Νέος ψηφιακός μαστογράφος και υπερηχοτομογράφος στον ΕΔΟΕΑΠ

2021/06/16 at 11:26 ΠΜ 16/06/2021 NewsRoom

Με απόφαση του ΔΣ, ο ΕΔΟΕΑΠ προχωρά στην αγορά υπερσύγχρονου ψηφιακού μαστογράφου που θα εγκατασταθεί σύντομα στο κτήριο της οδού Σισίνη στην Αθήνα.
Ο Οργανισμός ανταποκρίνεται στο χρόνιο αίτημα των γυναικών-ασφαλισμένων του, δεδομένου ότι έως το Δεκέμβριο 2019 διέθετε αναλογικό μαστογράφο παλαιάς τεχνολογίας με μικρότερες διαγνωστικές δυνατότητες και μεγαλύτερη εκπομπή ακτινοβολίας· με συνέπεια από το 2020 το σύνολο των μαστογραφιών να εκτελείται εκτός Οργανισμού.
Ο ψηφιακός μαστογράφος, που προμηθεύεται ο ΕΔΟΕΑΠ, είναι τεχνολογίας τελευταίας γενιάς και διαθέτει σύστημα ψηφιακώς υποβοηθούμενης διάγνωσης (CAD – Computer Aided Diagnosis). Πρόκειται για σύγχρονο σύστημα, το οποίο πολύ λίγα διαγνωστικά κέντρα διαθέτουν σήμερα και παρέχει επιπλέον ασφάλεια και ακρίβεια στη διάγνωση.
Ο ΕΔΟΕΑΠ αποφάσισε, επίσης, την αγορά υπερσύγχρονου έγχρωμου υπερηχοτομογράφου. Το νέο μηχάνημα διαθέτει τέσσερις κεφαλές, αντί για τρεις που διαθέτει αυτό που λειτουργεί σήμερα. Η επιπλέον κεφαλή είναι εξειδικευμένη για την εξέταση των μαστών. Η εξέταση του μαστού με υπερήχους αποτελεί συμπληρωματική εξέταση και παρέχει τη δυνατότητα περαιτέρω διερεύνησης των ευρημάτων από τη μαστογραφία. Ο συνδυασμός αυτός εξασφαλίζει, κατά τον καλύτερο τρόπο, τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού Παράλληλα ο νέος υπερηχοτομογράφος αναμένεται να μειώσει δραστικά την αναμονή για ραντεβού.
Σύμφωνα με τους χρόνους παράδοσης και εγκατάστασης που έχουν δοθεί από την ανάδοχο εταιρεία, εκτιμάται ότι μέσα σε ενάμιση μήνα από σήμερα θα μπορούν να γίνουν οι πρώτες ψηφιακές εντός Οργανισμού.
Ο ΕΔΟΕΑΠ παραμένει Οργανισμός-πρότυπο με υψηλού επιπέδου παροχές, παρά τις δυσκολίες και την κατά καιρούς πολεμική. Η ενίσχυση του ακτινολογικού συνεισφέρει στην όλη αναβάθμιση του πολυιατρείου της Αθήνας και συνδέεται με τον πρόγραμμα της προληπτικής ιατρικής που σχεδιάζει πανελλαδικά ο Οργανισμός.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι σε εξέλιξη μελέτη για τις ανάγκες του πολυιατρείου της Θεσσαλονίκης και διερεύνηση, μέσω ειδικού ερωτηματολογίου της κάλυψης των αναγκών και των κενών σε συμβεβλημένους γιατρούς και διαγνωστικά κέντρα για τους ασφαλισμένους της περιφέρειας.