ΕΒΕΠ:. Η έγκριση του Σχεδίου Ανάκαμψης της Ελλάδας βελτίωσε τις προβλέψεις για την οικονομία

2021/06/25 at 3:38 ΜΜ 25/06/2021 NewsRoom

 
Τα αναβαθμισμένα τριμηνιαία στοιχεία ανάπτυξης της περασμένης εβδομάδας, ακολουθούμενα από το πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδας, προκάλεσαν νέες αναπτυξιακές προβλέψεις για το 2021 από εγχώριους και παγκόσμιους οργανισμούς, που βλέπουν τώρα μια ανάκαμψη που αγγίζει ή υπερβαίνει το 5%. Αναλυτικά:
• Μακροοικονομικά
Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου έχει αναθεωρήσει την πρόβλεψή του για ανάπτυξη το 2021 σε 3,6-4,8% από το προηγούμενο βασικό του 2,7%.  Η έκθεση, ωστόσο, προειδοποιεί ότι οι προβολές περιέχουν υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας.
Μια σειρά ξένων ιδρυμάτων έχουν επίσης εκδώσει αναβαθμισμένες προβλέψεις για το τρέχον έτος, συμπεριλαμβανομένων των οργανισμών αξιολόγησης Scope Ratings (6,5% από 4,5% προηγουμένως), DBRS (5% από 4%) και Bank of America (5,1% από 3,4%). Η Τράπεζα της Ελλάδος εξέδωσε μια αναθεωρημένη εκτίμηση ανάπτυξης για το 2022 στην Έκθεση Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, αυξάνοντας το ρυθμό από 4,8% σε 5,3%.  Η πρόβλεψη του 2021 αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη στο 4,2%. Η μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της κυβέρνησης που λήγει τις επόμενες ημέρες βλέπει το ΑΕΠ να φτάνει τα 217 δισεκατομμύρια ευρώ το 2025, με επιστροφή στα πλεονάσματα το 2024. Η στρατηγική βλέπει την ανάκαμψη να αρχίζει σταδιακά φέτος και να επιταχύνεται σημαντικά το 2023-2025 όταν θα  προσθέστε 10 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στην οικονομία. Τα δεδομένα από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας δείχνουν 95.166 νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τον Μάιο, με 44.229 θέσεις εργασίας στον τομέα των καταλυμάτων και 25.480 περισσότερες θέσεις εργασίας σε τρόφιμα και ποτά.  Σε σύγκριση με τον περασμένο Μάιο, όταν η Ελλάδα έκανε τα πρώτα της βήματα εκτός κλειδώματος, δημιουργήθηκαν 62.191 περισσότερες θέσεις εργασίας.  Ωστόσο, σε σύγκριση με τον Μάιο του 2019, υπήρχαν 10.118 λιγότερες προσλήψεις.  Κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, δημιουργήθηκαν 177.108 θέσεις εργασίας, έναντι 5.826 την ίδια περίοδο του 2020. Η Ελλάδα ανέβηκε σε τρεις θέσεις στο Ινστιτούτο Δείκτη Ανάπτυξης Διαχείρισης που μετρά την οικονομική ανταγωνιστικότητα.  Η Ελλάδα είναι τώρα στην 46η θέση, έχοντας κερδίσει 12 θέσεις τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ η χώρα συγκρατείται κυρίως από τη βαθμολογία της για το δημόσιο χρέος, τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις και τις επενδύσεις κεφαλαίου.
• «Ελλάδα 2.0»
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen βρισκόταν στην Αθήνα για την έναρξη του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας, το οποίο είναι από τους πρώτους που έλαβε έγκριση από την Επιτροπή.  Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαιρέτισε την έγκριση από τις Βρυξέλλες ως την πρώτη πράξη μιας νέας εποχής για τη χώρα. Ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι σε συνδυασμό με τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια ευρώ κεφάλαια που θα δημιουργήσουν 200.000 θέσεις εργασίας και θα ενισχύσουν την ανάπτυξη κατά 7% τα επόμενα 6 χρόνια.
• Τουρισμός
Το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών αναμένει 11,5 εκατ. ταξιδιώτες αυτό το καλοκαίρι, περίπου το 45% της κυκλοφορίας του 2019, σε σύγκριση με 8 εκατομμύρια το 2020. Σύμφωνα με τον αερομεταφορέα Eurocontrol, η εναέρια κυκλοφορία προς την Ελλάδα θα διαρκέσει τρία χρόνια για να ανακτήσει τα επίπεδα του 2019.  Στο βασικό σενάριο, τα επίπεδα πτήσης το 2024 θα είναι 92% του 2019, ωστόσο ένα νέο πανδημικό κύμα θα ωθούσε την εκτίμηση στο 72%. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του κλάδου, 2.800 ξενοδοχεία έχουν ανοίξει μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν, με τα ποσοστά πληρότητας να ανέρχονται σήμερα στο 25% περίπου.
