Γαλλία: ο Μακρόν στήνει κάλπες

2024/06/10 at 12:09 ΠΜ 10/06/2024 newsroomΟ Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε σήμερα τη διάλυση του Κοινοβουλίου, καθώς πήρε το μάθημά του από τη μεγάλη νίκη της άκρας δεξιάς στις ευρωεκλογές στη χώρα του.

“Θα υπογράψω μέσα σε λίγα λεπτά το διάταγμα προκήρυξης βουλευτικών εκλογών οι οποίες θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου ο πρώτος γύρος και στις 7 Ιουλίου ο δεύτερος”, δήλωσε ο αρχηγός του κράτους σημειώνοντας ότι σχεδόν το 40% των ψήφων ήταν υπέρ των ακροδεξιών κομμάτων, από το οποίο το 31,5% έλαβε ο Εθνικός Συναγερμός υπό τον 28χρονο Ζορντάν Μπαρντελά.

“Η απόφαση αυτή είναι σοβαρή, βαριά, αλλά πρωτίστως είναι μια πράξη εμπιστοσύνης”, υπογράμμισε δηλώνοντας ότι “εμπιστεύεται την ικανότητα του γαλλικού λαού να κάνει τη σωστότερη επιλογή για τον ίδιο και για τις μελλοντικές γενιές”.

“Ας δοθεί ο λόγος στον κυρίαρχο λαό”, δήλωσε. “Τίποτε πιο δημοκρατικό”.

Πρόσθεσε ότι η Γαλλία “χρειάζεται ξεκάθαρη πλειοψηφία για να ενεργήσει με ηρεμία και ομόνοια” και υπογράμμισε ότι “άκουσε το μήνυμα των Γάλλων και τις ανησυχίες τους”. “Δεν θα τους αφήσω χωρίς απάντηση”, τόνισε στην ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, η έκβαση των οποίων “δεν είναι ένα καλό αποτέλεσμα για τα κόμματα που υπερασπίζονται την Ευρώπη”.

“Είμαστε έτοιμοι να ασκήσουμε την εξουσία εάν οι Γάλλοι μας εμπιστευτούν”, αντέδρασε αμέσως μετά η ηγέτις της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, η οποία έχασε δύο φορές τις προεδρικές εκλογές από τον Μακρόν το 2017 και το 2022.

Η ακροδεξιά κέρδισε σήμερα τις ευρωεκλογές στη Γαλλία έχοντας μεγάλο προβάδισμα σε σχέση με το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος του προέδρου Μακρόν, το οποίο έλαβε τη δεύτερη θέση αλλά ακολουθείται με μικρή διαφορά από τους σοσιαλδημοκράτες.

Ο Ζορντάν Μπαρντελά δέχτηκε το αποτέλεσμα αυτό “με ταπεινότητα, με σοβαρότητα” ενώπιον ενός πλήθους οπαδών του, και αφού εξήρε την “ιστορική επίδοση” του κόμματός του.

Λαμβάνοντας το 15,2% των ψήφων, η προεδρική παράταξη συγκέντρωσε σχεδόν το μισό ποσοστό του Εθνικού Συναγερμού (31,5% έως 32,4%), σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιεύτηκαν σήμερα το βράδυ από τα ινστιτούτα Ipsos και Ifop.