SEB: Τσέτη, μια υποψήφια Πρόεδρος με λογική, ευαισθησία και όραμα

2024/06/11 at 11:57 ΠΜ 11/06/2024 newsroomΗ Ιουλία Τσέτη , είναι Ελληνίδα φαρμακοποιός με μεταπτυχιακές σπουδές (MSc). Από το 2010, είναι CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ) ο οποίος περιλαμβάνει τις βιομηχανίες Uni-Pharma, InterMed, UniHerbo και στην Κύπρο την PharmaBelle.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από το τμήμα φαρμακευτικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του τμήματος Βιοφαρμακευτικής του Πανεπιστημίου του Manchester.

Μέχρι σήμερα συνεχίζει τη δυναμική και ιστορική πορεία που χάραξε ο πατέρας της Κλέων Τσέτης, φαρμακοποιός, ερευνητής και βιομήχανος, ο οποίος έθεσε τα θεμέλια της Uni-Pharma το 1963. Από το 2010 είναι πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος (CEO) του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ) ο οποίος περιλαμβάνει τις βιομηχανίες Uni-Pharma, InterMed, την πρότυπη μονάδα εκχύλισης φαρμακευτικών φυτών ελληνικής βιοποικιλότητας στα Οινόφυτα Uni-Herbo και την εμπορική εταιρία στην Κύπρο PharmaBelle.

Σήμερα απασχολεί πλέον των 700 εργαζόμενων, διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στην Κηφισιά και εξάγει σε πλέον των 66 χωρών. Από τον Ιούνιο του 2020 είναι Πρόεδρος του UN Global Compact Network Hellas, Γενική Γραμματέας στο ΔΣ του ΣΕΒ και Επίτιμη Διδάκτωρ  του Τμήματος Φαρμακευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Υποψήφια για την προεδρία του ΣΕΒ-θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος -αν εκλεγεί προχώρησε σε “κατάθεση ψυχής” αναφέροντας οτι με την υποψηφιότητα της θέλει να βοηθήσει κυρίως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με προοπτικές που σήμερα αισθάνονται “εγκλωβισμένες” για μια σειρά από λόγους.

Ιδού τι είχε πει σε συνέντευξη στον Ο.Τ

«Είμαι η Τζούλια Τσέτη και είμαι υποψήφια για την προεδρία του ΣΕΒ». Κλείνοντας με αυτή τη φράση την ομιλία της, κατάθεση ψυχής όπως η ίδια την χαρακτήρισε, η πρόεδρος και CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ) έδωσε το στίγμα της διαφορετικής εκλογικής διαδικασίας που θα ακολουθηθεί σε λίγες μέρες για πρώτη φορά στην 117χρονη ιστορία του εργοδοτικού φορέα.

Ιουλία Τσέτη (ΟΦΕΤ): «Το ηθικό επιχειρείν θεμέλιο βιώσιμης ανάπτυξης»

Σπάζοντας την παράδοση της μιας υποψηφιότητας, η οποία είχε προηγουμένως «ευλογηθεί» από ένα άτυπο «συμβούλιο γερόντων», η κα Τσέτη θα διεκδικήσει την προεδρία του Συνδέσμου στις εκλογές της 18ης Ιουνίου, έχοντας απέναντί της ένα πρόσωπο ευρείας αποδοχής και με δεκαετή θητεία αντιπροέδρου στον ΣΕΒ, τον κο Σπύρο Θεοδωρόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο της Bespoke SGA Holdings.

Χωρίς να θέλει να ξεχωρίσει μέσω του φύλου της αλλά γι’ αυτό που είναι και έχει καταφέρει, παρότι και σ’ αυτή την περίπτωση έσπασε ακόμη ένα στερεότυπο για τον ΣΕΒ ούσα η πρώτη γυναίκα υποψήφια για την προεδρία, την απόφαση να διεκδικήσει το υψηλότερο αξίωμα στο Σύνδεσμο την είχε πάρει εδώ και τέσσερα χρόνια απ’ όταν δηλαδή ανέλαβε ως γενική γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

Να υποστηριχθεί η νέα γενιά
Η 65χρονη φαρμακοβιομήχανος στη χθεσινή εκδήλωση για τους εκπροσώπους του Τύπου στον κήπο μπροστά από το γιαννιώτικο κτίριο, που στεγάζει το Ίδρυμα ΑΜΚΕ «Κλέων Τσέτης», στην Κάτω Κηφισιά, αναφερόμενη στις δεσμεύσεις και τις προτεραιότητές της τόνισε ότι πρέπει να γίνει ό,τι είναι αναγκαίο προκειμένου να υποστηριχθεί η νέα γενιά.

«Θέλουμε οι επιστήμονες μείνουν στον τόπο τους, στον τόπο που τους μόρφωσε και τους έκανε ακαδημαϊκούς πολίτες. Η δική μου υποψηφιότητα είναι μια ελπίδα σε όλους τους νέους που θέλουν να μεγαλουργήσουν χωρίς φύγουν από την χώρα. Είναι αφιερωμένη η υποψηφιότητα μου σε ανθρώπους που θα πάρουν την σκυτάλη από εμάς και θα συνεχίσουν. Έχω την υποχρέωση στις γενιές που έμειναν και θέλουν να δουλέψουν στην Ελλάδα, να έχουν αξιοπρεπή ζωή εδώ και οφείλω να είμαι παρούσα».