• Ακίνητα
Οι αξίες των εμπορικών ακινήτων και οι τιμές ενοικίασης διατηρήθηκαν σταθερές κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρά την αύξηση της εξ αποστάσεως εργασίας.  Το δεύτερο εξάμηνο του 2020 οι τιμές γραφείων μειώθηκαν μόλις 0,2% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 0,8% την ίδια περίοδο. Οι τιμές των καταστημάτων παρέμειναν σταθερές, ενώ τα ενοίκια των καταστημάτων αυξήθηκαν κατά 0,6%.
• Ιδιωτικοποιήσεις
Η Ελληνικόν ΑΕ πρόκειται να μεταφερθεί πλήρως στη Lamda Development στις 25 Ιουνίου, μετά την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία απελευθέρωσε το έργο από τυχόν εναπομένοντα νομικά εμπόδια. Το ελληνικό κράτος συμφώνησε να μεταβιβάσει ένα επιπλέον ποσοστό 16% στο λιμάνι του Πειραιά στην COSCO, παρέχοντας στην κινεζική εταιρεία παράταση 2-5 ετών σε επενδύσεις 293,7 εκατ. ευρώ, οι οποίες ήταν μέρος της αρχικής συμφωνίας μεταξύ των δύο μερών. Η μεταβίβαση, για την οποία η COSCO θα πρέπει να υποβάλει εγγυητικές επιστολές για τις εκκρεμείς επενδύσεις, αυξάνει το συνολικό ποσοστό συμμετοχής της στο λιμάνι στο 67%. Τέσσερις κοινοπραξίες πρόκειται να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και άλλες τέσσερις για την προβλήτα στο λιμάνι της Καβάλας. Εν τω μεταξύ, επτά στους εννέα πρωτότυπους πλειοδότες προχώρησαν στο επόμενο στάδιο του διαγωνισμού για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ενώ το Ηράκλειο και ο Βόλος πρόκειται να μπουν στη φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος το καλοκαίρι.
• Τράπεζες
Η Τράπεζα Πειραιώς κατέληξε σε συμφωνία για την τιτλοποίηση Sunrise I ύψους 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ με την Intrum και τη Serengeti Asset Management.  Η συμφωνία θα αυξήσει τον δείκτη NPE της τράπεζας κατά 13% ή 4 δις ευρώ.  Σε συνδυασμό με τις τιτλοποιήσεις Vega και Phoenix και άλλες οργανικές δράσεις, ο δείκτης NPE αναμένεται να μειωθεί στο 3% το H1 2022, κάτω από 1 δις ευρώ. Η Alpha Bank θα ανοίξει το βιβλίο αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου στις 28 Ιουνίου για συνολικό ποσό 800 εκατομμυρίων ευρώ, αφού εξασφαλίσει την έγκριση της Ετ.Γ.Σ. Τα συνολικά δάνεια που διαχειρίζονται οι εταιρείες εξυπηρέτησης πιστώσεων ανήλθαν σε 42,8 δις ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2021 από 39,9 δις ευρώ το 4ο τρίμηνο του 2020, αύξηση 7,2% από τρίμηνο σε τρίμηνο (Q-o-Q).  Η αύξηση αντανακλά τις προσπάθειες των τραπεζών να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους μέσω πωλήσεων και τιτλοποιήσεων επισφαλών δανείων. Η έκθεση χρηματοοικονομικής σταθερότητας της ΤτΕ σημειώνει ότι η ιδιοκτησία ομολόγων ελληνικού δημοσίου από ελληνικές τράπεζες έχει αυξηθεί σε 26,7 δις ευρώ, από 16,4 δις ευρώ το 2019, οι κρατικές εγγυήσεις έχουν αυξηθεί ως αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών εκκαθάρισης του ισολογισμού και οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις  επίσης υψηλότερο. Μέχρι το τέλος του 2020, η εξάρτηση του τραπεζικού συστήματος από το κράτος ανέρχεται στο 21,4% του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων και στο 36,5% του ΑΕΠ, έναντι 13,8% και 18,5% αντίστοιχα τον Ιούνιο του 2018.
• Χρηματιστήριο
Ο γενικός δείκτης του ΧΑ έκλεισε την εβδομάδα -2,19% στις 905,55 μονάδες. Παρά την πρόσφατη αταξία, ο δείκτης διατηρεί κέρδη λίγο κάτω από 12% το τρέχον έτος.