Μαρινάκης: τι είπε στην ενημέρωση

2024/07/04 at 5:11 ΜΜ 04/07/2024 newsroomΕνημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη

Καλό μεσημέρι,

Πριν λίγη ώρα ο Πρωθυπουργός πραγματοποίησε επίσκεψη στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως γύρω από θέματα εργασιακά και ασφαλιστικά όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η μεταρρύθμιση του ΤΕΚΑ, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της εστίασης και του τουρισμού, στην εντατικοποίηση των ελέγχων και επιμέρους ζητήματα όπως αυτό της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

—–
Η Κυβέρνηση συνεχίζει σταθερά και με προσήλωση την προσπάθεια αντιμετώπισης των πραγματικών προβλημάτων των πολιτών. Με βάση την εντολή που πήραμε, προχωράμε αυτή την δεύτερη τετραετία με σχέδιο και όραμα ώστε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα όλων των Ελλήνων. Γιατί, τελικά, εδώ είναι το πραγματικό πεδίο της πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό:

10.000 νέοι μόνιμοι διορισμοί όλων των ειδικοτήτων σε όλες τις βαθμίδες σχολικής εκπαίδευσης πριν την έναρξη του σχολικού έτους 2024-2025, ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Εξ’ αυτών 4.451 θέσεις θα καλύψουν τις αποχωρήσεις με βάση τον δημοσιονομικό κανόνα μία πρόσληψη- ανά μία αποχώρηση» και 5.549 επιπλέον θέσεις μετά από μελέτη των «στοιχείων όπου προκύπτει ανάγκη κάλυψης κενών.

Η μόνιμη κάλυψη αυτών των 10.000 θέσεων συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία ενός σταθερού πυρήνα στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.

Η αναβάθμιση της δημόσιας Παιδείας απαιτεί συνολική αντιμετώπιση των αναγκών τόσο των βαθμίδων της εκπαίδευσης αλλά και των μαθητών γι’ αυτό και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση:
στην ειδική αγωγή όπου θα καλυφθούν περισσότερες από τετραπλάσιες θέσεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος,
στις ειδικότητες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπου τοποθετούνται πενταπλάσιοι εκπαιδευτικοί σε σχέση με πέρσι,
στην κάλυψη αναγκών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου θα γίνουν άνω των 5.000 προσλήψεων σε όλες τις ειδικότητες.
Η δημόσια Παιδεία και το σχολείο είναι η αντανάκλαση του μέλλοντος κάθε χώρας και κάθε κοινωνίας. Όπως ανέφερε και ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης: «Έχουμε χρέος να προσφέρουμε στα παιδιά μας την υψηλότερη δυνατή ποιότητα δημόσιας Παιδείας, ενώ οφείλουμε στους εκπαιδευτικούς, ένα σταθερό εργασιακό περιβάλλον όπου θα μπορούν να εξελιχθούν και θα ασκούν απρόσκοπτα το λειτούργημά τους».

—–
Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού των Υποδομών Υγείας που αφορούν τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα. Οι παρεμβάσεις συμπεριλαμβάνουν ανακαινίσεις, δράσεις αναβάθμισης του ιατρικού εξοπλισμού, δημιουργία μονάδων διαχείρισης χρόνιων ασθενειών, προγράμματα κατάρτισης του ιατρικού προσωπικού και αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες αναβάθμισης σε 54 Νοσοκομεία, εκ των οποίων 15 συμβασιοποιήθηκαν το τελευταίο εξάμηνο του 2023 και 39 το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει διαγωνιστική διαδικασία σε 24 Νοσοκομεία ενώ βρίσκονται σε στάδιο ωρίμανσης ή/και αναμένεται η διακήρυξη για 16 Νοσοκομεία.

Σ’ αυτές τις ανακαινίσεις περιλαμβάνονται παρεμβάσεις σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών που αφορούν 59 Νοσοκομεία σε όλη τη χώρα.

Η αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισμός του Εθνικού Συστήματος Υγείας με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς όλους τους πολίτες είναι ένας ιερός στόχος για την Κυβέρνηση.

Για το λόγο αυτό προχωρά ένα πολυδιάστατο σχέδιο που περιλαμβάνει:
τις προσλήψεις υγειονομικών, 6500 εκ των οποίων, ήδη, προχωρούν μέσα στο 2024,
τις αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ, οι οποίοι ήδη έχουν αυξηθεί κατά 10%, όπως και κατά 20% έχουν αυξηθεί οι αποζημιώσεις των εφημεριών,
την μείωση του χρόνου αναμονής για τα χειρουργεία, κάτι που επιτυγχάνεται και με τα απογευματινά χειρουργεία και με την Ενιαία Λίστα, όπως πιστοποιείται από το ρεκόρ διενεργηθέντων χειρουργείων που πετύχαμε μετά από πάρα πολλά χρόνια.
Τις παρεμβάσεις για την καλύτερη λειτουργία του ΕΚΑΒ και
Την πρόληψη μέσω των προγραμμάτων παροχής διαγνωστικών εξετάσεων.
——

Υπογράφηκε η Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία της δυνατότητας άσκησης ιδιωτικού έργου των ιατρών, οδοντιάτρων και ειδικευόμενων ιατρών του ΕΣΥ.

Η παροχή της δυνατότητας αυτής θα αξιοποιήσει την κλινική εμπειρία τους, θα ενισχύσει πραγματικά το εισόδημά τους και αναμένεται ταυτοχρόνως να προσελκύσει περισσότερους ιατρούς στο δημόσιο σύστημα υγείας, αφού θα μπορούν να συνδυάσουν και την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα.

—–

Έχει, ήδη, ξεκινήσει η κυκλοφορία των πρώτων 250 ηλεκτρικών λεωφορείων εκ των οποίων 140 στην Αθήνα και 110 στη Θεσσαλονίκη. Με βάση τον προγραμματισμό του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, στην Αθήνα μέχρι το τέλος του 2025 θα κυκλοφορούν συνολικά 900 καινούργια λεωφορεία και 320 στη Θεσσαλονίκη.

Όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός στην επίσκεψή του στο αμαξοστάσιο του ΟΣΥ: «Ο στόχος μας είναι διπλός: αφενός να προχωρήσουμε στην πλήρη αντικατάσταση του στόλου των παλιών λεωφορείων με σύγχρονα λεωφορεία, τα οποία έχουν πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Είναι όλα φιλικά προς το περιβάλλον, διαθέτουν επαρκή κλιματισμό, διαθέτουν πλήρη προβασιμότητα για τους συμπολίτες μας με αναπηρία.
Ο σκοπός μας, όμως, δεν είναι μόνο να αντικαταστήσουμε τον στόλο των λεωφορείων, είναι να αυξήσουμε και τη συχνότητα των δρομολογίων».

—–

Επεκτείνονται έως 31.12.2024 τα μέτρα και οι παρεμβάσεις για τον έλεγχο των τιμών. Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης,

• Επεκτείνεται ο χρόνος εφαρμογής του πλαφόν του περιθωρίου κέρδους

• Πενταπλασιάζεται το ανώτατο όριο προστίμου για την παράβαση των διατάξεων του πλαφόν από 1.000.000 ευρώ σε 5.000.000 ευρώ.

• Τριπλασιάζεται το ανώτατο όριο προστίμου για παράβαση των διατάξεων περί απαγόρευσης προωθητικών ενεργειών όταν έχει προηγηθεί ανατίμηση από 2.000.000 σε 6.000.000 ευρώ.

