“Η κυβέρνηση προσπαθεί να μετακυλήσει την ευθύνη στους πολίτες για τη δική της αποτυχία”

2021/06/30 at 4:24 ΜΜ 30/06/2021 NewsRoomΕυθύνες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την πορεία των εμβολιασμών και τα νέα μέτρα για την εστίαση επέρριψε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9 FM. “Όταν έχουμε πλήρως εμβολιασμένους πολίτες σε ποσοστό κάτω του 40% και η κυβέρνηση έχει πέσει 30% έξω από τις προβλέψεις της για το δήθεν τείχος συλλογικής ανοσίας, τότε ποιος φταίει; Μας έλεγαν ότι αρχές καλοκαιριού το ποσοστό εμβολιασμών θα ήταν στο 70%. Ευθύνεται κανείς από τη ΝΔ, ή η ατομική ευθύνη περιορίζεται στους πολίτες;”, διερωτήθηκε, ασκώντας κριτική και “στα κυβερνητικά στελέχη που έκαναν πλιάτσικο στο εμβόλιο της Pfizer που προοριζόταν για ευπαθείς ομάδες και υγειονομικούς”.
“Το να συζητάμε για ειδικά προνόμια στους εμβολιασμένους συμπολίτες μας, όταν η κυβέρνηση έχει αποτύχει στους εμβολιασμούς, είναι σαν να προσπαθεί να μετακυλήσει τη δική της αποτυχία στους πολίτες”, τόνισε ο Ν. Ηλιόπουλος, υπενθυμίζοντας και το γεγονός ότι η ΝΔ αρνήθηκε 2 εκατ. εμβόλια της Moderna, όπως αποκάλυψε το περιοδικό Politico, χωρίς να εξηγήσει το λόγο.
“Απαιτούνται σοβαρά υγειονομικά πρωτόκολλα και οικονομική στήριξη για να ανοίξουν με ασφάλεια οι επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει να ενισχυθεί η πρωτοβάθμια περίθαλψη. Δεν γίνεται να αντιμετωπίσουμε ένα τόσο μεγάλο πρόγραμμα εμβολιασμού χωρίς τη στήριξη του ΕΣΥ και με τη λογική των ιδιωτικοποιήσεων. Σημαίνει ακόμη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας, με διαγραφή ενός μέρους του και με ένα σχήμα 120 δόσεων, όπως έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.. Και ακόμη, πραγματικά χρηματοδοτικά εργαλεία ρευστότητας. Όλα αυτά δυστυχώς απουσιάζουν από το πρόγραμμα της ΝΔ”, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου.
Ο Ν. Ηλιόπουλος επανέλαβε το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προς τους νέους ανθρώπους “να εμβολιαστούν μαζικά, παρά την προσβολή, τον εμπαιγμό και την κοροϊδία της κυβέρνησης”. “Ο Κ. Μητσοτάκης είναι αυτός που έχει στοχοποιήσει τη νέα γενιά με το να υποστηρίζει ότι η διασκέδαση των νέων ανθρώπων ήταν η βασική αιτία υπερματάδοσης της πανδημίας”, σημείωσε, επισημαίνοντας ότι σε όλο τον πλανήτη έχει αποδειχθεί: “εστίες υπερμετάδοσης είναι τα μέσα μεταφοράς και οι χώροι εργασίας”.
Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει νέο lockdown, απάντησε πως “γι` αυτό την ευθύνη θα φέρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη -όπως και για την πορεία της οικονομίας, αφού δεν ακολούθησε τα υγειονομικά και οικονομικά μέτρα που προτείναμε για τον περιορισμό της ύφεσης”.
“Αυτή τη στιγμή έχουμε το προνόμιο για μη αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες πειθαρχίας στην ΕΕ. Το θέμα είναι ποια θα είναι η θέση της ΝΔ για την επόμενη ημέρα. Θα στηρίξει σκληρούς κανόνες λιτότητας ή θα υποστηρίξει ένα νέο πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής, που θα ξεκινάει από τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες;”, είπε ο Ν. Ηλιόπουλος.
Τέλος, σχετικά με το ασφαλιστικό και τη ρύθμιση ότι “τα στελέχη που θα διαχειριστούν τα χρήματα των επικουρικών για να τα επενδύσουν δεν διώκονται”, επισήμανε ότι “με αυτή η κυβέρνηση αποδέχεται τον κίνδυνο να χαθούν οι ασφαλιστικές εισφορές και συντάξεις”.