«Χτίζουμε όλοι μαζί το τείχος ανοσίας» – FANTOMAS.GR

2021/07/22 at 9:52 ΜΜ 22/07/2021 NewsRoom

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βγάλουμε από το τραπέζι την αναβλητικότητα», σημείωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, κατά την περιοδεία του στην Πελοπόννησο, απευθύνοντας -για ακόμα μία φορά- έκκληση στους πολίτες να κλείσουν το ραντεβού τους για τον εμβολιασμό το συντομότερο δυνατό.

Πρώτος σταθμός του κ. Πέτσα ήταν το δημαρχείο Κορίνθου, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο, Βασίλη Νανόπουλο, ενώ συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους της ιατρικής κοινότητας και του φαρμακευτικού συλλόγου, μέλη της διοίκησης του τοπικού νοσοκομείου, καθώς και φορείς του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου.

Κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης παρατέθηκαν στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν ότι εννέα στους δέκα πολίτες, οι οποίοι αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, είναι ανεμβολίαστοι. «Γεγονός που αποδεικνύει ότι το εμβόλιο δουλεύει, σώζει ζωές και μας δίνει τη δυνατότητα να πάρουμε πιο γρήγορα ξανά στα χέρια μας την κανονικότητα, στην οποία είχαμε συνηθίσει», υπογράμμισε ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε, επίσης, η οικονομική στήριξη των δήμων εν μέσω πανδημίας, καθώς και οι αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής μέσα από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου για τη διαδραστική παρουσίαση της ιστορίας και των γεγονότων του 1821, μία πρόταση του Δήμου Κορινθίων, ύψους 238.000 ευρώ, η οποία έχει ήδη ενταχθεί στο «Αντώνης Τρίτσης». Όπως ανακοίνωσε ο κ. Πέτσας, το επόμενο διάστημα, πρόκειται να ενταχθούν στο Πρόγραμμα ακόμα δύο προτάσεις του δήμου που αφορούν στην ανέγερση του Διαδημοτικού Μουσικού Σχολείου, καθώς και σε παρεμβάσεις βιώσιμης ανάπτυξης του οικιστικού περιβάλλοντος. «Σκοπός μας είναι, μέσα στο 2022-2023, τα έργα να έχουν συμβασιοποιηθεί και να αρχίσουν να υλοποιούνται, προκειμένου και οι πολίτες να βλέπουν στην πράξη την καθημερινότητά τους να αλλάζει και να βελτιώνεται», τόνισε.

Στη συνάντηση συμμετείχε, επίσης, ο βουλευτής Κορινθίας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Κόλλιας.

Επόμενος σταθμός του κ. Πέτσα ήταν η Τρίπολη, όπου συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα για τη στενότερη συνεργασία και της Περιφέρειας στη διάδοση του μηνύματος για την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Πέτσας δήλωσε: «Όλοι όσοι κατέχουμε ένα δημόσιο αξίωμα, έχουμε την ευθύνη να υπηρετούμε τους πολίτες και να προωθούμε πολιτικές που βελτιώνουν τη ζωή τους. Για να βελτιωθεί, όμως, η ζωή μας χρειάζεται να ζούμε πραγματικά και όχι να μετράμε απλώς τις ημέρες που περνάνε. Και για να ζούμε πραγματικά, πρέπει να εμβολιαστούμε. Απευθύνω, λοιπόν, έκκληση σε όλους όσοι δεν έχουν προγραμματίσει ακόμα το ραντεβού τους ή όσοι δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί, να σπεύσουν να το κάνουν. Ας μην αφήσουν καμία ημέρα να πάει χαμένη. Έχουμε σύμμαχο τον καλό καιρό μέσα στο καλοκαίρι. Ας εκμεταλλευτούμε αυτή τη δυνατότητα που δίνει το εμβολιαστικό μας πρόγραμμα, να μπορεί πλέον να εμβολιαστεί οποιοσδήποτε το επιθυμεί, ακόμα και σήμερα. Όλοι μαζί, σύμμαχοι, κρίκοι στην ίδια αλυσίδα, μπορούμε να φέρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα και να γυρίσουμε με ασφάλεια στην καθημερινότητά μας».