• Παρατείνεται «το καλάθι του νοικοκυριού» και ο περιορισμός του πλαφόν στο βρεφικό γάλα.

• Παρατείνεται η υποχρέωση ανακοίνωσης ανατιμήσεων των προμηθευτών και η υποχρέωση ανακοίνωσης ενδεικτικών τιμών οπωροκηπευτικών προϊόντων από τα supermarkets προς το Υπουργείο Ανάπτυξης.

—-

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο πληθωρισμός στην κατηγορία τροφίμων, αλκοόλ και καπνού θα διαμορφωθεί στη χώρα μας στο 1,3% τον Ιούνιο, έναντι 2,4% τον Μάιο.

Σε αυτή την κατηγορία, μάλιστα, έχουμε τον 2ο χαμηλότερο πληθωρισμό, μετά την Φινλανδία σε επίπεδο Ευρωζώνης σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση.

Τα τελικά στοιχεία θα εκδοθούν στις 17 Ιουλίου, ενώ στις 9 Ιουλίου αναμένονται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Η εξέλιξη αυτή είναι αναμφίβολα θετική.
Η Κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται και να εφαρμόζει μετρημένα και κοστολογημένα μέτρα με τελικό στόχο την αποκλιμάκωση των τιμών και τη μείωση του πληθωρισμού των τροφίμων.
Σταθερός στόχος της πολιτικής μας είναι η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος όλων των πολιτών προκειμένου να τους στηρίξουμε με μόνιμες λύσεις που θα μείνουν ακόμα και όταν οι κρίσεις φύγουν και να υλοποιήσουμε την δέσμευση που έχουμε αναλάβει, στο τέλος της τετραετίας ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός τα 1500.

—-

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεών του, από τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Τουρισμού.

Στόχος του Πλαισίου είναι ο προσδιορισμός μακροπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων στόχων, καθώς και στρατηγικών κατευθύνσεων σε εθνικό επίπεδο, για τη χωρική διάρθρωση του τομέα του τουρισμού, με όρους οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας.

Ειδικότερα, το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό στοχεύει, μέσω χωρικών εργαλείων:

α) Στη στήριξη της αυξητικής δυναμικής του Ελληνικού τουρισμού και στην παγίωση της χώρας ως ανταγωνιστικού παγκόσμιου προορισμού, με την προσφορά κατάλληλης γης και συγκεκριμένων όρων, που θα διευκολύνουν τις τουριστικές επενδύσεις.

β) Στην υποστήριξη θεματικών μορφών τουρισμού και την προώθηση σύγχρονων τουριστικών προϊόντων και καταλυμάτων υψηλής ποιότητας.

γ) Στις διασυνδέσεις μεταξύ διαφορετικών μορφών τουρισμού

δ) Στη μείωση των ανισοτήτων τουριστικής ανάπτυξης μεταξύ περιφερειών και την επέκταση της τουριστικής περιόδου, με εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων διαφόρων περιοχών.

ε) Στη χωρική οργάνωση του τουρισμού,

στ) Στην απλούστευση των διαδικασιών χωροθέτησης και τον συντονισμό όλων των βαθμίδων σχεδιασμού που επηρεάζουν τον τουρισμό.

ζ) Στην προσαρμογή του τουρισμού στην Κλιματική Κρίση και

η) Στην προώθηση υποδομών γενικού οικονομικού ενδιαφέροντος αναγκαίων για την τουριστική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανόμενων των μεταφορών, των περιβαλλοντικών υποδομών, και των ψηφιακών υποδομών.

—-

Ξεκίνησε η ηλεκτρονική βεβαίωση τροχονομικών παραβάσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Οι Αστυνομικοί χρησιμοποιούν ειδικά σχεδιασμένες κινητές συσκευές του έργου «Smart Policing» και με χρήση κατάλληλης εφαρμογής, θα βεβαιώνουν ηλεκτρονικά πλέον την τροχονομική παράβαση.
Μάλιστα με την ολοκλήρωση των ενεργειών του αστυνομικού, θα αποστέλλεται σε πραγματικό χρόνο η βεβαίωση παράβασης ηλεκτρονικά στη θυρίδα του πολίτη στο gov.gr, αξιοποιώντας τη διαλειτουργικότητα και τα στοιχεία επικοινωνίας του από το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας Πολιτών, ενώ παράλληλα θα ενημερώνεται με email και με sms για την αποστολή μηνύματος στη θυρίδα του.

—-

Μέχρι τη Δευτέρα 8 Ιουλίου θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής οι άνεργοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα απόκτησης και αναβάθμισης πράσινων δεξιοτήτων της ΔΥΠΑ.

Το πρόγραμμα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης για συνολικά 50.000 ανέργους, οι οποίοι αποζημιώνονται με 400 ευρώ, υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει ως στόχο τη διασύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της απασχόλησης των ανέργων για την ταχύτερη εργασιακή επανένταξή τους, στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης της οικονομίας.

—–

Αύριο, Παρασκευή 5 Ιουλίου στις 10:00 ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πλαίσιο των μηνιαίων τακτικών ενημερώσεων.

