Πώς η κλιματική κρίση επηρεάζει τις ασφάλειες των σπιτιών

2024/06/09 at 10:53 ΠΜ 09/06/2024 newsroom 

Καθώς η κλιματική κρίση προκαλεί συχνά, από ότι φαίνεται, ακραία καιρικά φαινόμενα, οι ασφαλιστικές εταιρείες προβληματίζονται για την ασφαλιστική κάλυψη περιοχών με αυξανόμενο κίνδυνο, καθώς με την πάροδο του χρόνου, ορισμένες από αυτές μπορεί να είναι ακατάλληλες για διαβίωση ή πολύ δαπανηρές.
Η κλιματική αλλαγή έχει θέσει περισσότερες περιοχές σε κίνδυνο για φυσικές καταστροφές, δημιουργώντας μεγαλύτερο κίνδυνο για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Εξαιτίας αυτού, οι ιδιοκτήτες κατοικιών αντιμετωπίζουν “αυξανόμενες τιμές ασφάλισης και μειωμένη κάλυψη λόγω των υψηλών κλιματικών κινδύνων”, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ. Μια μελέτη του First Street Foundation διαπίστωσε ότι σχεδόν 40 εκατομμύρια ακίνητα σε όλες τις ΗΠΑ κινδυνεύουν από αύξηση των τιμών ασφάλισης και μη ανανέωση, αποτελώντας περίπου το ένα τέταρτο όλων των κατοικιών στη χώρα.
Για τους αναλυτές της μελέτης αυτό σημαίνει ότι ορισμένες περιοχές μπορεί να επηρεαστούν ελάχιστα, αλλά άλλες να δουν μαζικές αυξήσεις στα ασφάλιστρα τα επόμενα χρόνια. Οι περιοχές που είναι επιρρεπείς σε πυρκαγιές, πλημμύρες και ισχυρές καταιγίδες κινδυνεύουν περισσότερο. Η Καλιφόρνια, η Φλόριντα και η Λουϊζιάνα είναι ορισμένες από τις περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο, ωστόσο, τα σημάδια αρχίζουν να φαίνονται ακόμη και σε πολιτείες όπως η Δυτική Βιρτζίνια.
Οι ασφαλιστές θεωρούν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αυξήσεις των τιμών των ασφαλιστηρίων συμβολαίων μπορεί να είναι ” εξοντωτικές. Σε άλλες περιπτώσεις, οι ιδιοκτήτες κατοικιών επιλέγουν να παραιτηθούν εντελώς από την ασφάλιση, καθώς ορισμένες περιοχές γίνονται ουσιαστικά “ανασφάλιστες”, σύμφωνα με την έκθεση. “Χωρίς τη δυνατότητα ασφάλισης ακινήτων σε περιοχές υψηλού κινδύνου με σχετικά προσιτά συμβόλαια, οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα μπορούν να αντέξουν οικονομικά το κόστος ιδιοκτησίας που συνδέεται με τα σπίτια σε αυτές τις περιοχές” και οι αξίες των ακινήτων θα ξεφουσκώσουν. Από την άλλη πλευρά, άλλες περιοχές “μπορεί τώρα επίσης να υπάρχουν σε μια “ασφαλιστική φούσκα”, πράγμα που σημαίνει ότι τα σπίτια μπορεί να υπερτιμώνται, καθώς η ασφάλιση υποτιμά τον κίνδυνο που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή σε αυτές τις περιοχές.
Εξαιτίας του γεγονότος ότι οι κίνδυνοι που συνδέονται με την κλιματική κρίση γίνεται όλο και πιο δύσκολο να προβλεφθεί. Οι ασφαλιστές δηλώνουν ότι δεν είναι πλέον δύσκολο να χαράξει κανείς μια ασφαλιστική πολιτική βασιζόμενος στα δεδομένα 100 ετών για πυρκαγιές για να τιμολογήσει τον κίνδυνο. Ωστόσο, ακόμη και τα υψηλά ασφάλιστρα μπορεί να μην επαρκούν την αντιμετώπιση των νέων κινδύνων. “Οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες κατοικιών σε ορισμένες περιοχές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι κανένα ασφάλιστρο – ή τουλάχιστον κανένα ασφάλιστρο που οι πελάτες είναι πρόθυμοι να πληρώσουν και οι κρατικές ρυθμιστικές αρχές είναι πιθανό να επιτρέψουν – δεν θα καλύψει τις πιθανές απώλειες”, σύμφωνα με τους αναλυτές
Τα ασφάλιστρα λόγω της κλιματικής κρίσης παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην έλλειψη προσιτής στέγασης. Προηγουμένως, οι περιοχές με υψηλότερους κλιματικούς κινδύνους ήταν σε μεγάλο βαθμό λιγότερο ακριβές για να ζήσει κανείς, ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος ασφάλισης, η οικονομική τους προσιτότητα έχει μειωθεί. Γι’ αυτό και οι κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην οικοδόμηση ανθεκτικών κατοικιών σε μέρη με χαμηλούς κινδύνους καταστροφών και χαμηλό κόστος ασφάλισης.