Εν συνεχεία, συναντήθηκε με τον δήμαρχο Τριπόλεως, Κώστα Τζιούμη και συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους τοπικών φορέων, στην οποία ενημερώθηκε για τις δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης που αναλαμβάνει από κοινού η δημοτική αρχή με τον ιατρικό σύλλογο για τον πολλαπλασιασμό του μηνύματος για την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την αναγκαιότητα των εμβολίων. Στόχος μας είναι να απευθυνθούμε σε όλους όσοι είναι αναποφάσιστοι ή επιφυλακτικοί, επισήμανε ο κ. Πέτσας και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, οι οποίες – όπως τόνισε – μπορούν να φτάσουν μέχρι και το τελευταίο σπίτι κάθε πολίτη που επιθυμεί να εμβολιαστεί και, μέχρι σήμερα, δεν του είχε δοθεί η δυνατότητα να το κάνει.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι σύντομα θα αποφασιστεί η επιστροφή στις δια ζώσης συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων, εκτίμησε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια συζήτηση για επέκταση των περιορισμών σε άλλα νησιά ή τουριστικούς προορισμούς, ενώ κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές συγκεντρώσεις αντιεμβολιαστών, σημείωσε: «Θα ήθελα να παρακαλέσω όλους εκείνους που συμμετέχουν σε αυτές τις εκδηλώσεις – ακόμα κι αν διαφωνούν με την υποχρεωτικότητα ή με τον ίδιο τον εμβολιασμό – ας τηρούν τουλάχιστον κάποια στοιχειώδη μέτρα προστασίας για τον εαυτό τους. Οι ίδιοι είναι αυτοί που κινδυνεύουν και έχουμε πει και άλλες φορές ότι με την έξαρση της πανδημίας, πρωτίστως, θα κινδυνεύσουν και θα χτυπηθούν άσχημα οι ανεμβολίαστοι, όχι οι εμβολιασμένοι, ούτε η οικονομία. Γιατί όσο προχωρούμε και χτίζουμε ένα τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι, εκείνοι που θα κινδυνεύουν, θα είναι οι ανεμβολίαστοι και αυτό είναι κάτι που οι ίδιοι θα πρέπει να καταλάβουν για το καλό τους. Εμείς θα προσπαθούμε με κάθε λογική φωνή, να έχουμε κοινή συνισταμένη για να τους πείσουμε. Άνθρωποι, οι οποίοι όμως δεν θέλουν να πειστούν, θα πρέπει να αντιληφθούν ότι οι περιορισμοί για εκείνους, θα εξακολουθούν να ισχύουν για περισσότερο χρονικό διάστημα, πρώτα για το δικό τους το καλό και δεύτερον για το συλλογικό καλό».

Στην ατζέντα των συζητήσεων βρέθηκαν και οι προτάσεις του δήμου για το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Συγκεκριμένα: α) η πρόταση για δημιουργία Δημοτικής Πινακοθήκης και Ψηφιακού Μουσείου με δράσεις που σχετίζονται με τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, συνολικού προϋπολογισμού 305.000 ευρώ, που έχει ήδη ενταχθεί στο Πρόγραμμα, β) το φιλόδοξο έργο αστικής αναζωογόνησης ύψους 2,24 εκατ. ευρώ που εντάσσεται στο Πρόγραμμα τις προσεχείς εβδομάδες, καθώς και γ) το ήδη ενταγμένο έργο ύψους 11 εκατ. ευρώ που αφορά σε υποδομές αποχέτευσης.

Πρόκειται, όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας, αφενός για έργα που προάγουν τον πολιτισμό και τη συλλογική εθνική μας μνήμη και αφετέρου αλλάζουν την όψη των τοπικών κοινωνικών. Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά: «Στο Υπουργείο Εσωτερικών έχουμε, πλέον, τη δυνατότητα να κινητοποιούμε πόρους, αξιοποιώντας συνέργειες και συνδυάζοντας εθνικά και συγχρηματοδοτούμενα εργαλεία, για να βελτιώνουμε τη ζωή των πολιτών».

Ακολούθως, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, επισκέφθηκε στην Κανδύλα, το έργο αγροτικής οδοποιίας, το οποίο έχει επίσης ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», προκειμένου να επιβλέψει την πορεία των εργασιών. Πρόκειται για ένα έργο 13 χιλιομέτρων, συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ, το οποίο επιλύει ένα χρόνιο πρόβλημα όχι μόνο των κατοίκων, αλλά και των παραγωγών και των κτηνοτρόφων της περιοχής. «Έχει σημασία να αφήσουμε πίσω μας τα δέκα χρόνια κρίσης και να κοιτάξουμε μπροστά. Και τα έργα υποδομής βοηθούν τους πολίτες να αντιληφθούν ότι κάτι αλλάζει πραγματικά» υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του κ. Πέτσα ήταν το ‘Αργος, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο ‘Αργους – Μυκηνών και πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Πελοποννήσου, Δημήτρη Καμπόσο και συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη, τον δήμαρχο Καλαμάτας και αντιπρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, Θανάση Βασιλόπουλο, τον δήμαρχο Γορτυνίας, Στάθη Κούλη, το προεδρείο της Π.Ε.Δ., καθώς και τοπικούς φορείς.