Η δέσμευση και τα διαμάντια της περιφέρειας
Η κα Τσέτη επισήμανε ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα κάνει θαύματα, εστιάζοντας στην ανάγκη να αναγνωριστεί και να ενισχυθεί συνολικά ο επιχειρηματικός ιστός της χώρας που απαρτίζεται όχι μόνο από μεγάλες βιομηχανίες αλλά και από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, «τα διαμάντια της περιφέρειας όπου δεν υπάρχουν οι υποδομές για να μεγαλουργήσουν και να αναδειχθούν σε μεγάλες».

«Οι προτεραιότητές μου για τον ΣΕΒ είναι το αγκάλιασμα των μικρομεσαίων και να αναγνωριστεί όλος ο ιστός της οικονομίας. Να μην υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες, να υπάρχει διαφάνεια και σύμπνοια», σημείωσε.

Μάλιστα σε ερώτηση του ΟΤ για το ύψος των μισθών δήλωσε ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις θα πρέπει –και μπορούν- να αυξήσουν τις αποδοχές των εργαζομένων τους, αλλά δεν μπορούν να πράξουν το ίδιο οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις που αγωνίζονται να επιβιώσουν.

Ο ΣΕΒ να δημιουργήσει χρηματοδοτικό fund
Ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις νεοφυείς επιχειρήσεις η κα Τσέτη πρότεινε τη δημιουργία ενός fund από τον ίδιο τον ΣΕΒ προκειμένου να υπάρξουν λύσεις χρηματοδότησης και μεγαλύτερη ασφάλεια.

«Να κάνει ο ΣΕΒΤ fund, να υποχρεώσει τις τράπεζες, που έχουμε μέλη, ή να βρεθούν άλλα ιδιωτικά funds για να χρηματοδοτούνται επιχειρηματικές ιδέες, για να μην νιώθει ο επιχειρηματίας ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη και κάπου να στηριχθεί», είπε.

«Δεν έχω αντιπάλους»
Στην κούρσα για την διεκδίκηση της προεδρίας του ΣΕΒ, η επικεφαλής του ΟΦΕΤ, ο οποίος περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, τις βιομηχανίες Uni-Pharma και InterMed με τζίρο 140 εκατ. ευρώ, τόνισε πως δεν έχει αντιπάλους, αλλά μόνο συμμάχους. «Εγώ θέλω να πάει καλά ο τόπος μου και να είναι ισότιμο μέλος στην ΕΕ», ανέφερε με νόημα.

Μάλιστα παρά τις πιεστικές ερωτήσεις για το παρασκήνιο όσον αφορά την απόσυρση της υποψηφιότητάς της για να μην διασπαστούν τα μέλη του εργοδοτικού φορέα, ανέφερε ότι δεν υπήρξαν τέτοιους είδους συζητήσεις. Έκανε δε λόγο για μία άψογη εκλογική διαδικασία.

Χαμηλά κράτησε την «μπάλα» ερωτηθείσα και για τον συνυποψήφιό της κο Σπύρο Θεοδωρόπουλο, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει κάποια αντιπαράθεση και ότι τα θέματα που τους απασχολούν σε επίπεδο θεσμικού οργάνου είναι κοινά.

Η αποχή των ευρωεκλογών, η ηλεκτρονική ψήφος και το εξώδικο
Αναφερόμενη στις ευρωεκλογές και συγκεκριμένα στη μεγάλη αδιαφορία που επέδειξαν οι πολίτες, την οποία χαρακτήρισε ως σιωπηλή διαμαρτυρία «γιατί δεν αναλαμβάνουμε να λύσουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας», επεσήμανε ότι το μήνυμα αυτό τη δικαιώνει σχετικά με το αίτημά της για ηλεκτρονική ψήφο στις εκλογές στον ΣΕΒ.

«Αν ήταν θεσμοθετημένη, εκτός της επιστολικής, και η ηλεκτρονική ψήφος, θεωρώ ότι ο κόσμος θα είχε μεγαλύτερη συμμετοχή με αυτόν τον τρόπο», τόνισε.

Υπενθυμίζεται το ΔΣ του ΣΕΒ αποφάσισε η ψηφοφορία στις επικείμενες εκλογές να γίνει μόνο με φυσική παρουσία, τη στιγμή που και το ίδιο το Καταστατικό δίνει τη δυνατότητα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας λέει η κα Τσέτη, προσθέτοντας «αναγκάστηκα να στείλω εξώδικο».

«Δεν έχω καμία διάθεση να ποινικοποιήσω τις εκλογές. Εκτός αν θίγονται η αξιοπρέπειά μου, τα συμφέροντα τα δικά μου, των συνεργατών μου ή των επιχειρήσεών μου, να είστε σίγουροι ότι θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη», σημείωσε.

Πρόεδρος της διπλανής πόρτας
«Πρέπει να είμαστε κοντά στις επιχειρήσεις, χωρίς ελιτισμό και χωρίς αλαζονεία» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως χρειάζονται ανοικτές διαδικασίες και συμμετοχικότητα, γιατί έτσι οικοδομούνται σχέσεις εμπιστοσύνης.

«Έχω χρέος να αποτυπώσω στην πράξη τη θετική αξιολόγηση των ξένων οίκων για την ελληνική οικονομία. Να είμαι η πρόεδρος, η επιχειρηματίας, η βιομήχανος της διπλανής πόρτας».p;