Που “φυλάσσονται” οι 2000 δόσεις των μονοκλωνικών

2021/11/12 at 9:59 ΠΜ 12/11/2021 newsroomΣε ειδικά διαμορφωμένες υποδομές του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας βρίσκονται αποθηκευμένες από την περασμένη Τρίτη 2.000 δόσεις του φαρμάκου που βασίζεται σε μονοκλωνικά αντισώματα και έρχεται να προστεθεί στη φαρμακευτική φαρέτρα κατά του κορωνοϊού και στη χώρα μας. Η διάθεσή του θα αρχίσει μόλις ληφθεί και η τυπική έγκριση χορήγησής του, ενώ επιτροπή ειδικών θα καθορίσει με πολύ σαφή τρόπο τα κριτήρια με τα οποία θα επιλέγονται οι ασθενείς που δεν έχουν αντισώματα έναντι του ιού.

Η παραγωγή των μονοκλωνικών αντισωμάτων είναι χρονοβόρος και κοστοβόρος, καθώς προέρχονται από πειραματόζωα. Η χορήγησή τους απαιτεί νοσοκομειακό περιβάλλον και γίνεται με ενδοφλέβια έγχυση στον ασθενή, με τη διαδικασία να διαρκεί περίπου μία ώρα.

Η αποτελεσματικότητά τους, που αφορά την αποτροπή εξέλιξης της νόσου σε σοβαρή, κυμαίνεται από 50% έως 70%. Στις ΗΠΑ η έγκριση χορήγησής τους έχει δοθεί για ασθενείς άνω των 65 ετών και για άτομα σε ανοσοκαταστολή, παχύσαρκους, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη κ.ά.».