Κατόπιν, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Λευκάδα όπου θα παρευρεθεί στην Υπογραφή σύμβασης για τον αγωγό ύδρευσης Άρτας- Πρέβεζας- Λευκάδας.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε εκπρόσωπε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κασσελάκης, ανέφερε σήμερα σε ανάρτηση του ότι η δήλωση του Πόθεν Έσχες του έχει υποβληθεί στις 30 Ιουνίου, ως όφειλε και θέτει ερώτημα για το αν έχει υποβάλει αντίστοιχα Πόθεν Έσχες ο Πρωθυπουργός, ποιο είναι το σχόλιο της κυβέρνησης;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν έθεσε ακριβώς ερώτημα, ουσιαστικά έκανε άλλη μια επίθεση. Το έχουμε πει πάρα πολλές φορές, είναι σημαντικό οι σύμβουλοι του κ. Κασσελάκη, οι συνεργάτες του, πριν κάνει μια επιθετική δήλωση, ή ανάρτηση να κάνουν έρευνα. Ο Κ. Μητσοτάκης, όπως και όλα τα μέλη της κυβέρνησης, αλλά συγκεκριμένα επειδή ρώτησε ο κ. Κασσελάκης για τον Πρωθυπουργό, υπέβαλε εμπροθέσμως, για άλλη μια χρονιά την δήλωση Πόθεν Έσχες. Όπως είχαμε πει, μέχρι 30 Ιουνίου και μάλιστα ο Κ. Μητσοτάκης το κάνει αυτό ως έχει καθήκον, υποχρέωση εδώ και 20 χρόνια, από το 2004 που εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής. Είναι κάτι για το οποίο για πάρα πολλά χρόνια στην χώρα δεν το συζητούσαμε, γιατί δεν είχε βρεθεί πολιτικός αρχηγός να κάνει όλα αυτά τα μπρος πίσω με την αρχική δήλωση Πόθεν Έσχες. Βρέθηκε ο κ. Κασσελάκης και έγινε αντικείμενο συζήτησης. Το φοβερό είναι ότι εξετέθη ο κ. Κασσελάκης από τον ίδιο του τον βουλευτή τον κ. Παππά, που σε χθεσινή του συνέντευξη είπε ο άνθρωπος, «εγώ την αρχική μου δήλωση Πόθεν Έσχες την έκανα πριν από ένα μήνα» – εγώ ας πούμε την έκανα τον Φεβρουάριο την αρχική δήλωση Πόθεν Έσχες. Δηλαδή ο ίδιος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ λέει κάτι αντίθετο από αυτό που μας έλεγε τους προηγούμενους μήνες ο κ. Κασσελάκης. Ο κ. Κασσελάκης έλεγε, «ανοίξτε την πλατφόρμα για να κάνω την αρχική μου δήλωση», αν θυμάστε, τότε, «την έχετε κλειστή», ενώ η πλατφόρμα ήταν ανοικτή. Πώς έκανα δηλαδή εγώ και κάποιοι άλλοι που είχαμε υποχρέωση, ο κ. Παππάς, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Κασσελάκης δεν τα κατάφερε; Εντάξει, νομίζω ότι το θέμα Πόθεν Έσχες Κασσελάκη και όλα τα παρεπόμενα του είναι ένα από τα ζητήματα που κάποιος βγάζει πάρα πολλά αρνητικά συμπεράσματα και για τις παλινωδίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, κατά παράδοση του κόμματός του και για την ανάγκη αυτά που λέμε να τα υποστηρίζουμε με πράξεις. Και επειδή πάλι αναφέρθηκε στα περιβόητα 40 σπίτια ο κ. Κασσελάκης, συκοφαντώντας για άλλη μια φορά, προβαίνοντας σε συκοφαντίες οι οποίες έχουν απαντηθεί επανειλημμένως, νομίζω ότι είναι πλέον κουραστικό να πολιτεύεται με όρους ακραίων κομμάτων που οδηγούν τον δημόσιο διάλογο στη λάσπη, κάτι το οποίο έχει απαντηθεί, έχει διαψευστεί. Προκύπτει το αντίθετο του, από αυτά τα οποία κατατίθενται εδώ και τόσα χρόνια, ας μην το αναπαράγει. Εκτός αν θέλει να τον κατατάξουμε οριστικά σε αυτή την κατηγορία των πολιτικών που συνεχώς διακινούν fake news.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Καλησπέρα, να φύγουμε από τα ελληνικά. Θα ήθελα το σχόλιο σας από την μεγάλη εικόνα. Σήμερα ψηφίζουν στην Μ. Βρετανία, μεθαύριο στην Γαλλία, η Ευρώπη βρίσκεται σε μια περιδίνηση και μάλιστα δύο – και δεν λέω η Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί η Βρετανία είναι εκτός – αλλά εν πάση περιπτώσει, η Ευρώπη σε μια περιδίνηση με δύο διαφορετικές αποκλίσεις. Θα ήθελα το σχόλιο σας δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός θέλει να παίζει και ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη.

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν μπορούμε να κάνουμε κάποιο σχόλιο. Είναι εκλογικές διαδικασίες άλλων χωρών, περιμένουμε την ετυμηγορία των πολιτών κάθε χώρας. Οι πολίτες κάθε χώρας βγάζουν, παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις με την κορυφαία διαδικασία όπως συμβαίνει και στη χώρα μας, της ψήφου. Η Ελληνική κυβέρνηση έχει καθήκον να εφαρμόσει το πρόγραμμα της να συνεχίζει να ισχυροποιεί τη χώρα. Προ ημερών ειπώθηκε μια πολύ τιμητική για την Ελλάδα, όχι μόνο για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, φράση από τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, τον κ. Ε. Λέττα. Είπε ότι κάποτε η Ελλάδα, τα δικά του χρόνια εκεί προς το ΄15-΄19, προς το τέλος δηλαδή, τα χρόνια εκείνα, τα οποία έχουμε και κάτι επετείους αυτές τις ημέρες, ήταν το πρόβλημα της Ευρώπης και πλέον κάθεται στο τραπέζι για την εξεύρεση λύσεων για την Ευρώπη. Αυτό μας λέει ότι πρέπει να συνεχίσουμε ακόμη πιο γρήγορα για να λύνουμε προβλήματα για τους πολίτες. Προφανώς, η κυβέρνηση της χώρας, ο Πρωθυπουργός, ο Κ. Μητσοτάκης, όλοι μας, οφείλουμε να συνεργαζόμαστε με τις κυβερνήσεις τις οποίες αποφασίζουν να έχουν οι πολίτες κάθε ευρωπαϊκού κράτους.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, να σας επιστρέψω εγώ στα εγχώρια. Και στο φόντο της χθεσινής διαγραφής του πρώην υπουργού, του κ. Λευτέρη Αυγενάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγόρησε, μεταξύ άλλων, πως πρόκειται για μισή διαγραφή, υπονοώντας ότι δεν ζητήσατε, ούτε και ο ίδιος ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας παρέδωσε την έδρα του. Ζητήσατε να παραδώσει την έδρα του ο κ. Αυγενάκης και πώς απαντάτε στον ΣΥΡΙΖΑ;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η ποινή που υπεβλήθη ακαριαία στον κ. Αυγενάκη είναι η μέγιστη δυνατή ποινή που μπορεί να επιβληθεί σε έναν βουλευτή. Η διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία συνεπάγεται και την αποχώρησή του από όλα τα όργανα του κόμματος. Όπως, ας πούμε, είναι το κορυφαίο όργανο, που είχα την τιμή να είμαι και Γραμματέας, το όργανο της Πολιτικής Επιτροπής. Και αυτό έγινε μέσα σε λίγες ώρες, αμέσως μόλις κατέστη εφικτή η παρουσία του στην καθ’ ύλην αρμόδια Επιτροπή Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας. Μετά το πέρας της παροχής εξηγήσεων, ελήφθη, μετά από εισήγηση του Πρωθυπουργού με την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, η σχετική απόφαση. Και αυτή η αντιμετώπιση, αυτονόητη θα πω εγώ – δεν ζητάμε από κάποιον να πανηγυρίσει και να μας δώσει συγχαρητήρια, αλίμονο αν μπορούσαμε να πούμε κάτι τέτοιο σε μια τέτοια συμπεριφορά – ήταν αντίστοιχη με την τακτική, αντίστοιχο με τον τρόπο αντιμετώπισης, επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις συμπεριφορών, που, μάλιστα, δεν έχουν και σχέση με αυτό το περιστατικό, ήταν πολύ πιο ήπιες.
Έχουμε πει πολλές φορές ότι η απόδοση, η αποτελεσματικότητα των εχόντων την αρμοδιότητα στα επί μέρους χαρτοφυλάκια, κρίνονται και σε βάθος χρόνου. Δεν μπορείς να αλλάξεις τη δημόσια υγεία από την μια μέρα στην άλλη, δεν μπορείς να βελτιώσεις την εικόνα των σχολείων μέσα σε λίγες εβδομάδες. Κρινόμαστε, προφανώς, καθημερινά για την αποτελεσματικότητα του έργου μας, αλλά κρινόμαστε και σε βάθος χρόνου. Σε ζητήματα συμπεριφοράς, όμως, δεν υπάρχει χρόνος. Οι πολίτες δικαίως είναι όλο και περισσότερο αυστηροί, ειδικά σε μία χώρα που έχει περάσει πάρα πολύ δύσκολα με τόσες κρίσεις που έχουμε ζήσει.
Τώρα, επειδή αναφερθήκατε στον ΣΥΡΙΖΑ, νομίζω ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάμε για σχοινί». Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που δίδαξε σε όλη την Ευρώπη τη λέξη «κωλοτούμπα» και μας έμαθε στην Ελλάδα την αξία της «καρέκλας». Αυτή ήταν η συγκολλητική τους ουσία. Τώρα, θέλετε να θυμηθούμε συμπεριφορές και τραμπουκισμούς πρώην υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ – που είναι ακόμα βουλευτής – κατά συναδέλφων σας, κατά δικαστών, κατά πολιτών, κατά πολιτικών του αντιπάλων. Δηλαδή, για το κόμμα που συμπεριφορές, όπως το «θα σε χώσω δύο μέτρα κάτω από τη γη», τις επικροτεί, είναι μία μέρα στη δουλειά. Ή αμετάκλητες καταδίκες για σοβαρότατα αδικήματα τις επιβραβεύει με νέες υποψηφιότητες; Μπορεί να κουνάει το δάκτυλο στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, που σε όλες τις περιπτώσεις συμπεριφορών, έχουμε άμεσες αντιδράσεις, με βάση, βέβαια, και το ποιος είναι αυτός ο οποίος διαπράττει αυτή την πράξη.

