Αναβαθμισμένο το διεθνές κύρος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας – FANTOMAS.GR

2021/07/26 at 10:18 ΜΜ 26/07/2021 NewsRoom

«Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, αναβαθμίζει συνεχώς το διεθνές κύρος της, λαμβάνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες σε μείζονα ζητήματα που απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα, όπως είναι οι προσπάθειες προστασίας του χριστιανικού πληθυσμού της Μέσης Ανατολής, η προσέγγιση χριστιανών και μουσουλμάνων επί κοινά αποδεκτών αξιών και αρχών και η χριστιανική διάσταση της Ευρώπης. Αυτό διαπιστώθηκε και στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης στην Κρήτη, από τη μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων διεθνών οργανισμών και κοινοβουλίων».

Τα παραπάνω τόνισε ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την ολοκλήρωση των επαφών που είχε με εκπροσώπους διεθνών Οργανισμών και εθνικές κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες, κατά τη διάρκεια των τριήμερων εργασιών της γενικής συνέλευσης της ΔΣΟ, που πραγματοποιήθηκαν στη Γεωργιούπολη Αποκορώνου Χανίων από τις 22 έως τις 25 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, πέραν του Διεθνούς Δικτύου Καθολικών Νομοθετών και του Οργανισμού της Ισλαμικής Διάσκεψης, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος συναντήθηκε με εκπροσώπους των παρακάτω Οργανισμών:

   Α. Παγκόσμια Μουσουλμανική Λίγκα (Muslim World League -MWL)

Την οργάνωση στη συνάντηση εκπροσώπησαν ο κ. Mishaal Bin Abdulrahman Shalaan, σύμβουλος και διευθυντής Διεθνούς Συνεργασίας, και ο κ. Ahmed Al-Ghamdi, διευθυντής Εκδηλώσεων. Και από τις δύο πλευρές διαπιστώθηκε η πρόθεση για σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των δύο οργανώσεων, με στόχο την αλληλοκατανόηση και τη συνεργασία χριστιανών και μουσουλμάνων. Συμφωνήθηκε να υπογραφεί ένα Μνημόνιο Κατανόησης στην Αθήνα τους προσεχείς μήνες. Μια κοινή ομάδα εργασίας που θα συσταθεί με εκπροσώπους των δύο οργανώσεων, θα διερευνήσει σε βάθος το σύνολο των κοινών αξιών των δύο μονοθεϊστικών θρησκειών και θα καταλήξει σε μια πολιτική διακήρυξη, που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ειρηνική συνύπαρξη των χριστιανών και των μουσουλμάνων αλλά και τον διαπολιτισμικό διάλογο.

   Β. Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ)

Τον οργανισμό εκπροσώπησαν οι κ. Asaf Hajiyev, γενικός γραμματέας της Κ.Σ. ΟΣΕΠ, και Igor Besic, επικεφαλής της σερβικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΟΣΕΠ. Στη συνάντηση συμφωνήθηκε η σύσφιγξη των σχέσεων των δύο οργανώσεων και η ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών. Στο πλαίσιο αυτό διατυπώθηκε η πρόταση του κ. Besic να διοργανωθεί μια συνάντηση του ΟΣΕΠ και της ΔΣΟ στο Βελιγράδι, με αντικείμενο την κατάσταση στην περιοχή των Βαλκανίων, του Ευξείνου Πόντου και της Υπερκαυκασίας.

   Γ. Αντιπροσωπεία της Ρουμανίας

Η κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Ρουμανίας αποτελείτο από τον επικεφαλής, Ion Vulpescu και τα μέλη Ioan-Gabriel Avramescu, Ilie-Alin Colesa και Fiodor Silviu.

Η ηγεσία της ΔΣΟ εξέφρασε την ευαρέσκειά της για την παρουσία της νέας ρουμανικής αντιπροσωπείας, καθώς για πολλά χρόνια είχε ατονήσει η συμμετοχή της στις δραστηριότητες του διεθνούς θεσμού. Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, να διοργανωθεί επιστημονική ημερίδα τον προσεχή Νοέμβριο στη Ρουμανία με θέμα «Η αφύπνιση των ορθοδόξων κοινοτήτων των παραδουνάβιων ηγεμονιών για την απελευθέρωσή τους από τον οθωμανικό ζυγό. Η σύμπνοια των ορθοδόξων συστατικό στοιχείο ελευθερίας».

   Δ. Εκπρόσωπος του κοινοβουλίου του Ιράν

Η ηγεσία της ΔΣΟ, είχε επίσης συνάντηση με το νέο εκλεγμένο μέλος της αρμενικής κοινότητας του Ιράν, Ara Shahverdyan, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή του στις εργασίες της γενικής συνέλευσης του θεσμού, όπως επίσης για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για την επίλυση αντιπαραθέσεων που έχουν θρησκευτική διάσταση, και την ειρήνη, ιδίως στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Επιπλέον ενημέρωσε, ότι η αρμενική μειονότητα αριθμεί άνω των 100 χιλιάδων ανθρώπων, που κατοικούν κυρίως στην Τεχεράνη, το Ισφαχάν και την Ταμπρίζ, και ενδιαφέρονται για την ενεργότερη συμμετοχή τους στην ΔΣΟ.



Post Views:
13

Πηγή