Επιμήκυνση παραγραφής για σεξουαλικά εγκλήματα κατά ανηλίκων, ανάκληση απόλυσης κρατουμένου αν διωχθεί για άλλο αδίκημα – FANTOMAS.GR

2021/07/26 at 7:51 ΜΜ 26/07/2021 NewsRoom

Τις αλλαγές στον νέο Ποινικό Κώδικα, που σχεδίαζε επί 2 χρόνια η Επιτροπή Παρακολούθησης των Κωδίκων υπό τον διαπρεπή καθηγητή Λάμπρο Μαργαρίτη, εισηγήθηκε σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.  

Νέος ΠΚ: Οι αλλαγές που εισηγήθηκε στο υπουργικό ο Κώστας Τσιάρας Νέος ΠΚ: Οι αλλαγές που εισηγήθηκε στο υπουργικό ο Κώστας Τσιάρας

«Από την πλούσια σημερινή μας ατζέντα, θα ήθελα επίσης να επισημάνω τις πολύ σημαντικές αλλαγές που θα εισηγηθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με τον Ποινικό Κώδικα».

Οι αλλαγές

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης «στο εξής αυξάνεται η προστασία των ευπαθών και των ανηλίκων, όπως και των θυμάτων κακοποίησης και έμφυλης βίας». Νέος ΠΚ: Οι αλλαγές που εισηγήθηκε στο υπουργικό ο Κώστας Τσιάρας

Ο πρωθυπουργός εννοεί το κεφάλαιο σεξουαλικών αδικημάτων του ΠΚ που αναμορφώνεται και περιλαμβάνει:

-Πρώτον επιμηκύνεται η παραγραφή για σεξουαλικά αδικήματα (πλημμελήματα)  σε βάρος ανηλίκων. Δηλαδή και για τα πλημμελήματα(όπως ισχύει ήδη για τα κακουργήματα)  αρχίζει να τρέχει από τη στιγμή που ο ανήλικος θα συμπληρώσει τα 19 έτη.

-Τα σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος ανήλικων θα διώκονται πλέον αυτεπαγγέλτως.

-Η αιμομιξία (ξανά) γίνεται κακούργημα με ποινή έως 10 χρόνια. Με τον Κώδικα του 2019 είχε μετατραπεί σε πλημμέλημα.

Η αποφυλάκιση

Όπως είπε ο πρωθυπουργός «η απόλυση καταδίκων υπό όρους αυστηροποιείται».

Εννοεί:

-Αυξάνεται  στα 4/5 ( από τα 3/5) η έκτιση της ποινής για την πρόσκαιρη κάθειρξη

-Αυξάνεται  στα 18 χρόνια (από τα 16χρόνια) ο χρόνος παραμονής στις φυλακές  για τους ισοβίτες ώστε να έχουν δικαίωμα να αιτηθούν αποφυλάκιση

-Καταργείται το δικαίωμα σε βραχιολάκι σε δράστες ειδεχθών εγκλημάτων Νέος ΠΚ: Οι αλλαγές που εισηγήθηκε στο υπουργικό ο Κώστας Τσιάρας

Αυτά τα αδικήματα είναι :

-Ναρκωτικά, εσχάτη προδοσία, εγκληματική οργάνωση, τρομοκρατία, ανθρωποκτονία και ληστεία .

Ανάκληση απόλυσης

Επίσης είπε πως «αίρεται η αποφυλάκιση αν διαπραχθούν νέα σοβαρά εγκλήματα». Πρακτικά αυτό σημαίνει πως εισάγεται ο όρος «ανάκληση» , δηλαδή :

-Ανακαλείται η απόλυση υπό όρους εφόσον ασκηθεί δίωξη για νέο κακούργημα ή πλημμέλημα βαρύ. Ουσιαστικά αν κάποιος αποφυλακιστεί υπό όρους για ένα αδίκημα και διωχθεί για ένα καινούργιο, οδηγείται αμέσως στις φυλακές για να εκτίσει την υπόλοιπή ποινή για το πρώτο αδίκημα ενώ τρέχει η ποινική διαδικασία για το δεύτερο.

Περιβαλλοντικά εγκλήματα

Ο κ. Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του είπε ακόμα ότι «οι ποινές γίνονται βαρύτερες για μία σειρά από περιβαλλοντικά εγκλήματα, όπως οι εμπρησμοί δασών». Νέος ΠΚ: Οι αλλαγές που εισηγήθηκε στο υπουργικό ο Κώστας Τσιάρας

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως:

-Όλα τα κοινώς επικίνδυνα εγκλήματα (εμπρησμοί, έκρηξη, ναυάγια πλοίων κλπ ) μετατρέπονται από συγκεκριμένης σε αφηρημένης διακινδύνευσης. Δηλαδή  η ποινή επιβάλλεται και όταν μπορούσε απλώς να προκύψει κίνδυνος για αόριστο αριθμό προσώπων και πραγμάτων ή πράγματων και όχι μόνον ( όπως ίσχυε μέχρι τώρα) εφόσον έχει προκύψει αυτός ο κίνδυνος. Πρόκειται δηλαδή ξεκάθαρη για αυστηροποίηση του πλαισίου.