Ν. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, για το θέμα του κ. Αυγενάκη, επειδή για πολλούς δεν είναι κατανοητό οι κομματικές διαδικασίες. Ο κ. Αυγενάκης διατηρεί την ιδιότητα του μέλους του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας ή όχι;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο κ. Αυγενάκης διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και ακολουθήθηκε πειθαρχική διαδικασία που αφορά έναν βουλευτή, γιατί αυτή του η συμπεριφορά ήταν αντίθετη στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις που έχει ένας βουλευτής. Εμείς μπορούμε να μιλάμε για την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατίας. Με βάση την ιδιότητα του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, συμμετέχει σε μια σειρά από κορυφαία κομματικά όργανα, με κορυφαίο εκ των οποίων, την Πολιτική Επιτροπή. Και, μάλιστα, σε συνέντευξή μου το πρωί, ρωτήθηκα και μια σειρά από άλλα, τα οποία διακινούνται από την πρώτη στιγμή, όπως ότι «τον έβγαλε λίγο ο Μητσοτάκης, για να τον έχει στη συνέχεια και πάλι υποψήφιο». Απάντησα και σε αυτό, για να μην υπάρχουν απορίες, ότι συνολικά συμπεριφορές του «ξέρεις ποιος είμαι εγώ», είναι η πρώτη και η κυριότερη αντένδειξη για να είναι κάποιος μέλος μιας κοινοβουλευτικής ομάδας ή εκ νέου υποψήφιος για να είναι μέλος αυτής. Δεν αφήσαμε, λοιπόν, κανένα, μα κανένα περιθώριο. Και, ξέρετε, επειδή ο κόσμος έχει βαρεθεί να βλέπει μία στείρα πολιτική αντιπαράθεση, οι άμεσες και καθαρές λύσεις είναι αυτές που, τουλάχιστον, δείχνουν τον δρόμο ότι θέλουμε να πάμε σε μια άλλη εποχή. Εγώ το λέω ξανά και ξανά και δεν είναι ζήτημα ούτε ανθρωποφαγίας – είναι κάτι πολύ άσχημο η ανθρωποφαγία. Είναι δεδομένο, είναι γεγονός, το έχουμε πει σε όλες τις ευκαιρίες που είχαμε, είδατε και την πρώτη και δική μου αντίδραση λίγα λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο, σε μια χθεσινή μου συνέντευξη, κάνουμε μια προσπάθεια να γυρίσουμε ένα κλίμα, ειδικότερα στις νεότερες γενιές, που συνολικά έχουν πάρει απόσταση από το πολιτικό σύστημα. Η προσπάθεια αυτή δυσκολεύει πολύ όταν παρατηρούνται τέτοιες συμπεριφορές και ειδικά όταν αυτές οι συμπεριφορές είναι απέναντι σε κάποιον ο οποίος κάνει τη δουλειά του, έχει ξυπνήσει το πρωί, πολύ πρωί, για να κάνει μια δύσκολη δουλειά. Και όπως κι αυτή η δουλειά και κάθε δουλειά, απαιτεί σεβασμό από όλους και ειδικά από αυτούς που έχουν μία θέση στο πολιτικό σύστημα. Άρα, αυτά δεν μπαίνουν στο «ζύγι» και οι αποφάσεις είναι καθαρές.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, το περιστατικό του κ. Αυγενάκη έλαβε χώρα την περασμένη Παρασκευή. Μάθαμε ότι ενεπλάκη η Αστυνομία. Η Ομοσπονδία των Υπαλλήλων του Αεροδρομίου έχει προχωρήσει σε ανακοίνωση, σε καταγγελία του περιστατικού από το απόγευμα της Τρίτης. Πότε το έμαθε η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και πότε το έμαθε ο Πρωθυπουργός; Από πότε είναι ενήμερος ο Πρωθυπουργός για το περιστατικό; Γιατί χρειάστηκε να περάσουν πέντε μέρες, τουλάχιστον, για να ληφθούν μέτρα. Δεν φαίνονται τόσο ακαριαία τα αντανακλαστικά του Πρωθυπουργού.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα διαφωνήσω μαζί σας. Είναι ακαριαία τα αντανακλαστικά, γιατί συνεργάτης του Πρωθυπουργού, αμέσως μόλις εστάλη η σχετική ανακοίνωση των εργαζομένων σε μια σειρά από κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές – υπάρχει, μάλιστα, και σχετική ανακοίνωση, εκ των υστέρων, του Προέδρου του Συλλόγου των εργαζομένων – συνεργάτης του Πρωθυπουργού επικοινώνησε με τον κ. Αυγενάκη το προηγούμενο βράδυ, ζητώντας εξηγήσεις και ζητώντας ο ίδιος να βγει και να πει τι έχει συμβεί, λίγες ώρες μετά, τα ξημερώματα. Εγώ, ας πούμε, ενημερώθηκα από το βίντεο, λίγο πριν τη συνέντευξη που είχα και είδατε την αντίδραση που είχα. Νομίζω ότι είναι η αυτονόητη η ακαριαία αντίδραση σ’ όλο αυτό και βέβαια όπως αντιλαμβάνεστε όταν βγαίνει μια είδηση ή υπάρχει μια ανακοίνωση, αυτό το οποίο ζητάς είναι εξηγήσεις. Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Υπάρχουν περιπτώσεις στο παρελθόν, όπου δημοσιεύματα έχουν διαψευστεί από την πραγματικότητα. Ή μια είδηση δεν είναι, ακριβώς, έτσι όπως βγαίνει. Αυτό που μπορούσαμε να κάνουμε το κάναμε. Αμέσως, ζητήσαμε εξηγήσεις.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Άρα, ο Πρωθυπουργός το έμαθε την Τρίτη;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σας είπα ότι αυτό το οποίο γνωρίζω μετά βεβαιότητος και μάλιστα από χθες μπορούμε να βάλουμε και σε μια σειρά τα γεγονότα, την Τρίτη αργά το απόγευμα, το βράδυ, τέλος πάντων, έγινε επικοινωνία μεταξύ συνεργάτη του Πρωθυπουργού και του κ. Αυγενάκη. Την Τρίτη να σας θυμίσω ότι υπήρχε μια ανακοίνωση και κάποια δημοσιεύματα. Δεν υπήρχαν δεδομένα, όπως προέκυψαν την επόμενη μέρα το πρωί. Αμέσως, λοιπόν, ζητήθηκαν εξηγήσεις από τον κ. Αυγενάκη. Δηλαδή, δεν πέρασαν ούτε ώρες, λίγα λεπτά πέρασαν και έγινε επικοινωνία και την επόμενη μέρα είχαμε τη σχετική συνέχεια.

