Ηλίας: η αλήθεια για τις αιμορροΐδες και την αντιμετώπισή τους

2024/06/26 at 11:35 ΠΜ 26/06/2024 newsroom 

Γράφει ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Γεώργιος Ηλίας

 

Τι είναι οι αιμορροΐδες (αιμορροϊδοπάθεια);
Όλοι οι άνθρωποι έχουν στον πρωκτό τους ένα δίκτυο φλεβών, οι οποίες ονομάζονται αιμορροϊδικές. Όταν αυτές οι φλέβες για κάποιο λόγο διαταθούν, εμφανίζουν τις εσωτερικές και τις εξωτερικές αιμορροΐδες.

Ο ρόλος τους είναι πολύ σημαντικός, δηλαδή συγκρατούν τον σφιγκτήρα του πρωκτού ώστε να συγκλείνει φυσιολογικά και προστατεύουν τους μύες της περιοχές κατά την δίοδο των κοπράνων.

Αιμορροΐδες
Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης των αιμορροΐδων;
Η επιδείνωση των αιμορροΐδων συμβαίνει εξαιτίας πολλών παραγόντων. Μία συχνή αιτία είναι η δυσκοιλιότητα, η οποία προκαλεί μεγάλη πίεση στην κοιλιακή χώρα στην προσπάθεια κένωσης. Η έλλειψη σωματικής άσκησης επίσης να αποσυντονίσει τον οργανισμό ή μία εγκυμοσύνη (σε αυτή την περίπτωση μετά τον τοκετό τα συμπτώματα υποχωρούν).

Αίτιο είναι και η κληρονομικότητα, όπου μέλη της ίδιας οικογένειας συνήθως εμφανίζουν συμπτώματα κυρίως σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Άλλες αιτίες μπορεί να είναι η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, ο χρόνιος βήχας που δημιουργεί μία συνεχή πίεση στην κοιλιά.

Τι συμπτώματα έχουν οι αιμορροΐδες;
Όταν οι αγγειακές δομές οδεύουν προς τα κάτω και η φλεβική πίεση αυξάνεται σημαντικά τότε μπορούν να προκύψουν δύο είδη αιμορροΐδων. Οι εσωτερικές από το άνω αιμορροϊδικό πλέγμα και οι εξωτερικές από το κάτω πλέγμα αντίστοιχα.

Η ταξινόμηση των αιμορροΐδων, με την οποία αποκαλύπτονται και τα συμπτώματα έχει ως εξής:

1ου βαθμού: Σχεδόν φυσιολογικές. Μπορεί να αιμορραγήσουν και ο ασθενής να αντιληφθεί αίμα στο σκούπισμα.

2ου βαθμού: Πρόπτωση αιμορροΐδων με την πίεση. Ανατάσσονται συνήθως από μόνες τους.

3ου βαθμού: Πιο σοβαρή πρόπτωση με την πίεση. Εδώ απαιτείται χειροκίνητη ανάταξή τους. Ο ασθενής έχει φαγούρα, βλέννες στα κόπρανα κ.τ.λ.

4ου βαθμού: Η πρόπτωση είναι πλέον εκτός του πρωκτού, χωρίς οι αιμορροΐδες να μπορούν να αναταχθούν. Παρουσιάζονται χρόνιες φλεγμονώδεις αλλοιώσεις με ατροφία του βλεννογόνου.

Συνοψίζοντας τα κυριότερα συμπτώματα:

Φαγούρα
Πόνο
Αιμορραγία
Αποβολή βλέννας στα κόπρανα
Τα παραπάνω συμπτώματα αναφέρονται και σε άλλες σοβαρότερες παθήσεις, επομένως δεν πρέπει να αμελείται η επίσκεψη στον ιατρό. Ειδικά μετά την ηλικία των 45 ετών, η ορθοσκόπηση και η κολονοσκόπηση είναι εξετάσεις που έτσι κι αλλιώς πρέπει να γίνονται στα πλαίσια της πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!
Τι επιπλοκές προκαλούν οι αιμορροΐδες αν παραμεληθούν;
Αν ο ασθενής δεν προσέξει τις αιμορροΐδες, μπορεί να εμφανιστούν συρίγγια, ραγάδες πρωκτού και αποστήματα. Αυτά επιδεινώνουν το πρόβλημα και έτσι η κατάσταση διαιωνίζεται.

Όσο νωρίτερα πηγαίνει ο ασθενής στον γιατρό, τόσο πιο πολύ πλησιάζει στην ριζική θεραπεία του προβλήματος.

Πως αντιμετωπίζεται η αιμορροϊδοπάθεια;
Η αντιμετώπιση μπορεί να είναι συντηρητική, φαρμακευτική ή χειρουργική αναλόγως με το στάδιο που έχει φτάσει ο κάθε ασθενής.

Συντηρητικά, θα λέγαμε ότι τακτικές όπως το μούλιασμα των γλουτών σε χλιαρό νερό για λίγη ώρα είναι μία προσωρινή ανακουφιστική λύση για 2 φορές την ημέρα, για 15 λεπτά.

