Ποιοι Δικαστές αποφασίζουν για την παραπομπή του ή μη σε δίκη – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ – FANTOMAS.GR

2021/07/26 at 7:44 ΜΜ 26/07/2021 NewsRoom

Οι Δικαστές του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, που θα απαρτίσουν το Δικαστικό Συμβούλιο το οποίο θα αποφανθεί για την πορεία της υπόθεσης του Νίκου Παππά, κληρώθηκαν από τη Βουλή.

Ν.Παππάς: Ποιοι δικαστές αποφασίζουν για παραπομπή του ή μη σε δίκη

Τα πέντε τακτικά μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου είναι από τον Άρειο Πάγο οι Ευδοξία Κιουπτσίδου-Στρατουδάκη, Μαριάνθη Παγουτέλη, Μαρια Μουλιανιτάκη και από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι Νικόλαος Σκαρβέλης και Κωνσταντίνα Φιλοπούλου.

Τα τρία αναπληρωματικά μέλη που κληρώθηκαν είναι οι Ολγα Σχετάκη-Μπονάτου, Αννα Φωτοπούλου-Ιωάννου και Αναστασία Μαρία Παπαδημητρίου.

Στη θέση του Εισαγγελέα θα βρεθεί Ελενη Μετσοβίτου, ενώ αναπληρωματικός θα είναι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας.

Το Δικαστικό Συμβούλιο θα εξετάσει και θα εκδώσει βούλευμα για την παραπομπή ή μη σε δίκη για παράβαση καθήκοντος του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαδικασία συνεχίζεται στον Άρειο Πάγο, όπου θα οριστεί Ανακριτής που θα διενεργήσει την ανάκριση από τα μέλη του Ειδικού Δικαστικού Συμβουλίου εντός πέντε ημερών. Ν.Παππάς: Ποιοι δικαστές αποφασίζουν για παραπομπή του ή μη σε δίκη

Με την ολοκλήρωση της ανάκρισης, η δικογραφία διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα, ο οποίος θα υποβάλλει πρόταση στο Συμβούλιο και εκείνο με τη σειρά του θα εκδώσει Βούλευμα σχετικά με την παραπομπή ή μη του κ. Παππά σε Δίκη.

Στην περίπτωση που το Βούλευμα είναι παραπεμπτικό, η Βουλή θα κληρώσει σε δημόσια συνεδρίαση δεκατρία τακτικά και έξι αναπληρωματικά μέλη για τη συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου. Η σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου πρέπει να απαρτίζεται από επτά μέλη του Αρείου Πάγου και έξι του Συμβουλίου της Επικρατείας. Στην ίδια συνεδρίαση της Βουλής κληρώνεται και το μέλος της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και ο αναπληρωτής του, που θα βρίσκονται στην έδρα του Ειδικού Δικαστηρίου. Ν.Παππάς: Ποιοι δικαστές αποφασίζουν για παραπομπή του ή μη σε δίκη

Τέλος, ορίζεται η ημερομηνία έναρξης της Δίκης που γίνεται από τον πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου σε διάστημα μέχρι και 60 ημερών από τη στιγμή που θα λάβει το πρακτικό της Βουλής.

Πηγή