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Κύριε Εκπρόσωπε, πάνω σ’ αυτό που συζητάμε. Υπάρχει σήμερα ένα ρεπορτάζ, όπου σύμφωνα με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ το Μαξίμου φαίνεται να είχε ενημερωθεί για την υπόθεση Αυγενάκη, μια περίπου ώρα μετά το συμβάν το πρωί της περασμένης Παρασκευής. Αναφέρεται ότι η καταγραφή της επίθεσης στον υπάλληλο του αεροδρομίου από την ΕΛ.ΑΣ έγινε στις 10:15 το πρωί της Παρασκευής. Στις 10:30 ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ ενημέρωσε για το συμβάν την πολιτική ηγεσία, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στις 11:00 το πρωί της ίδιας μέρας ενημερώθηκε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το Μέγαρο Μαξίμου. Διαψεύδετε το συγκεκριμένο ρεπορτάζ;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βεβαίως. Αμέσως μόλις έγινε η σχετική ενημέρωση, την Τρίτη το απόγευμα, το βράδυ, έγινε η επικοινωνία, που είπα στον συνάδελφό σας.

Μ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, να σας πάω σ’ ένα άλλο θέμα. Βλέπουμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συνεχίζουν να σας κατηγορούν για την ακρίβεια, τον τρόπο με τον οποίο την αντιμετωπίζετε. Τελικά είναι αρκετά αυτά τα οποία έχει κάνει η Κυβέρνηση; Υπάρχει «επιτυχία στο ράφι», έχουν μειωθεί οι τιμές; Γιατί βλέπουμε εκτός από την αντιπολίτευση, γενικότερες αντιδράσεις γι’ αυτό το θέμα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ποτέ δεν είναι αρκετά τα μέτρα, όσο ακόμα το πρόβλημα αυτό παραμένει έστω και σε μικρότερη έκταση. Εδώ, αξίζει να πούμε δύο καλές ειδήσεις, οι οποίες προφανώς δεν είναι για πανηγυρισμούς, αλλά δείχνουν ότι αυτή η προσπάθεια έχει ένα αποτέλεσμα. Η μία αναφέρθηκε στην αρχική μου εισήγηση. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχουμε το δεύτερο χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη σε επίπεδο τροφίμων, σε μια πολύ δύσκολη κατηγορία, ίσως την πιο δύσκολη επιμέρους κατηγορία του πληθωρισμού, ο οποίος έπεσε από 2,4% στο 1,3%.
Και η δεύτερη είδηση ήρθε λίγα λεπτά πριν – δεν πρόλαβα να την εντάξω και στην αρχική μου εισήγηση – από το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, που λέει με βάση και ανακοίνωση που εξεδόθη, ότι έχουμε μείωση των τιμών προϊόντων των σουπερμάρκετ – η λέξη «μείωση» είχε να ακουστεί πολύ καιρό και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη- τον Ιούνιο του 2024 κατά 1,92%, δηλαδή σχεδόν 2% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023. Και, μάλιστα, αναφέρει και το έχει και ανά κατηγορία ότι 12 από τις 23 κατηγορίες προϊόντων σουπερμάρκετ καταγράφουν μείωση. Αυτά είναι δύο καλά νέα. Η προσπάθεια, όμως, πρέπει να συνεχιστεί. Ο στόχος είναι να έχουμε όλο και περισσότερα προϊόντα με μειώσεις. Για πρώτη φορά μπορούμε να μιλάμε για μειώσεις στα σουπερμάρκετ. Πρέπει να το δούμε αυτό και τον επόμενο και τον μεθεπόμενο μήνα, ούτως ώστε να επιτευχθεί ο στόχος, παράλληλα με την υλοποίηση του προγράμματός μας, που στην πρώτη γραμμή του έχει τις αυξήσεις των εισοδημάτων των πολιτών.

Ν. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε εκπρόσωπε, παραμένω στο θέμα του κυρίου Αυγενάκη. Επειδή το video είναι προϊόν διαρροής, υπάρχει περίπτωση η διαρροή αυτή ν’ αναζητήσει κάποιος, γιατί το διέρρευσε και πώς, αφού ήταν προσωπικά δεδομένα και μπορεί κάποιος, αν κατηγορηθεί, να πει ότι έγινε για το δημόσιο συμφέρον. Υπάρχει κάποιος που κάνει έρευνα για τη διαρροή;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτή είναι δουλειά της Δικαιοσύνης, δεν μπορώ να σας πω κάτι γι’ αυτό. Ό,τι προβλέπεται ως διαδικασία, η Δικαιοσύνη θα το ακολουθήσει. Εμείς μπορούμε να σχολιάζουμε πολιτικά, με τις αποφάσεις που λαμβάνουμε, με πρώτον τον Πρωθυπουργό, γεγονότα τα οποία δεν μπορούνε να αμφισβητηθούν.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Να μου επιτρέψετε να παραμείνω σε ευρωπαϊκό πλαίσιο. Τι γίνεται με τα χαρτοφυλάκια των Επιτρόπων, ποιες είναι οι φιλοδοξίες της Ελλάδος; Κι ενδεχομένως ποιο θα είναι το πρόσωπο που μπορεί να εμφανιστεί στο προσκήνιο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αντιλαμβάνεσθε ότι δεν το γνωρίζω και δεν μπορώ να σας πως και κάτι, ούτως ή άλλως δεν γνωρίζω κάτι. Μόλις μπορώ να πω κάτι, ή η Κυβέρνηση μπορεί ν’ ανακοινώσει κάτι, μετά και τις σχετικές αποφάσεις του Πρωθυπουργού, θα ενημερωθείτε.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αισθάνεστε πως η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πρέπει ν’ αλλάξει ρότα πολιτική και πρέπει να εμπλουτίσει τις στρατηγική της και με άλλες πτυχές; Το ρωτώ αυτό, γιατί είναι η πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδος την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και τις δίδυμες παρεμβάσεις των πρώην πρωθυπουργών και προέδρων του κόμματος, του κυρίου Αντώνη Σαμαρά και του κυρίου Κώστα Καραμανλή που άσκησαν κριτική και σε αυτό το σημείο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Κυβέρνηση οφείλει να τρέξει με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα το πρόγραμμα για το οποίο εξελέγη το 2023 με μία ιδιαιτέρως τιμητική εντολή από τους πολίτες, η οποία σε καμία περίπτωση δεν συνιστούσε «λευκή επιταγή». Οφείλει ν’ αυξήσει όλο και πιο γρήγορα τα εισοδήματα των πολιτών, έχουμε ήδη κάνει τα πρώτα σημαντικά βήματα με το οικονομικό μας πρόγραμμα, αλλά έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε, θα γίνουν όλα ένα ένα, ίσως και με μεγαλύτερη ταχύτητα απ’ ότι έχουμε υποσχεθεί, για να μειώσουμε ακόμη περισσότερο τη μεγάλη απόσταση που έχουμε από την Ευρώπη, ως προς το διαθέσιμο εισόδημα. Είναι ενθαρρυντικά τα μηνύματα, -παράδειγμα ότι η Ελλάδα είναι πρώτη σε ρυθμό αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση, να τρέξουμε το πρόγραμμά μας για την Υγεία, και αυτή είναι μια μεγάλη προτεραιότητα, σήμερα σας παρέθεσα και μια σειρά από ενέργειες (ανακαινίσεις νοσοκομείων, προσλήψεις ιατρών), να τρέξουμε το πρόγραμμά μας για την Παιδεία (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση), σημαντική είδηση οι 10.000 διορισμοί, δεν έχει ακουστεί νομίζω εδώ και πάρα πολλά χρόνια στη χώρα, μέσα σε μία χρονιά και μάλιστα πριν ξεκινήσει η σχολική χρονιά, μια τέτοια είδηση, πολύ σημαντική είδηση. Να τρέξουμε το πρόγραμμά μας για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, -βλέπετε, πλέον, ότι κυκλοφορούν καινούργια λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Την τελευταία εβδομάδα ο Πρωθυπουργός βρέθηκε σε μία εφημερία νοσοκομείου, στο αμαξοστάσιο του ΟΣΥ, πέραν τον επισκέψεών του στα υπουργεία, κάτι το οποίο θα συνεχίσουμε να το βλέπουμε, δεν ξεκινήσαμε να το βλέπουμε αυτήν την εβδομάδα, θα συνεχίσουμε να το βλέπουμε όλο και πιο εντατικά. Αυτό έχει διπλό χαρακτήρα. Ο πρώτος είναι η ενημέρωσή του στο πεδίο, για τα πραγματικά προβλήματα του κάθε κλάδου, για τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και, νομίζω, το δεύτερο μήνυμα το οποίο εκπέμπεται είναι ότι αυτή είναι η προτεραιότητά μας. Αυτό θέλουμε να κάνουμε, κυρίως, αυτήν την τετραετία, πέραν, προφανώς, των μεγάλων ζητημάτων, των μεγάλων έργων, της περαιτέρω ενδυνάμωσης της χώρας στο εξωτερικό. Θέλουμε η ζωή των πολιτών να βελτιωθεί στην πράξη, να έχουν καλύτερα λεωφορεία, καλύτερα σχολεία για τα παιδιά τους, καλύτερα νοσοκομεία, καλύτερα κέντρα υγείας και σίγουρα ένα μεγαλύτερο εισόδημα. Γι’ αυτό μας εξέλεξαν οι πολίτες, αυτή είναι η συζήτηση, η κορυφαία συζήτηση για εμάς, αυτό είναι το ιερό καθήκον και προφανώς η κάθε τέτοια επίσκεψη ―δεν χρειάζεται να γίνει μία ομιλία, μία επισήμανση μόνο― κάθε τέτοια συζήτηση, είτε σ’ ένα νοσοκομείο, είτε σ’ ένα σχολείο, κάθε παράπονο, κάθε επισήμανση, είναι αφορμή για να σκεφθούμε ενδεχομένως και ποιες είναι οι προτεραιότητες και πώς πρέπει ν’ αναπροσαρμόσουμε τη στρατηγική μας. Αλλά ο στόχος είναι η εφαρμογή του προγράμματος και δεν παρεκκλίνουμε ούτε σπιθαμή από τον στόχο αυτό.

