ΔΕΗ: Τα…μεγκαdeals που προχωρούν

2024/10/06 at 9:55 ΠΜ 06/10/2024 newsroomDeals συνολικής αξίας 4 δισ. ευρώ έχει συνάψει τα τελευταία χρόνια η ΔΕΗ, η οποία έχει αποκτήσει ρόλο πρωταγωνιστή όχι μόνο στην ελληνική, αλλά και στην περιφερειακή αγορά ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η τελευταία συμφωνία της εταιρείας ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και αφορούσε την εξαγορά ΑΠΕ σε λειτουργία και ανάπτυξη από τους ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά συνολικής αξίας 217 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά συμφωνία των τελευταίων ετών της επιχείρησης, η οποία, στο πλαίσιο των φιλόδοξων στόχων της για τη ραγδαία αύξηση του πράσινου χαρτοφυλακίου της, χρησιμοποιεί τη μέθοδο των συνεργασιών με τρίτους ομίλους. Ταυτόχρονα, εκτός από τις συνεργασίες η εταιρεία αξιοποιεί και τις ευκαιρίες εξαγορών, όπως έδειξαν και οι κινήσεις που έγιναν πρόσφατα στη Ρουμανία.

Στόχοι
Σύμφωνα με το business plan του Ομίλου ΔΕΗ, το 2026 η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ του Ομίλου θα διπλασιαστεί σε σχέση με σήμερα και θα φτάσει τα 8,9 GW και θα αποτελεί το 68% του συνόλου της εγκατεστημένης ισχύος. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ΔΕΗ θα αυξηθεί το 2026 στα 13,1 GW από 10,7 GW σήμερα, παρά τη σταδιακή απόσυρση μονάδων λιγνίτη, αερίου και πετρελαίου συνολικής ισχύος 2,8 GW. Η μεγέθυνση του χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ του ομίλου ΔΕΗ συντελείται τόσο μέσω οργανικής ανάπτυξης όσο και μέσω εξαγορών και στρατηγικών συνεργασιών. Η συγκεκριμένη συμφωνία υπηρετεί ακριβώς αυτόν τον στόχο, καθώς συμβάλλει στην ενίσχυση του χαρτοφυλακίου των αιολικών έργων της ΔΕΗ.

Επενδύσεις

Στο τέλος α’ εξαμήνου 2024, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες διέθετε περίπου 3,3 GW Ανανεώσιμων Πηγών ενέργειας στο στάδιο “Υπό κατασκευή” ή “Έτοιμο προς κατασκευή”, το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 80% των 4 GW που απαιτούνται για την επίτευξη του στόχου των 5,5 GW που έχει τεθεί για το 2026. Τα κυριότερα έργα που βρίσκονται υπό κατασκευή αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι τα μεγάλα φωτοβολταϊκά στα εξαντλημένα λιγνιτωρυχεία. Στη Βόρεια Ελλάδα η ΔΕΗ έχει συνολικά περίπου 800 MW υπό κατασκευή στην Πτολεμαΐδα (στο λιγνιτικό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας) και στην ίδια περιοχή υπάρχει και αιολικό πάρκο 26 MW που αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες. Αντίστοιχα, πρόσφατα ένα νέο αιολικό πάρκο, εγκατεστημένης ισχύος 140 MW, στη θέση Deleni της επαρχίας Vaslui στην ανατολική Ρουμανία, ήρθε να προστεθεί στην οργανική ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ του Ομίλου ΔΕΗ.

Συνεργασίες και εξαγορές
Σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες και εξαγορές, οι κινήσεις της ΔΕΗ το τελευταίο διάστημα είναι οι εξής:

RWE
Η ΔΕΗ προχωρά στην κατασκευή συνολικά 940 MW φωτοβολταϊκών στην περιοχή των εξαντλημένων ορυχείων στην περιοχή του Αμυνταίου, σε συνεργασία με την RWE. Η συνεργασία των δύο εταιρειών ξεκίνησε έπειτα από σχετική συμφωνία που υπεγράφη το 2021 με αντικείμενο κοινές επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο της συμφωνίας το 2023 ελήφθη η τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή πέντε έργων μέσω της κοινοπραξίας ΜΕΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε., στην οποία η RWE Renewables GmbH έχει ποσοστό συμμετοχής 51% και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. έχει ποσοστό συμμετοχής 49%.

