2024/09/11 at 6:15 ΜΜ 11/09/2024 newsroomΕίχαμε πολύ ουσιαστική συζήτηση για το μεταναστευτικό», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ευγνώμων γιατί «η Αυστρία υπήρξε από τις πρώτες χώρες που στάθηκε δίπλα μας το Μάρτιο του 2020 όταν ζήσαμε μια οργανωμένη απόπειρα παραβίασης των ελληνικών συνόρων την οποία αποκρούσαμε αποτελεσματικά».
Η επίσκεψη αυτή είναι η πρώτη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα μετά την έναρξη της νέας ευρωπαϊκής περιόδου και λαμβάνει χώρα πριν από τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για τις 17-18 Οκτωβρίου.
Νωρίτερα, οι δύο άνδρες συζήτησαν τις προτεραιότητες του επόμενου ευρωπαϊκού κύκλου (ανταγωνιστικότητα, άμυνα, ενέργεια κα), καθώς και ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως το μεταναστευτικό, αλλά και οι εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.
«Η Ελλάδα δεν βρίσκεται μόνη στην προτασία των συνόρων της Ευρώπης. Βρισκόμαστε υπέρ της στήριξης της Ελλάδας, αυτό εξυπηρετεί την κοινή ασφάλεια. Ακόμη, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και πολιτικά θέματα. Σε συνεργασία με την Ουγγαρία και τη Σερβία, λειτουργούμε για τη μείωση της παράτυπης μετανάστευσης. Οι Παλαιστίνιοι είναι κι εκείνοι όμηροι της Χαμάς, δεν θέλουμε να υπάρξει ανάφλεξη στη Γάζα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Νεχάμερ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι υπάρχουν μπροστά μας πολλές προκλήσεις για τις οποίες πρέπει να εργαστούμε όλοι από κοινού, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του που η Αυστρία ήταν από τις πρώτες χώρες που στάθηκε με την Ελλάδα «όταν αντιμετωπίσαμε οργανωμένες επιθέσεις μεταναστευτικών ροών», λέγοντας ότι η στάση της χώρας μας ήταν προάγγελος των αλλαγών στον τομέα αυτό για την ΕΕ.
Σήμερα έχουμε λιγότερες ροές, αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων με σεβασμό πάντα στην ανθρώπινη ζωή. «Δεν είναι δυνατόν να καθορίζουν οι άθλιοι διακινητές ποιοι θα εισέρχονται στην ΕΕ», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Τόνισε την αναγκαιότητα φύλαξης και των χερσαίων συνόρων και υπογράμμισε πως η Ελλάδα κατασκευάζει ένα τείχος και ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει να το κατασκευάζει είτε με εθνικούς είτε με ευρωπαϊκούς πόρους.
«Η ΕΕ από εκεί και πέρα έθεσε ως προτεραιότητα τη φύλαξη των συνόρων και αυτό αποτυπώνεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά και στο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση. Αρκεί να δει κανείς σήμερα την εικόνα των νησιών του ανατολικού Αιγίου με οργανωμένες δομές και με μια αποτελεσματική φύλαξη των θαλασσίων συνόρων και την προστασία της ανθρώπινης ζωής με το Λιμενικό να σώζει κατατρεγμένους ανθρώπους» επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Και πρόσθεσε: «Οι θέσεις μας στο ευρωπαϊκό συμβούλιο είναι καθαρές: δεν είναι δυνατόν να καθορίζουν οι άθλιοι διακινητές ποιοι εισέρχονται στην ΕΕ. Η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων αποτελεί προτεραιότητα και για τα κράτη της κεντρικής Ευρώπης».
«Θέλω να ευχαριστήσω την Αυστρία για τη στήριξη που παρείχε στο χρόνιο αίτημα της Ελλάδας να υπάρχει μεγαλύτερη χρηματοδότηση για τη φύλαξη των χερσαίων συνόρων της Ελλάδας. Κατασκευάζουμε το εμπόδιο στα σύνορά μας και δεν αφορά μόνο τα δικά μας σύνορα αλλά και της ΕΕ. Εμείς θα το κατασκευάσουμε. Πρέπει να δούμε τις αποτελεσματικές επιστροφές και τη νόμιμη μετανάστευση. Η Ελλάδα έχειν ήδη δρομολογήσει τέτοιες συμφωνίες» υπγοράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Εξέφρασε την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων και υπογράμμισε πως κάθε «φάντασμα εθνικισμού» απειλεί την ευρωπαϊκή ιδέα, και το μήνυμα προς τα υποψήφια κράτη είναι ότι δεν μπορούν εκπτώσεις από το Κράτος Δικαίου και τις ευρωπαϊκό συμφωνίες.
Μητσοτάκης: Τι είπε για Μέση Ανατολή και πρόταση Ντράγκι
Όσον αφορά στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή ο πρωθυπουργός είπε: «Επαναλαμβάνω την πάγια θέση της Ελλάδας την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός και την άμεση απελευθέρωση των ομήρων. Κάθε μέρα που περνά τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των ομήρων που κρατούνται ακόμα από την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς». «Εργαζόμαστε» πρόσθεσε, «για να αποφύγουμε μια περιφερειακή έκρηξη».
Για την πρόταση Ντράγκι να λαμβάνονται περισσότερες προτάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο: «Η έκθεση Ντράγκι είναι ένα πολύ ενδιαφέρον και τολμηρό κείμενο και μας θέτει όλους προ των ευθυνών μας. Περιγράφει μια κατάσταση στην οποία η Ευρώπη δυστυχώς διευρύνει το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας».
«Τα ζητήματα της άμυνας μας έχουν απασχολήσει πολύ και η Αυστρία έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και αντιλαμβάνεται ότι η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει στην άμυνά της. Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που ουδέποτε ωφελήθηκε από το μέρισμα ειρήνης μετά την πτώση του τείχους λόγω της γεωπολιτικής της θέσης.
Πληρώνουμε ενέργεια πολύ πιο ακριβή στην Ευρώπη από ότι στις ΗΠΑ. Τους τελευταίους μήνες και η Ελλάδα έπεσε θύμα της στρέβλωσης της ενεργειακής αγοράς που υποτίθεται ότι είναι συνδεδεμένη. Πρέπει να επενδύσουμε σε ευρωπαϊκά δίκτυα και κάποιες από αυτές τις επενδύσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν και από πρόσθετους ευρωπαϊκούς φόρους» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.