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Κύριε Εκπρόσωπε, σε νοσοκομείο και συγκεκριμένα στο «Λαϊκό» επέλεξε να κάνει αιφνιδιαστικά επίσκεψη ο Πρωθυπουργός, την ώρα που στο Πολεμικό Μουσείο πλήθος βουλευτών και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, όπως κι εσείς, παρακολουθούσαν τις ομιλίες του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά. Αφού δεν είχε κάποια υποχρέωση τυπική, γιατί ο Πρωθυπουργός δεν πήγε στην εκδήλωση; Υπάρχει οριστική ρήξη με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εκπροσωπήθηκε ο Πρωθυπουργός, από τον υποφαινόμενο. Η παρουσία μου εκεί ήταν ως εκπρόσωπος τους Πρωθυπουργού και μάλιστα έτσι προσφωνήθηκα κιόλας, γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα, είχαμε ειδοποιήσει, ο Πρωθυπουργός έχει ένα βαρύ πρόγραμμα, όπως κάθε Πρωθυπουργός, κάθε χώρας. Και νομίζω ότι η παρουσία του σ’ ένα δημόσιο νοσοκομείο, στην εφημερία, για να δει ο ίδιος πόσο γρήγορα τρέχει το Πρόγραμμα για το ΕΣΥ, το οποίο έχει περάσει τόσα πολλά τα τελευταία χρόνια στη χώρα, τις τελευταίες δεκαετίες, έχει αντέξει, κι άντεξε, μάλιστα, και στην πολλή δύσκολη περίοδο της πανδημίας, είναι ξεχωριστής σημασίας για το σύνολο των Ελλήνων πολιτών. Ξεπερνάει όλα τα υπόλοιπα και αυτό θα συνεχίσουμε να το βλέπουμε κάθε μέρα, κάθε βδομάδα, κάθε μήνα, για να δούμε, τελικά, πόσο γρήγορα προχωράει το πρόγραμμά μας στην Υγεία και σ’ όλους τους υπόλοιπους τομείς της πολιτικής.

