Βυθίζεται η τουρκική λίρα

2021/11/12 at 10:09 ΠΜ 12/11/2021 newsroomΟλοταχώς προς την ισοτιμία των 10 τουρκικών λιρών προς ένα δολάριο οδεύει πλέον το νόμισμα της Τουρκίας, δύο εβδομάδες μετά την τελευταία παράτολμη απόφαση της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης στο 16%.

Η είδηση πως ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εκτοξεύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 31 ετών ενέτεινε χθες την ανησυχία για το τουρκικό νόμισμα, που υποχώρησε περαιτέρω κατά 1,2% στις 9,975 τουρκικές λίρες προς το δολάριο. Αν και στη διάρκεια της ημέρας ανέκαμψε οριακά στις 9,9145 λίρες προς το δολάριο, το τουρκικό νόμισμα βρίσκεται πλέον μια ανάσα από το ψυχολογικό όριο των 10 λιρών προς το δολάριο. Πριν από 10 χρόνια η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος ήταν 1,8 λίρες προς ένα δολάριο, αλλά στη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών η λίρα έχει χάσει περίπου τα 2/3 της αξίας της, ενώ στη διάρκεια του τρέχοντος έτους έχει υποτιμηθεί κατά σχεδόν 25%.

Αιτία βέβαια η ανορθόδοξη νομισματική πολιτική που εφαρμόζει η Τράπεζα της Τουρκίας καθ’ υπαγόρευσιν του Τούρκου προέδρου, κρατώντας το κόστος του δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα, παρά τον επίμονα διψήφιο πληθωρισμό. Η μείωση των επιτοκίων πριν από δύο εβδομάδες ήταν η δεύτερη μέσα στους τελευταίους δύο μήνες. Από τον Σεπτέμβριο η Τράπεζα της Τουρκίας έχει μειώσει συνολικά το κόστος δανεισμού κατά 3 εκατοστιαίες μονάδες, ενώ υποστηρίζει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αποτελούν παροδική εξέλιξη.