2025/02/14 at 12:07 ΜΜ 14/02/2025 newsroom
Το Ε.Β.Ε.Π. εκφράζει την ικανοποίηση του για τη διάταξη με την οποία θα προβλέπεται οριζόντια μείωση των εισφορών της υπερωριακής εργασίας που προετοιμάζει η Υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως σε μια ακόμη πρωτοβουλία που στόχο έχει τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, που βαραίνει μισθωτούς και επιχειρήσεις. Η μείωση αφορά τις εισφορές που καταβάλλονται προσαυξημένες για την υπερεργασία, τις υπερωρίες, τη νυχτερινή εργασία και τις Κυριακές και θα αφορά όχι μόνο συγκεκριμένους κλάδους αλλά το σύνολο της οικονομίας. Με βάση τη νομοθεσία οι συντελεστές προσαύξησης των αποδοχών που ισχύουν για υπερεργασία, δηλαδή την πρώτη ώρα απασχόλησης μετά το προβλεπόμενο ωράριο, είναι 40% για την υπερωρία, 25% για την νυχτερινή απασχόληση, 75% για τις Κυριακές και αργίες.
Το Υπουργείο Εργασίας εκτός από ενίσχυση εργοδοτών κι εργαζομένων, προσδοκά το μέτρο να λειτουργήσει και σαν κίνητρο ώστε οι εργοδότες να δηλώνουν την υπερωριακή εργασία των εργαζομένων τους. Ήδη προς αυτήν την κατεύθυνση, με θεαματικά αποτελέσματα που οδήγησαν και στην απόφαση για τη μείωση των εισφορών στις υπερωρίες, λειτουργεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας, χάρη στην οποία συνεπικουρούμενη βεβαίως και από τα τσουχτερά πρόστιμα που προβλέπονται οι δηλωμένες υπερωρίες έχουν αυξηθεί κατά 815.509 ώρες στη περίοδο λειτουργίας της. Σε ορισμένους κλάδους η αύξηση των δηλωμένων υπερωριών ξεπερνά το 60% γεγονός που μαρτυρά και το μέγεθος του προβλήματος της υποδηλωμένης ή μαύρης εργασίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ στους κλάδους που εφαρμόζεται ήδη η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας η αύξηση των υπερωριών το 2024 ήταν 60% στα σούπερ μάρκετ με 216.731 ώρες, 38% στις τράπεζες με 82.236 ώρες, 34% στις βιομηχανίες με 2.019.082 ώρες, 28% στις εταιρείες security με 454.547 ώρες. Και μάλιστα χωρίς το μέτρο να έχει εφαρμοστεί πλήρως σε εστίαση και τουρισμό, κλάδοι που παραδοσιακά έχουν στους κόλπους τους σημαντικές ώρες υπερωριών, ενώ τα 2/3 των εργαζόμενων δηλώνονται ως εποχικής και μερικής απασχόλησης. Η ρύθμιση αυτή του Υπουργείου Εργασίας έρχεται να προστεθεί στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1 μονάδα, μισή για τον εργοδότη και μισή για τον εργαζόμενο, που ισχύει από την πρώτη Ιανουαρίου, ενώ από το 2019 μέχρι το 2025 το μη μισθολογικό κόστος έχει μειωθεί κατά 5,4 μονάδες και έπεται συνέχεια.
Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε: «Η μείωση του μη μισθολογικού κόστος αποτελούσε και αποτελεί πάγιο αίτημα των Επιμελητηρίων και των φορέων της αγοράς. Είναι βέβαιο πως η σχετική διάταξη που έχει δρομολογηθεί από την Υπουργό, ώστε να προχωρήσει μέσα στον μήνα, θα επιφέρει άμεσο όφελος στην τσέπη τόσο του εργαζόμενου, όσο και του εργοδότη, καθώς πλέον οι εισφορές δε θα υπολογίζονται επί των αυξημένων αποδοχών, αλλά επί του βασικού ωρομισθίου. Ο εργαζόμενος δηλαδή θα αμείβεται για υπερωριακή εργασία, αλλά θα καταβάλλει, όπως και ο εργοδότης, εισφορές κανονικού ημερομισθίου. Ως εκ τούτου πιστεύουμε πως από τη μείωση των εισφορών για υπερωρίες κερδίζουν όλοι, κράτος, εργοδότες και εργαζόμενοι.»