2025/03/27 at 5:22 ΜΜ 27/03/2025 newsroomΜπορεί να μην είστε εξοικειωμένοι με τη χρήση του στο σπίτι, αλλά αν έχετε
φάει τηγανητές πατάτες στα McDonald's πριν από το 1990, τότε έχετε
δοκιμάσει τις πλούσιες γεύσεις του λίπους βοδινού κρέατος. Στην
πραγματικότητα, το μυστικό συστατικό στις τηγανητές πατάτες της McDonald's
σήμερα είναι το άρωμα βοδινού κρέατος, το οποίο στοχεύει στην
αναπαραγωγή της γεύσης του λίπους. Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι είναι
νόστιμο, η Αμερική απομακρύνθηκε από τη χρήση του βόειου λίπους, ενός
κορεσμένου λίπους, όταν άρχισε να συνδέεται με την αύξηση των
καρδιαγγειακών προβλημάτων και των θανάτων.
Ένας από τους μεγαλύτερους σταυροφόρους κατά της χρήσης του λίπους
βοδινού κρέατος ήταν ο Philip Sokolof, ο οποίος, αφού υπέστη καρδιακή
προσβολή το 1966, ξεκίνησε εκστρατεία κατά της χρήσης του. Αφού ίδρυσε
την National Heart Savers Association, ο Sokolof δημοσίευσε μια διαφήμιση
σε εφημερίδα με τίτλο "Η δηλητηρίαση της Αμερικής", περιγράφοντας τους
κινδύνους των κορεσμένων λιπαρών. Παρόλο που απειλήθηκε με αγωγές, οι
καταναλωτές σταμάτησαν να αγοράζουν διάφορα προϊόντα που ο Sokolof
ανέφερε στο άρθρο, προτρέποντας τις εταιρείες να αλλάξουν τα έλαια που
χρησιμοποιούσαν. Στη συνέχεια, ο Sokolof έβαλε στο στόχαστρό του τα
εστιατόρια γρήγορου φαγητού, ιδίως τα McDonald's, αν και τα Burger King και
Wendy's ήταν επίσης στο στόχαστρο. Τελικά, όλα άλλαξαν σε φυτικά έλαια, τα
οποία περιέχουν ακόρεστα λίπη.
Ωστόσο, δεν σταμάτησαν όλα τα εστιατόρια να χρησιμοποιούν λίπος. Το
Buffalo Wild Wings, για παράδειγμα, συνεχίζει να χρησιμοποιεί βόειο λίπος,
και μόλις πρόσφατα, το Steak 'N Shake ανακοίνωσε ότι μεταπηδά σε λίπος
βοδινού κρέατος για τις τηγανητές πατάτες του. Αυτό ακολουθεί τον υποψήφιο
υπουργό Υγείας, Robert F. Kennedy Jr., ο οποίος ισχυρίστηκε στο Instagram
ότι τα σπορέλαια είναι η κύρια αιτία της παχυσαρκίας στην Αμερική. Ενώ η
Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία τονίζει ότι τα σπορέλαια, όπως το
κραμβέλαιο (canola), είναι μια πιο υγιεινή επιλογή που μπορεί να μειώσει τον
κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, υπάρχει μια μέση λύση μεταξύ αυτών των
απόψεων: το μέτρο.
Αν και οι άνθρωποι μπορούν να διαφωνούν μεταξύ των σπορέλαιων και των
φυτικών ελαίων έναντι του λίπους και του ποια είναι πιο ανθυγιεινά, το κλειδί
για την κατανάλωση οποιουδήποτε λίπους, κορεσμένου ή ακόρεστου, είναι το
μέτρο. Το λίπος βοδινού κρέατος δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβάστε, αρκεί
να μην το τρώτε καθημερινά σε μεγάλες ποσότητες, και το ίδιο ισχύει και για
τα έλαια κανόλα, σταφυλιών και καλαμποκιού. Το λίπος βοδινού κρέατος,
γνωστό και ως λίπος βοδινού κρέατος, είναι η επεξεργασμένη μορφή λίπους
που περιβάλλει τα όργανα μιας αγελάδας. Όπως και το λάδι καρύδας, το
λίπος είναι στερεό σε θερμοκρασία δωματίου. Έχει υψηλό σημείο καπνού και
είναι εξαιρετικό για τηγάνισμα και ψήσιμο. Ο τύπος κορεσμένου λίπους που
περιέχεται στο βοδινό λίπος είναι το στεατικό οξύ, το οποίο, σύμφωνα με
ορισμένες έρευνες, δεν αυξάνει τη χοληστερόλη τόσο πολύ όσο άλλα
κορεσμένα λίπη. Επιπλέον, περιέχει επίσης πολυακόρεστα και ακόρεστα λίπη
και λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, K και E που ωφελούν την υγεία των οστών,
του ανοσοποιητικού συστήματος και του δέρματος.
Αν και ποτέ δεν θα είναι η πιο υγιεινή επιλογή, με μέτρο, υπάρχουν αρκετοί
απλοί τρόποι για να μαγειρέψετε με λίπος βοδινού κρέατος. Για παράδειγμα,
είναι ένας φανταστικός τρόπος για να προσθέσετε ένα επιπλέον αλμυρό
στοιχείο στα σοταρισμένα ή ψητά λαχανικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί
ακόμη και για το ψήσιμο του κρέατος. Φυσικά, είναι πάντα ιδανικό για να
φτιάξετε τέλεια τραγανές τηγανητές πατάτες. Ωστόσο, μπορεί επίσης να
χρησιμοποιηθεί για το ψήσιμο αντί για λιπαντικό με βάση το λάδι ή να αλειφθεί
σε κρούστες πίτας για ένα πανέμορφο χρυσαφένιο φινίρισμα. Υπάρχουν
πολυάριθμοι τρόποι με τους οποίους το λίπος βοδινού κρέατος μπορεί να
λαμπρύνει τα πιάτα σας- απλά πρέπει να είστε προσεκτικοί και να μην το
παρακάνετε!