2025/07/25 at 11:06 ΠΜ 25/07/2025 newsroomΆποψη προέδρου ΕΒΕΠ Βασίλη Κορκίδη
Η πραγματική οικονομία έχει ανάγκη «πολιτικής προστασίας» από εντός και εκτός Ελλάδος κρίσεις
Οι πολλαπλές εξωτερικές και εσωτερικές κρίσεις ανέδειξαν για άλλη μια φορά την επιτακτική ανάγκη να προστατευτεί ακόμα καλύτερα η ελληνική οικονομία. Ξεκινώντας από τους εξωτερικούς παράγοντες, όπως είναι οι πόλεμοι στην Ουκρανία και Μέση Ανατολή ή για παράδειγμα η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση διαρκείας έχουμε διαπιστώσει πόσο κοστίζει η έλλειψη της εγχώριας παραγωγής. Στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς έχουμε επισημάνει σε κάθε ευκαιρία ότι η σχεδόν μονοδιάστατη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, βασιζόμενη μόνο στις υπηρεσίες την αφήνει εκτεθειμένη όταν έρχεται αντιμέτωπη με ένα κλίμα γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας. Η κρίση στη Μέση Ανατολή μπορεί να αποκλιμακώθηκε, αλλά κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξει μια νέα ανάφλεξη, την στιγμή μάλιστα που συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, που επιστρέφουν οι μεταναστευτικές ροές μέσω Λιβύης και ξαναχτυπούν οι Χούθι εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, κλείνοντας εμμέσως τη Διώρυγα του Σουέζ.
Η ανησυχία μπορεί μάλιστα να απομακρύνθηκε, με τη κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, καθώς στους τομείς της ενεργειακής ασφάλειας, των τιμών του πετρελαίου, αλλά το εμπόριο και η ναυτιλία, μαζί με τις ευρωπαϊκές αγορές και τις εθνικές οικονομίες απειλούνται από τον δασμολογικό πόλεμο των ΗΠΑ με την ΕΕ και σχεδόν όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Οι νέες και επαναλαμβανόμενες κρίσεις μας υπενθυμίζουν και φέρνουν στην επιφάνεια την ανάγκη να διαφυλάξουμε ακόμη περισσότερο την ελληνική οικονομία. Να την κάνουμε πιο ανθεκτική απέναντι σε κρίσεις και ας μην ξεχνάμε πως όσα δεινά περάσαμε έχουν αφήσει πληγές που δεν έχουν επουλωθεί. Μπορεί να έχουν γίνει σημαντικά βήματα, στα δημοσιονομικά και την εξωστρέφεια, μπορεί να έχουμε αναπτύξει νέους τομείς όπως για παράδειγμα η Ενέργεια από ΑΠΕ, αλλά έχουμε ακόμα δρόμο μέχρι η ενεργειακή αυτάρκεια της χώρα μας να είναι σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο. Αυτό που πλέον έχει ανάγκη η χώρα μας είναι να ενδυναμώνει διαρκώς νέους παραγωγικούς και τεχνολογικούς κλάδους της πραγματικής οικονομίας.
Η χώρα μας θα πρέπει να γίνει πιο παραγωγική, πιο εξωστρεφής, πιο καινοτόμα σε κλάδους όπου καταγράφονται ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα όπως είναι ο πρωτογενής τομέας, το εμπόριο, οι μεταφορές, οι εξαγωγές, η ναυτιλία και άλλοι δυναμικοί τεχνολογικοί κλάδοι που μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην βιώσιμη και σταθερή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Να δοθεί βάρος στην ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και φυσικά να προχωρήσουν με ακόμη γρηγορότερο ρυθμό η υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν φιλικότερο το επιχειρηματικό περιβάλλον προκειμένου να γίνουν περισσότερες και κυρίως ποιοτικότερες επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας από υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις. Η χώρα μας έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στις συνεχείς αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης που όμως πρέπει να περάσουν στη καθημερινότητα μας. Οι επενδύσεις σε δυναμικούς κλάδους αποτελούν το «κλειδί» για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για τη δημιουργία περισσότερων και καλοπληρωμένων θέσεων απασχόλησης.
Τώρα τα εσωτερικά θέματα που προκάλεσαν κυβερνητικές κρίσεις, διαφέρουν κατά καιρούς, ανάλογα με τη κοινωνική συγκυρία και το επίπεδο της αντιπαράθεσης. Ωστόσο, με βάση την τελευταία διετία τα πιο έντονα εσωτερικά ζητήματα που δημιούργησαν κυβερνητικές κρίσεις και αμφισβητήσεις ήταν αρχικά, η χρήση του Predator, η τραγωδία στα Τέμπη, η έλλειψη πολιτικής ευθύνης και λογοδοσίας, οι εσωκυβερνητικές εντάσεις και διαγραφές, το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι μαζικές παραιτήσεις υπουργών και τέλος οι τελωνειακές έρευνες από τις εισαγγελικές υπηρεσίες της ΕΕ. Αυτές είναι οι εξελίξεις που καθορίζουν σήμερα την πολιτική ατζέντα, εντείνοντας τις φωνές της πολυάριθμης κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, πλήττοντας τη σταθερότητα της κυβέρνησης, αλλά και τη δημοτικότητα του πρωθυπουργού. Ευτυχώς όμως η χώρα μας, είτε από τις ενέργειες άλλων, είτε από τα δικά της πολιτικά λάθη δεν έχει κληθεί ακόμα να πληρώσει ξανά ακριβά τον λογαριασμό της ελληνικής οικονομίας και καλά θα κάνουμε όλοι να προσπαθήσουμε να το αποφύγουμε με ψύχραιμες επιλογές και αποφάσεις. Μετά λοιπόν και τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις με τα σκάνδαλα, επιβάλλεται από τη κυβέρνηση και όλη την αντιπολίτευση να διαφυλάξουν την ελληνική οικονομία από κάθε πιθανό, εσωτερικό και εξωτερικό κίνδυνο.
Η πολιτική για να προστατεύσει την οικονομία χρειάζεται μία σοβαρή προετοιμασία στον κυβερνητικό σχεδιασμό με τη συγκρότηση ενός συνεκτικού πακέτου μέτρων που δεν θα περιορίζεται στην ανάλυση του πολιτικού «θερμομέτρου», αλλά θα αποτιμά την κοινωνική πίεση και θα έχει απήχηση στη καθημερινότητα. Η διαχείριση προσδοκιών και απογοητεύσεων απαιτεί επαφή με την αγορά και υλοποίηση των εξαγγελιών με συνέπεια και όχι για εντυπώσεις. Χρειάζεται πολιτική συνέπεια και συνέχεια στην εφαρμογή των μέτρων που οι πολίτες περιμένουν να «φτάσουν» στη τσέπη τους και οι επιχειρήσεις στο ταμείο τους. Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης πολιτών και επιχειρήσεων μπορεί να κεφαλαιοποιηθεί και να δώσει ώθηση στην οικονομία, ενώ αν υπάρξει απόκλιση από τις υποσχέσεις, τότε κανένας πολιτικός χειρισμός δεν θα διασώσει την κυβερνητική αξιοπιστία. Η κυβέρνηση έχει επανειληµµένως τονίσει τη δέσµευσή της για µείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της µεσαίας τάξης, η οποία έχει επωµιστεί σηµαντικά βάρη. Ήρθε λοιπόν η ώρα, η πολιτική του τόπου να υλοποιήσει, με έργα και όχι με λόγια, την υπόσχεση της απέναντι στη πραγματική οικονομία.