Κερατέα: κόλαση από τη φωτιά

2024/06/30 at 3:52 ΜΜ 30/06/2024 newsroomΑνεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στην Κερατέα που ξέσπασε γύρω στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής (30.06.2024), καθώς δεν έχει ενιαίο μέτωπο, αλλά υπάρχουν τέσσερις εστίες. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία έχουν καεί τουλάχιστον τρία σπίτια, ενώ μήνυμα από το 112 έχει σταλεί για την εκκένωση 6 οικισμών.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Κερατέα συνεχώς ενισχύονται με τους ισχυρούς ανέμους να έχουν απλώσει τη φωτιά που έχει πολλές εστίες. Το πύρινο μέτωπο ξεκίνησε από τον οικισμό Πλάκα σε περιοχή δίπλα σε σπίτια και εξαπλώθηκε. Στο σημείο υπάρχουν διάσπαρτοι οικισμοί, ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν την επιχείρηση κατάσβεσης.

Στην Κερατέα από την πρώτη στιγμή υπήρξε τεράστια κινητοποίηση και αυτή την ώρα επιχειρούν 140 πυροσβέστες με 8 ομάδες δασοκομάντος, 36 οχήματα, 8 ελικόπτερα και 9 αεροσκάφη. Γίνονται συνεχείς ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα την ώρα που οι ισχυροί άνεμοι να πνέουν με ριπές που ξεπερνούν τα 9 μποφόρ. Αυτή την ώρα σηκώνονται και έξι αεροσκάφη Τράκτορς από το Τατόι.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη με την ΕΛΑΣ να προχωρά σε 52 απεγκλωβισμούς από το πύρινο μέτωπο.

Επίσης πραγματοποιήθηκε συντονιστική σύσκεψη για την πυρκαγιά που συγκάλεσε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων, Σωμάτων Ασφαλείας , των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων φορέων.

Το 112 έστειλε μήνυμα που καλεί τους κατοίκους που βρίσκονται στις περιοχές Παλαιοκαμάριζα, Μαρκάτι, Πλάκα, Πανόραμα Κερατέας να απομακρυνθούν προς Λαύριο μέσω της ΠΕΟ Αθηνών-Λαυρίου.

Λίγο αργότερα νέο μήνυμα από το 112 καλούσε πάλι τους κατοίκους από το Μαρκάτι, αλλά και από τον Αγιο Γεώργιο Θωρικού να απομακρυνθούν μέσα της ΠΕΟ Αθηνών-Λαυρίου προς το Λαύριο.

Ακολούθησε και άλλο μήνυμα από το 112 που καλεί τους κατοίκους του Άγ. Κωνσταντίνου Λαυρίου να απομακρυνθούν μέσω Καμάριζας προς Λαύριο.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Λαυρεωτικής Αθανάσιο Μακροδημήτρη που μίλησε στην ΕΡΤ έχουν καεί κάποια σπίτια στην Πλάκα και στο Μαρκάτι. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ δεν κινδυνεύει το στρατόπεδο που βρίσκεται στην περιοχή.

Εξαιτίας της φωτιάς πραγματοποιούνται εκτροπές στην κυκλοφορία:

στην παλαιά Λεωφόρο Λαυρίου και Λεωφόρο Πλάκας από την πλευρά Τογάνι
στην παλαιά Λεωφόρο Λαυρίου και Λεωφόρο Πλάκας από είσοδο για Μαρκάτι
στη Λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου και λεωφόρο Καραμανλή
στη Λεωφόρο Λαυρίου και Καμαρίζη
στην Επαρχιακή οδό Κερατέας – Αναβύσσου και παλαιά λεωφόρο Λαυρίου.