Κοινά σκευάσματα φαρμακείου (κρέμες ή υπόθετο), χωρίς ιατρική συνταγή, συνήθως αναζητούνται από τους ασθενείς με ήπιες ενοχλήσεις που δεν έχουν φτάσει ακόμα στο σημείο να επισκεφθούν τον γιατρό τους.

Εφόσον τα συμπτώματα εμμένουν, η επίσκεψη σε ιατρό κρίνεται απαραίτητη, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι αιμορροΐδες έχουν υποστεί θρόμβωση. Σε αυτήν την περίπτωση η χειρουργική εξαίρεση τους κρίνεται απαραίτητη, αφού ο ασθενής πλέον έχει φτάσει στο στάδιο 3-4.

Το χειρουργείο μπορεί να γίνει με διάφορες τεχνικές ανάλογα με το προφίλ του ασθενούς. Η περίδεση με ελαστικό δακτύλιο, η απολίνωση με τη βοήθεια υπερήχων, laser, ενδοσκόπηση ή η κλασική αφαίρεση.

Η αιμορροϊδοπλαστική LHP® που πραγματοποιείται με laser είναι μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική. Το laser θεωρείται ελάχιστα επώδυνο, προσφέροντας απόλυτη ασφάλεια. Τη επιλέγουν πολλοί χειρουργοί γιατί δεν είναι υπεύθυνη για επιπλοκές. Το γεγονός επίσης ότι μπορεί να γίνει με περιοχική νάρκωση δεν φοβίζει τόσο τους ασθενείς.

Αιμορροιδες Laser Θεραπεία
Αιμορροΐδες: Πως πραγματοποιούνται οι επεμβάσεις και ποιες οι τεχνικές;
Υπάρχουν πολλές χειρουργικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων. Κάθε μία έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της και επιλέγεται μετά από συζήτηση μεταξύ ασθενούς και γιατρού.

Από τις πιο κλασικές μεθόδους είναι η Milligan-Morgan, η οποία προσφέρει ένα καλό αποτέλεσμα, ωστόσο δεν παύει να έχει μειονεκτήματα. Στα άτομα προχωρημένου σταδίου ο χειρουργός δεν είναι σε θέση να αφαιρέσει όλες τις αιμορροΐδες με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα υψηλό ποσοστό υποτροπής. Η κλασική αυτή μέθοδος επιπλέον είναι αρκετά επώδυνη μετεγχειρητικά.

Οι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι είναι αυτές που επιλέγονται εξατομικευμένα. Τα τελευταία χρόνια λιγότερο επώδυνη και αρκετά αποτελεσματική είναι η τεχνική H.A.L. στην οποία ο χειρουργός πηγαίνει μέσα στο έντερο και με τη βοήθεια υπερήχων απολινώνει τα αγγεία των αιμορροΐδων. Ίσως τοποθετηθούν και 1-2 ράμματα. Στην ουσία είναι μία μέθοδος έλξης των παθουσών αγγείων προς τα πάνω.

Η τεχνική Logo επίσης είναι μία από τις πιο γνωστές και αποτελεσματικές που πολλοί χειρουργοί επιλέγουν σε πλήθος ασθενών. Σε αυτή την τεχνική αφαιρείται ένα κομμάτι του βλεννογόνου που προπίπτει. Η αφαίρεση αυτή πραγματοποιείται με ένα ειδικό συρραπτικό εργαλείο. Το αποτέλεσμα είναι οι αιμορροΐδες να μην παρασύρονται προς τον πρωκτό, δημιουργώντας άσχημα συμπτώματα. Έχει παρατηρηθεί επίσης ότι η αφόδευση γίνεται πιο εύκολα. Η διάρκεια του χειρουργείου είναι μόλις 15 λεπτά και μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία.

Κι άλλες τεχνικές ευρέως γνωστές είναι φυσικά το laser και η εφαρμογή ελαστικού δακτυλίου, εξίσου αποτελεσματικές, αν εφαρμοστούν υπό προϋποθέσεις σε ασθενείς. Δεν υπάρχουν εξωτερικά τραύματα και οι περισσότερες από τις περιοχές πάνω στις οποίες δουλεύει ο ασθενής δεν έχουν νεύρα επομένως η μετεγχειρητική πορεία είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη.

Αιμορροϊδοπλαστική LHP®: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη μέθοδο
Η ανώδυνη και αναίμακτη αιμορροϊδοπλαστική LHP® ανήκει στις πρωτοποριακές τεχνικές αντιμετώπισης της αιμορροϊδοπάθειας, διατηρώντας μία σειρά από πλεονεκτήματα.

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2009 και χαρακτηρίζεται από τη δύναμη του χειρουργικού laser, προσφέροντας εξαιρετική ακρίβεια, χωρίς να χρειάζονται ράμματα ή χρήση ξένων υλικών. Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και η νοσηλεία δεν υπερβαίνει συνήθως τις 24 ώρες.