Μετά το πέρας των συναντήσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών επισήμανε: «Το βασικό ζητούμενο είναι η επιτάχυνση του εμβολιασμού. Και όταν είμαστε μπροστά σε ένα τόσο ιστορικό κτήριο, σε έναν ιστορικό τόπο, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η ευθύνη που βαραίνει όλους όσοι παίρνουν αποφάσεις, είναι μεγαλύτερη. Έχουμε τη δύναμη της ιστορίας μας πίσω μας, πρέπει να αντλούμε δύναμη από την ιστορία μας και να παίρνουμε δύσκολες αποφάσεις όταν χρειάζεται. Η απόφαση, όμως, που έχουμε να πάρουμε σήμερα δεν είναι δύσκολη. Είναι στο χέρι του καθενός να σπεύσει να εμβολιαστεί και να συμβάλλει στο χτίσιμο του τείχους ανοσίας για τον εαυτό του, τους οικείους του και εν τέλει για το ίδιο το κοινωνικό σύνολο. Εμείς ερχόμαστε να συνδράμουμε τον πολίτη να πάρει αυτή την απόφαση, ιδίως τον αναποφάσιστο πολίτη, τον αναβλητικό και εκείνον που ενδεχομένως να έχει δεύτερες σκέψεις. Το μήνυμα που στέλνουμε στους πολίτες είναι απλό: Εάν εσείς δεν μπορείτε να πάτε στο εμβολιαστικό κέντρο, θα έρθουμε εμείς σε εσάς».

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε, εκ νέου, στον εμβολιασμό κατ’ οίκον και στις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, οι οποίες μπορούν να εμβολιάζουν – όπως είπε – ακόμα και πόρτα-πόρτα εάν χρειαστεί πολίτες που δεν μπορούν να μετακινηθούν ή κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές. «Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος δρόμος, προκειμένου να επιστρέψουμε πιο γρήγορα στην καθημερινότητα που είχαμε συνηθίσει: στη ψυχαγωγία, στη διασκέδαση, στις ελεύθερες μετακινήσεις. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους, η επιστημονική γνώση μιλά από μόνη της. Έχουμε τη δυνατότητα δωρεάν εμβολίων για όλους και είναι σημαντικό να κερδίσουμε αυτή τη μάχη μέσα στο καλοκαίρι και να χτίσουμε το απαραίτητο τείχος ανοσίας», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Επί τάπητος βρέθηκαν και αναπτυξιακά θέματα, με την έμφαση να δίνεται στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στα χέρια της η αυτοδιοίκηση – μέσω του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης – προκειμένου να μπορεί να θέτει σε κίνηση έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών. Μάλιστα, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε την προσεχή ένταξη στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του έργου ανάπλασης που αφορά στην επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του ιστορικού Δημαρχείου ‘Αργους-Μυκηνών, καθώς και την ένταξη -σε επόμενο χρόνο- τόσο των προτάσεων ύδρευσης και αγροτικής οδοποιίας του δήμου, όσο και των προτάσεων για έργα αστικής ανάπλασης που έχουν υποβάλλει οι δήμοι Καλαμάτας και Γορτυνίας.

«Είναι πολύ σημαντικό οι πολίτες να αντιλαμβάνονται ότι κάτι αλλάζει στη χώρα, έπειτα από μία μεγάλη περίοδο κρίσης. Μόνο όταν βλέπουν οι πολίτες έργα να υλοποιούνται, καταλαβαίνουν ότι πράγματι αφήνουμε πίσω μία περίοδο μιζέριας. Και για να την αφήσουμε οριστικά πίσω μας, θα συνεχίσω να μεταφέρω το βασικό μήνυμα: Εμβολιαζόμαστε για να είμαστε ασφαλείς και να μπορέσουμε να αποκομίσουμε τα οφέλη της ανάπτυξης που έρχεται», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Στη συνάντηση συμμετείχε, επίσης, και ο βουλευτής Αργολίδος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Ανδριανός.

Σχετικά, τέλος, με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και την ενίσχυση των δήμων, ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι, εντός των επόμενων εβδομάδων, θα υπάρξει νέα έκτακτη χρηματοδότηση, ύψους 50 εκατ. ευρώ, για το χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο του 2021 και μετά.Post Views:
4

Πηγή