Motor Oil
Η ΔΕΗ αναπτύσσει σε συνεργασία με τον όμιλο της Motor Oil 16 φωτοβολταϊκά έργα συνολικής αδειοδοτημένης ισχύος 1,6 GW σε διάφορες τοποθεσίες. Η συνεργασία των δύο ομίλων ξεκίνησε το 2023, όταν η MOH εξαγόρασε το 75% της εταιρείας Ungagi, η οποία ελέγχει το 51% των εταιρειών Baliaga, Pivot Solar και Teichio, στις οποίες το 49% ανήκει στη ΔΕH Ανανεώσιμες.

Metlen
Με τη Metlen Energy and Metals η ΔΕΗ έχει συμφωνία για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων έως 2 GW σε Ιταλία, Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία, τα οποία θα αποκτώνται σταδιακά από τη ΔΕΗ, όταν ολοκληρώνεται η σύνδεσή τους με τα ηλεκτρικά δίκτυα της κάθε χώρας. Η αξία της συμφωνίας υπολογίζεται να ανέλθει σε 2 δισ. ευρώ, με ορίζοντα υλοποίησης το 2027 και αφορά περίπου 90 φωτοβολταϊκά έργα που κατέχει η Metlen σε Ιταλία (503 MW), Ρουμανία (516 MW), Βουλγαρία (500 MW) και Κροατία (445 MW), τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Βάσει της συμφωνίας η Metlen θα κατασκευάσει τα έργα, τα οποία θα αποκτώνται από τον όμιλο ΔΕΗ με την ολοκλήρωση της σύνδεσής τους με τα ηλεκτρικά δίκτυα των χωρών.

Intrakat
Εξάλλου η ΔΕΗ υπέγραψε συμφωνία αξίας 100 εκατ. ευρώ με την Intrakat, που περιλαμβάνει ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο 75 αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων υπό ανάπτυξη συνολικής ισχύος 1,6 GW. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ο Όμιλος Intrakat μεταβίβασε στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες 6 έργα ΑΠΕ εν λειτουργία και υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος περίπου 164 MW. Ταυτόχρονα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες εισήλθε ως μέτοχος με ποσοστό 49% σε εταιρείες συμμετοχών του Ομίλου Intrakat στις οποίες ανήκει χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος περίπου 1,6 GW, ενώ η συμφωνία μπορεί να διευρυνθεί υπό προϋποθέσεις με επιπρόσθετα έργα αποθήκευσης ενέργειας.

Maquarie
Εκτός από τις συμφωνίες συνεργασίας, η ΔΕΗ πριν από έναν μήνα ανακοίνωσε τη σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας αγοραπωλησίας με την Evryo Group, η οποία ανήκει σε funds που ελέγχονται από την Macquarie Asset Management, για την εξαγορά του σημαντικού της χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στη Ρουμανία, το οποίο περιλαμβάνει έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 629 MW σε λειτουργία και περίπου 145 MW υπό ανάπτυξη.

Η εξαγορά, αξίας 700 εκατ. ευρώ, ενισχύει περαιτέρω τη στρατηγική ανάπτυξης του Ομίλου ΔΕΗ στη Ρουμανία και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μέσω της προσθήκης ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ σε λειτουργία, το οποίο περιλαμβάνει έργα χερσαίων αιολικών πάρκων 600 ΜW, μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών 22 MW, πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου 1 MW, συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών 6 MW και περίπου 145 MW υπό ανάπτυξη.