2022/10/13 at 1:23 ΜΜ 13/10/2022 newsroom
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του προέδρου της Ελληνικής Ανατροπής, Πάρι Κουρτζίδη (ο οποίος βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο), πραγματοποίησε διαδικτυακή σύσκεψη, εξετάζοντας τα καταγεγραμμένα ασφυκτικά προβλήματα του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού κλάδου της χώρας. Στη σύσκεψη του ΕΣ συμμετείχαν οι: Ανδρέας Κομματάς, Μιχάλης Χαραλαμπίδης, Χρόνης Δαμιανίδης, Στάθης Καρυδάκης, Δημήτρης Κλεισιάρης, Ελίνα Μπαχαρίδη, Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, Γιάννης Παρασύρης, Χρήστος Αναστασίου.
Τις προσεχείς ημέρες αποφασίστηκε να ανακοινωθούν οι πρώτες ρηξικέλευθες προτάσεις της ΕΛΑ για τους αγρότες και το αγροτικό επιχειρείν, με αφορμή την 29η έκθεση Agrotica στη Θεσσαλονίκη.
Στη σύσκεψη, αφού διαπιστώθηκαν τα προβλήματα σε όλες τις αγροτικές και κτηνοτροφικές μονάδες της χώρας, ο κ. Γιάννης Παρασύρης (δημοσιογράφος και στέλεχος του τομέα τεκμηρίωσης της ΕΛΑ), λόγω καταγωγής επικεντρώθηκε ενδεικτικά στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στην Κρήτη, παραθέτοντας και αναλύοντας τα εξής “S.O.S.” στοιχεία:
«Την τελευταία διετία με την εκδήλωση της πανδημίας και η εκτόξευση κόστους λιπασμάτων, ενέργειας, πρώτων υλών, εργατικού κόστους και μεταφορικών, συμπιέζει μέχρι εξαφάνισης το εισόδημά των αγροτών και κτηνοτρόφων, και παράλληλα συρρικνώνει την παραγωγή τους.
Από το 2016 έχει κοπεί από τους αγρότες, η επιστροφή φόρου ειδικής κατανάλωσης πετρελαίου, όταν το πετρέλαιο είχε 1 ευρώ. Τότε, η επιστροφή φόρου για όλους τους αγρότες πανελλαδικά ήταν κοντά 160.000.000 ευρώ.Σήμερα, πριν από το τέλος της θητείας της κυβέρνησης, κι ενώ ήταν προεκλογική υπόσχεση, δόθηκαν για όλους τους αγρότες 70.000.000, όταν η τιμή πετρελαίου είναι στα 2 ευρώ. Σήμερα ένα τρακτέρ γύρω στα 100 άλογα χρειάζεται 300 ευρώ για να γεμίσει το ντεπόζιτο μία φορά (είναι 150 λίτρα) και να δουλέψεις 8 με 10 ώρες.
Στη δεδομένη χρονική περίοδο, οι πιο εμπορικοί κωδικοί λίπανσης που αγοράζονται στην Κρήτη, αφορούν το 16-20-0 και στο 20-20-0, που καλύπτουν τις ανάγκες των σιτηρών σε βασική θρέψη. Σήμερα η τιμή για ένα 40κιλο σακί ανέρχεται στα 35 ευρώ στην περίπτωση του κωδικού 16-0-0, έναντι 28 ευρώ πέρυσι και των 16 µε 17 ευρώ, πριν την κρίση των λιπασμάτων. Τις επόμενες ημέρες, η τιμή για τον κωδικό αυτό αναμένεται ότι θα προσεγγίσει τα 38-40 ευρώ.
Αυξητικά αναμένεται ότι θα κινηθούν οι τιμές και για τους υπόλοιπους τύπους λιπασμάτων που αγοράζουν αυτήν την περίοδο οι αγρότες. Ο άλλος κωδικός που αξιοποιείται στην καλλιέργεια σκληρού σίτου και κριθαριού, 20-20-0, διατίθεται στα 36 ευρώ το 40άρι σακί, έναντι των 30 πέρυσι και των 18 µε 19 ευρώ το 2019. Η τιμή του αναμένεται να προσεγγίσει τα 40 ευρώ σε λίγες ημέρες, ή αλλιώς 1 ευρώ το κιλό.
Ένα ευρώ το κιλό στοιχίζει σήμερα και το λίπασμαπου αξιοποιείται στην καλλιέργεια ελαιοκράµβης και των κηπευτικών, το οποίο περιέχει και κάλιο (11-15-15), το οποίο αναμένεται να προσεγγίσει τα 43 ευρώ τις επόμενεςημέρες, όταν την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι έφτανε τα 31 µε 32 ευρώ, ενώ δεν ξεπερνούσε τα 22 ευρώ το 2020, πριν ξεκινήσει η άνοδος στις τιμές των λιπασμάτων.
Στην κτηνοτροφία, μεταξύ 2019 και 2022 το κόστος παραγωγής έχει διπλασιαστεί, ενώ σε σχέση με πέρυσι το φθινόπωρο έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 25%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Με τις ζωοτροφές και την ενέργεια να αποτελούν το 85% του κόστους παραγωγής, τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά. Ήδηπριν ξεσπάσει η ρωσο-ουκρανική σύρραξηη αύξηση στις ζωοτροφές ήταν ύψους 70%, για να αγγίξει ή να ξεπεράσει το 100% μετά τον πόλεμο. Βασικές φυτικές ζωοτροφές όπως το κριθάρι, το τριφύλλι, η σόγια, το καλαμπόκι και τα σιτηρά έχουν αυξηθεί από 30% ώς 50%.
Ανάλογη ή και μεγαλύτερη είναι η αύξηση στις λεγόμενες «βιομηχανικές» ζωοτροφές. Μέσα στο 2022 το αιγοπρόβειο και το αγελαδινό γάλα άρχισαν να πωλούνται κατά 25%-30% ακριβότερα στις διάφορες μονάδες ή βιομηχανίες, όμως και πάλι η αύξηση δεν μπορούσε να καλύψει τις απώλειες των κτηνοτρόφων. Αυτό έχει και σαν αποτέλεσμα το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι κτηνοτρόφοι να αναγκάζονται να σφάζουν τα ζώα και να τα πουλάνε ως κρέας.
Ενώ βλέπουμε και τοπικές μονάδες τυροκομικών να αναγκάζεται από χώρες του εξωτερικού να εισάγει αιγοπρόβειο και το αγελαδινό γάλα, ώστε να μπορέσει να μειώσει τα έξοδα.»