«Πρόκειται με άλλα λόγια, για αλλαγές που παρακολουθούν την κοινωνική πραγματικότητα, απαντούν στα ζητούμενα των πολιτών, αποδεικνύουν όμως και την ετοιμότητα αυτής της Κυβέρνησης να παρεμβαίνει όπου χρειάζεται και να διορθώνει τα λάθη του παρελθόντος», έκλεισε την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός.

Τι ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας παρουσίασε το νομοσχέδιο για τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

-Οι προτεινόμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα αφορούν:

Α. Γενετήσια εγκλήματα και άλλα ιδιαίτερης απαξίας:

-Για ορισμένα αδικήματα ιδιαίτερης απαξίας (π.χ. βιασμός και κατά της γενετήσιας ελευθερίας, ναρκωτικά, ανθρωποκτονία, ληστεία, εκβίαση):

Απαιτείται πραγματική παραμονή σε σωφρονιστικό κατάστημα ίση με τα 3/5 της ποινής (από 2/5) που ισχύει και με ευεργετικό υπολογισμό τα 4/5 της ποινής (από 3/5).

Σε περίπτωση καταδίκης σε ισόβια κάθειρξη, το κατώτατο όριο παραμονής πραγματικής έκτισης στο σωφρονιστικό κατάστημα είναι 18 έτη (από 16).

Δεν επιτρέπεται η απόλυση υπό τον όρο της κατ’ οίκον έκτισης της ποινής με ηλεκτρονική επιτήρηση (αντίθετα με σήμερα).

-Για ορισμένα αδικήματα ιδιαίτερης απαξίας (π.χ. ομαδικός βιασμός, βιασμός ανηλίκου, θανατηφόρα ληστεία, ανθρωποκτονία) προβλέπεται μόνον η ποινή της ισόβιας κάθειρξης (σήμερα εναλλακτικά με πρόσκαιρη κάθειρξη). Νέος ΠΚ: Οι αλλαγές που εισηγήθηκε στο υπουργικό ο Κώστας Τσιάρας

-Για το αδίκημα της γενετήσιας πράξης μεταξύ συγγενών αυστηροποίηση των ποινών σε όλες τις περιπτώσεις:

Επανέρχεται η κακουργηματική μορφή της αιμομιξίας (που με τον Ποινικό Κώδικα ΣΥΡΙΖΑ έγινε πλημμέλημα για όλους τους τρόπους τέλεσης).

-Για την προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και για την προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας για τους ανηλίκους αυτεπάγγελτη δίωξη (διωκόταν κατ’ έγκληση για ενηλίκους και ανηλίκους).

-Η προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας όταν τελείται στο πλαίσιο σχέσης εξάρτησης (εργασία κλπ):

Διώκεται αυτεπάγγελτα (πριν με έγκληση).

Τιμωρείται μόνο με φυλάκιση (πριν διαζευκτικά με χρηματική ποινή).

-Για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας σε βάρος ανηλίκου αναστέλλεται η παραγραφή έως την ενηλικίωση και για 1 έτος, εφόσον η πράξη είναι πλημμέλημα και 3 έτη εφόσον είναι κακούργημα (πλημμέλημα 18+1=19 ετών, κακούργημα 18+3=21 ετών). Νέος ΠΚ: Οι αλλαγές που εισηγήθηκε στο υπουργικό ο Κώστας Τσιάρας

Β. Περιβαλλοντικά εγκλήματα

-Για περιβαλλοντικά εγκλήματα (εμπρησμός δασών, πλημμύρα, έκρηξη) αυστηροποιείται το πλαίσιο ποινών και προβλέπεται:

Διεύρυνση αξιόποινων περιπτώσεων

Πρόσκαιρη κάθειρξη έως 10 έτη στην περίπτωση που ο δράστης είχε ίδιο όφελος

Κάθειρξη σε περίπτωση εμπρησμού δάσους που είχε επιβαρυντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

-Σε ό,τι αφορά τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας: Προβλέπεται αρμοδιότητα και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να διατάσσει την διεξαγωγή της ανάκρισης και την εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο κατ’ απόλυτη προτεραιότητα για υποθέσεις εξαιρετικής φύσης ή επί κακουργημάτων που αφορούν εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.

Πηγή