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Κάτι συμπληρωματικό σε αυτό. Επειδή ακούστηκαν πολλά στην εκδήλωση αυτή, δεν ξέρω πόσο αμήχανα αισθανθήκατε και εσείς που ήσασταν παρών, υπάρχει οριστική ρήξη των πρώην Πρωθυπουργών με τον κ. Μητσοτάκη, καθώς υπήρχαν ομιλίες που αποδόμησαν κάθε στρατηγική επιλογή του Μαξίμου;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν ένιωσα καθόλου άβολα, γιατί έχω την τιμή να εκπροσωπώ μια Κυβέρνηση και ένα κόμμα βέβαια, αλλά ως Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης πήγα εκεί, που είναι σταθερά και ειδικά, αυτή την περίοδο, στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Και παρά τα πολλά προβλήματα που ακόμα πρέπει να αντιμετωπίσουμε για την καθημερινότητα των πολιτών, με ειλικρίνεια, με συνέπεια στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, κάθε μέρα θέλουμε να είναι, και νομίζω ότι σε πολλούς τομείς το έχουμε καταφέρει, καλύτερη από την προηγούμενη, με πάρα πολλά βήματα που ακόμα πρέπει να γίνουν. Αλλά ξέρετε, επειδή έχει γίνει πολύ μεγάλη συζήτηση και για τα εθνικά θέματα και για την εξωτερική πολιτική, εμείς απαντάμε ανά κατηγορία θεμάτων, ανά επισήμανση και είναι και η δουλειά μας, το καθήκον μας. Να σας πω ότι σε όλα όσα έχουν ακουστεί τον τελευταίο καιρό, η Κυβέρνηση ακολουθεί κυρίως τη διαχρονική στρατηγική που ακολουθεί κάθε Κυβέρνηση της χώρας στη μεταπολίτευση. Για παράδειγμα, ποτέ δεν πρόκειται να συζητήσουμε, ούτε συζητήσαμε, για αποστρατικοποίηση των νησιών. Κανένας Έλληνας Πρωθυπουργός δεν το έκανε αυτό, ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το κάνει, ισχυροποιώντας πολύ περισσότερο μάλιστα τη χώρα. Έχουμε διαψεύσει μια σειρά από fake news, τα οποία έχουν γραφτεί σε μέρος του Τύπου, όπως, παράδειγμα, ο ψαράς στην Αστυπάλαια. Το έχει διαψεύσει ο Δήμαρχος Αστυπάλαιας. Το θυμάστε, εδώ, σε αυτή την αίθουσα το έχω διαψεύσει, επικαλούμενος τη δήλωση, όχι ενός κομματικού στελέχους ή ενός κυβερνητικού στελέχους. Έχουμε πει πάρα πολλές φορές εμείς οι ίδιοι, ο Υπουργός Εξωτερικών, εγώ ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Πρωθυπουργός σε πολλές δηλώσεις του, ότι ο δρόμος της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας για την Ευρώπη περνά από την Ελλάδα, με ξεκάθαρες τέτοιες διατυπώσεις. Και νομίζω ότι, αν δει κανείς το αποτύπωμα της Ελλάδας στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο το 2024, δεν έχει καμία σχέση με αυτό το οποίο έλεγαν όταν άκουγαν Ελλάδα, πριν αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την εξουσία. Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής που έχει ακολουθηθεί και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και από την Κυβέρνηση και από την παρουσία των στελεχών της Ν.Δ. και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε: του υπεύθυνου πατριωτισμού, που μεγαλώνει ουσιαστικά την Ελλάδα, χωρίς κορώνες.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μιας και με χαρά σας ακούω να δίνετε κάποιες απαντήσεις σε όσα ακούστηκαν τη Δευτέρα στο Πολεμικό Μουσείο, θα ήθελα και μια απάντηση σε μια αναφορά που άφησε και μια σκιά, κατ΄ εμέ και κατά αρκετό κόσμο. Ο κ. Σαμαράς είπε ότι δεν διαπραγματεύεται τις θέσεις τους για κανένα μεγάλο αξίωμα. Του έχει προτείνει κάτι ο Πρωθυπουργός; Κάποια μεγάλη θέση; Αν ναι, ποια και με τι αντάλλαγμα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτά τα οποία πριν από λίγο, τα είπα και σε μια ραδιοφωνική μου συνέντευξη, πριν από λίγες μέρες, και δεν είναι απάντηση σε κάποιον και ειδικά έναν πρώην Πρωθυπουργό. Είναι η αλήθεια. Την αλήθεια έχω καθήκον να τη λέω και μάλιστα όταν αφορά την κυβερνητική πολιτική, αυτός είναι ο ρόλος μου. Και νομίζω ότι έχει μεγάλη σημασία και με εσάς, τους δημοσιογράφους, και με τους πολίτες όταν μας ρωτούν, αυτή η συζήτηση να γίνεται. Δεν γνωρίζω καμία πρόταση. Όχι. Και νομίζω ότι θα το γνώριζα. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Σήμερα, ο εκδότης του συγκροτήματος στο οποίο εργάζεται ο συγγραφέας του βιβλίου που παρουσιάστηκε προχθές, επιτίθεται στον πρώην Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του κόμματός σας, κ. Σαμαρά, κάνοντας και αναφορές στην υπόθεση Novartis, λέγοντάς του ουσιαστικά ότι δεν έχει θέση στη Ν.Δ.. Ήθελα το σχόλιό σας γι΄ αυτό.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ποιος δεν έχει θέση, ο κ. Σαμαράς; Δεν νομίζω ότι το ποιος έχει θέση στη Ν.Δ. και πολύ περισσότερο ένας πρώην Πρόεδρος της Ν.Δ., αποφασίζεται με ένα άρθρο ενός εκδότη. Αυτό το αποφασίζει η ίδια η Ν.Δ., τα μέλη της, οι άνθρωποι που τη στηρίζουν. Και στη συγκεκριμένη υπόθεση που αναφερθήκατε, ο κ. Σαμαράς ήταν στη πλευρά των θυμάτων, όπως και πολλοί άλλοι άνθρωποι, μόνο και μόνο γιατί δεν άρεσε η πολιτική τους ιδιότητα ή η διαδρομή τους σε κάποιους άλλους. Ήταν μια σκευωρία. Και η ιστορία έχει γράψει γι΄ αυτή τη σκευωρία. Η Δικαιοσύνη έχει αποφανθεί σε πάρα πολλά στάδια. Κάποιοι, τους πρωταγωνιστές τους έχουν στην πρώτη γραμμή τους κόμματα και τους θαυμάζουν και τους καμαρώνουν. Εμείς είμαστε στην άλλη πλευρά, την πλευρά της αλήθειας. Και όταν η λάσπη πεταγόταν με τα κιλά, όχι με το κιλό, με τα κιλά, δεν φοβήθηκε κανείς. Η ιστορία, λοιπόν, έγραψε ποιοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν το μεγαλύτερο «σκάνδαλο» από συστάσεως του ελληνικού κράτους, ποιοι άνθρωποι, οι οποίοι, πίσω από αυτούς τους ανθρώπους, πέραν των ιδιοτήτων τους των πολιτικών, είχαν οικογένειες και έχουν οικογένειες, στοχοποιήθηκαν. Και είμαστε περήφανοι που δεν βρεθήκαμε ποτέ στην άλλη πλευρά, ούτε με τους ανθρώπους της άλλης πλευράς, ούτε ποτέ πρόκειται να βρεθούμε με τους ανθρώπους της άλλης πλευράς.