Μερικά από τα πολλά πλεονεκτήματά της είναι ότι διατηρεί ακέραιο τον βλεννογόνο χωρίς να προκαλεί στενώσεις, συνοδεύεται από μία πολύ μικρή και εύκολη ανάρρωση πολλές φορές χωρίς τη χρήση αναλγητικών.

Συχνές ερωτήσεις για τις αιμορροΐδες

Υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος;
Είναι φυσικό να υπάρχει πόνος μετά από ένα χειρουργείο. Αν το χειρουργείο είναι αρκετά επεμβατικό τότε είναι μεγαλύτερος, αν όχι τότε είναι ελάχιστος. Ο χειρουργός θα σας συνταγογραφήσει ειδικά σκευάσματα για τον πόνο, ώστε να νιώθετε άνετα.

Χορηγούνται φάρμακα μετά την επέμβαση;
Ναι, ανάλογα με τον ασθενή και την επέμβαση. Σίγουρα μία κατηγορία φαρμάκων είναι η κοινή σε όλους παρακεταμόλη.

Υπάρχουν επιπλοκές μετά την επέμβαση;
Οι επιπλοκές μετά από τις σύγχρονες και δοκιμασμένες τεχνικές είναι εξαιρετικά σπάνιες. Μάλιστα ο ασθενής απολαμβάνει μία σειρά από πλεονεκτήματα όπως ευκολότερη ανάρρωση, λιγότερος πόνος, νοσηλεία μιας ημέρας, γρήγορη επάνοδος στην εργασία, μηδαμινές επιπλοκές.

Ξαναβγαίνουν οι αιμορροΐδες μετά το χειρουργείο;
Οι αιμορροΐδες που έχουν αντιμετωπιστεί με laser δεν βγαίνουν εκ νέου και ο ασθενής ησυχάζει. Όμως μπορεί άλλες επικουρικές αιμορροΐδες γύρω από τον δακτύλιο του πρωκτού που άλλοτε λειτουργούσαν φυσιολογικά, στο μέλλον να παρουσιάσουν πρόβλημα. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο, ο ασθενής να μην αμελεί την καλή διατροφή και την άσκηση.

Είναι υψηλό το κόστος της επέμβασης;
Ανάλογα με την τεχνική που θα ακολουθηθεί, προκύπτει και το κόστος. Θα πρέπει να συνυπολογίσετε ότι στην συνολική τιμή εμπεριέχεται τόσο η αμοιβή του ιατρού όσο και το κόστος της νοσηλείας σας στο νοσοκομείο.

Θα έχω αίμα μετά την επέμβαση;
Είναι συνηθισμένο και απόλυτα φυσιολογικό να έχετε μερικές σταγόνες αίματος μετά την επέμβαση για λίγες μέρες. Ωστόσο αν δείτε αρκετή ποσότητα αίματος στο χαρτί τουαλέτας, όσο περνούν οι μέρες, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

Τι πρέπει να κάνω για να μην ξαναβγούν οι αιμορροΐδες;
Η σωστή διατροφή είναι το Α και το Ω κατά της δυσκοιλιότητας, που με την σειρά της είναι η σοβαρότερη αιτία της αιμορροϊδοπάθειας. Μία διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες (περίπου 20γρ. ημερησίως) μπορεί να βοηθήσει πολύ στην αύξηση της κινητικότητας του εντέρου. Αποφύγετε τροφές με πολλά λιπαρά όπως κόκκινο κρέας, καφές, τηγανιτά, ψωμί, σοκολάτες, fast food, προμαγειρευμένα κ.τ.λ.

Αν η δυσκοιλιότητα εμμένει για πολλές ημέρες, μπορείτε να πάρετε καθοδήγηση του ιατρού σας, ένα καθαρτικό σκεύασμα. Εξίσου σημαντική είναι η άσκηση. Ανάλογα με την ηλικία σας και το επίπεδο της δραστηριότητάς σας μπορείτε να βρείτε μία μορφή εκγύμνασης που να σας ταιριάζει. Τέλος, μην ξεχνάτε να πίνετε νερό, τουλάχιστον 8 ποτήρια την ημέρα.

Μπορούν οι αιμορροΐδες να οδηγήσουν σε καρκίνο του παχέος εντέρου;
Οι αιμορροΐδες στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ακίνδυνες. Αν και μπορεί να παρουσιάσουν επιπλοκές, ωστόσο αυτές δεν είναι ο καρκίνος στο παχύ έντερο. Πρόκειται για διαφορετικές παθήσεις αφού στον καρκίνο παρουσιάζονται κύτταρα, τα οποία έχουν υποστεί ανώμαλη διαίρεση. Οι περισσότεροι ασθενείς φοβούνται καθώς τα συμπτώματα είναι παρόμοια και στις δύο περιπτώσεις.