Γονατίζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά στην Τουρκία

2021/12/18 at 8:44 ΠΜ 18/12/2021 newsroomΚαθώς η τουρκική λίρα χάνει όλο και μεγαλύτερο μέρος της αξίας της έναντι του δολαρίου, με την πτώση της να επιταχύνεται μετά και την τελευταία μείωση των επιτοκίων, οι τουρκικές επιχειρήσεις γονατίζουν καθώς εισάγουν τις πρώτες ύλες τους και τις πληρώνουν σε δολάρια. Την ίδια στιγμή, επαγγελματικοί κλάδοι χαμηλού εισοδήματος και τα λαϊκά στρώματα που στήριξαν τον Ταγίπ Ερντογάν τείνουν να τον εγκαταλείψουν καθώς το βιοτικό τους επίπεδο έχει καταβαραθρωθεί εξαιτίας της πολιτικής του Τούρκου προέδρου.

Όπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, η ραγδαία υποχώρηση της τουρκικής λίρας έχει καταστήσει εξαιρετικά φθηνές και ανταγωνιστικές τις τουρκικές εξαγωγές, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν οι παραγγελίες από το εξωτερικό τη βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας των 30 δισ. δολαρίων. Πολλές από τις εταιρείες του κλάδου δεν έχουν, όμως, παρά μόνο 50% πιθανότητες να επιβιώσουν μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Το κόστος των υφασμάτων και των ινών που χρησιμοποιούν για την παραγωγή τους, καθώς και των περισσότερων πρώτων υλών τιμολογείται σε δολάριο και έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Έτσι τα καταστήματα ενδυμάτων του εμπορικού κέντρου Μέρτερ στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν μια καταιγίδα μέσα στην επόμενη άνοιξη.