Ν. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Στο Πολεμικό Μουσείο η παρουσία σας, ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος που, όπως είπατε, ήσασταν υποχρεωμένος, τα «ακούσατε» όμως δια ζώσης. Πώς ένιωσε ο κ. Μαρινάκης; Αν είναι προετοιμασμένος και σε μια άλλη στιγμή να παραβρεθεί με τον ίδιο ρόλο και να τα «ακούσει» πάλι; Το τρίτο υποερώτημα είναι, η Κυβέρνηση πλέον νιώθει αγχωμένη και ότι πιέζεται από κάπου που δεν το περίμενε; Και το τέταρτο, ο χαρακτηρισμός του πρώην Πρωθυπουργού, κ. Σαμαρά, για τους αλάνθαστους, επειδή όντως δεν διαθέτουμε κάμερες στο Μαξίμου, πώς σχολιάστηκε από τα στελέχη του Μαξίμου;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ΄ αρχάς, δεν είπα ότι πήγα από υποχρέωση. Είπα ότι πήγα, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό. Θα δείτε μετά και το βίντεο ότι αυτό το είπα. Δεν είπα εγώ ότι υποχρεώθηκα να πάω. Αλίμονο. Πώς αισθάνθηκα; Η αλήθεια είναι ότι ήταν ένα ζεστό βράδυ, όπως κάθε καλοκαιρινό βράδυ, αλλά είχε πολύ καλό κλιματισμό, έτσι για να ελαφρύνουμε και λίγο την ατμόσφαιρα. Για όνομα του Θεού. Έχω εκπροσωπήσει, είτε ως Γραμματέας στο κόμμα, είτε ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού σε μια σειρά από εκδηλώσεις και μάλιστα έχω φτάσει στο σημείο να εκπροσωπώ, όπως είχα καθήκον ως Γραμματέας, και σε Συνέδρια άλλων κομμάτων. Αυτό είναι μέρος της Δημοκρατίας. Δηλαδή, σκεφτείτε ένας άνθρωπος, που είναι από μικρός στη Ν.Δ., να παρίσταται και σε ομιλίες άλλων πολιτικών αρχηγών, ως εκπρόσωπος ενός άλλου κόμματος. Αυτό πρέπει να γίνεται και είναι καλό να γίνεται. Άρα, από τη στιγμή που έχω και μια εμπειρία σε συμμετοχή εκδηλώσεων άλλων πολιτικών φορέων, όπως αντίστοιχα και εκπρόσωποι των άλλων φορέων έρχονται και στα δικά μας Συνέδρια και αυτό προφανώς θα συνεχίσουμε να το έχουμε ως πρακτική, δεν νομίζω ότι είναι τόσο φοβερό να πας σε μια παρουσίαση βιβλίου και να ακούσεις κάποιες απόψεις. Ποια είναι η πραγματικότητα και ποια είναι η αλήθεια την ξέρει ο κόσμος. Και εγώ σας λέω, δεν θα μπούμε, όσο κι αν προσπαθήσετε, σε μια διαδικασία αντιπαράθεσης, πέραν του ότι δεν σχολιάζουμε διαχρονικά δηλώσεις πρώην Πρωθυπουργών και πρώην πολιτικών αρχηγών, γιατί δεν το θεωρώ ότι είναι παραγωγικό. Αντιθέτως, είναι παραγωγικό κάθε επιμέρους αιτίαση που υπάρχει στον δημόσιο διάλογο, εγώ να σας λέω την απάντηση της Κυβέρνησης, με δεδομένα, με γεγονότα και με επιχειρήματα. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Αφού δεν σχολιάζετε τις δηλώσεις πρώην Πρωθυπουργών, θα πω αυτά που λένε οι βουλευτές, που λένε τα ίδια με τους πρώην Πρωθυπουργούς. Ο κ. Ανδρέας Κατσανιώτης είπε σε συνέντευξή του, μια μέρα μετά τις ομιλίες των δύο Πρωθυπουργών, ότι αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι η κυρία Σακελλαροπούλου έχει κάνει έναν κύκλο, νομίζω ότι αυτός ο κύκλος πρέπει να κλείσει. Πρώτον, έχει κλείσει ο κύκλος της κυρίας Σακελλαροπούλου; Και δεύτερον, έθεσε ζήτημα στροφής προς τα δεξιά και όχι προς το κέντρο, μια μέρα μετά και τις ομιλίες, επειδή τις επικαλέστηκε, θα συνεχίσει προς το κέντρο η Κυβέρνηση ή θα κάνει στροφή προς τα δεξιά;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Έχει ένα κορυφαίο αξίωμα. Έχουμε απόλυτο σεβασμό και στον θεσμό και στο πρόσωπο και θεωρώ εξαιρετικά πρόωρη, αντιπαραγωγική, αλλά και νομίζω προσβλητική για τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας μια συζήτηση αρκετούς μήνες πριν τη σχετική απόφαση πρότασης και στη συνέχεια ψήφισης για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το έχουμε πει αυτό, το έχουμε πει αυτό πάρα πολλές φορές και είναι σημαντικό αυτό να γίνει σεβαστό. Τώρα, ως προς το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, σας είπα μια σειρά από πολιτικές σε προηγούμενη απάντηση σε συναδέλφους σας. Τα 900 καινούρια λεωφορεία, οι ανακαινίσεις νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, οι μειώσεις πλέον, έστω και σε αρκετά προϊόντα, των τιμών που πρέπει να συνεχιστούν, οι 400.000 θέσεις εργασίας, οι 10.000 προσλήψεις για την Παιδεία. Αυτό τι είναι; Είναι δεξιά, κεντρώα, αριστερή πολιτική; Όχι. Αυτή είναι μια πολιτική που έχει ανάγκη η Ελλάδα. Είναι μια πολιτική που διορθώνει πάρα πολλές στρεβλώσεις, αποκαθιστά αδικίες, βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών. Αυτή είναι η δική μας πολιτική. Παραμένουμε προσηλωμένοι σε αυτό που λέει η ιδρυτική μας διακήρυξη. Αυτό το οποίο έλεγε, πριν από 50 χρόνια, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Και προφανώς έχουμε επιλέξει να συντηρούμε αυτά τα οποία αντέχουν στον χρόνο και πριν και πάνω απ’ όλα, να έχουμε πολύ ψηλά όσα έλεγε τότε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, τις αρχές και τις αξίες της Ν.Δ.. Όμως, προς Θεού, μην επιστρέψουμε στις εποχές του διχασμού και της ταμπέλας, οι οποίες δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα. Πολλές φορές έχουμε πει τη φράση «αποκαθιστούμε παθογένειες δεκαετιών, αντιμετωπίζουμε παθογένειες δεκαετιών». Ένας από τους λόγους που αυτές οι παθογένειες έμειναν άλυτες είναι, γιατί πολλές φορές βλέπαμε το δέντρο και όχι το δάσος. Το δάσος, λοιπόν, είναι να λύσουμε τα προβλήματα των πολιτών και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Την επόμενη εβδομάδα είναι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. Θα παραβρεθεί ο Πρωθυπουργός; Και υπάρχουν στο πρόγραμμά του κάποιες συναντήσεις, ρωτάω για τον κ. Ερντογάν.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, θα παραβρεθεί ο Πρωθυπουργός. Δεν γνωρίζω το αναλυτικό πρόγραμμα. Θα παρουσιαστεί σίγουρα αναλυτικά τη Δευτέρα, στην επόμενη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ίσως, αν καταφέρουμε και λίγο νωρίτερα. Θα αναχωρήσει νομίζω τη Δευτέρα, μέσα στην ημέρα.

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Η κυρία Μπακογιάννη, στην εκδήλωση του Economist, είπε ότι δεν έπρεπε να έχουμε εμπλακεί ποτέ στον πόλεμο στην Ουκρανία. Διαφοροποιείτε, ουσιαστικά, από τη γραμμή της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, που μιλάει εδώ και δύο χρόνια για τη σωστή πλευρά της ιστορίας για συνεχή στήριξη προς την Ουκρανία. Πώς σχολιάζετε αυτή την τοποθέτηση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχει απαντήσει η κυρία Μπακογιάννη με μία αναλυτική της ανάρτηση. Την έχω μάλιστα και εδώ για να προστρέξω. Έχουμε άλλη μια περίπτωση κοπτοραπτικής και διαστρέβλωσης αυτών των οποίων λέει ένα πολιτικό πρόσωπο, εν προκειμένω, η πρώην Υπουργός, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Έγινε μια χρονική μεταφορά, ελπίζω όχι με δόλο, των λεγομένων της. Επαναλαμβάνω, λοιπόν, τι λέει η κυρία Μπακογιάννη: «Δεν θα έπρεπε να είχαμε μπει σε αυτό τον πόλεμο. Δεν θα έπρεπε ως Ευρώπη και ως Δύση να είχαμε επιτρέψει την πολιτική μηχανή του Πούτιν να επιτεθεί στην Ουκρανία, καταπατώντας συμφωνίες του Μίνσκ». Ουσιαστικά, δηλαδή, η κυρία Μπακογιάννη αναφέρεται στο χρονικό διάστημα πριν την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και δεν λέει ότι κακώς το σύνολο του δυτικού κόσμου έκανε το αυτονόητο, δηλαδή να στηρίξει τον αμυνόμενο. Άρα, σε καμία περίπτωση η θέση της κυρίας Μπακογιάννη δεν είναι αντίθετη με την ελληνική θέση.

Σας ευχαριστώ πολύ. –