Ψηφιακοί ντετέκτιβ για τη διασταύρωση στοιχείων που δηλώνουν επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα

2021/12/18 at 8:42 ΠΜ 18/12/2021 newsroomΝέες ηλεκτρονικές εφαρμογές θα έχουν στη διάθεσή τους οι ελεγκτές της εφορίας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Κατ’ αρχάς διασυνδέεται η ΑΑΔΕ με το ΓΕΜΗ και έτσι θα διαπιστώνεται, μεταξύ άλλων, αυτόματα εάν οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη υπέβαλαν και φορολογικές δηλώσεις.

Επίσης, ενεργοποιείται το νέο πληροφοριακό σύστημα Eispraxis, που αντλεί πληροφορίες για τα εισοδήματα και την περιουσιακή κατάσταση κάθε οφειλέτη από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Taxisnet, το Icisnet, το Elenxis, καθώς και από τρίτους (Κτηματολόγιο, ΓΕΜΗ). Μια άλλη πλατφόρμα στην οποία θα έχει πρόσβαση και η Αστυνομία θα παρέχει στοιχεία για τα οχήματα, ώστε να διαπιστώνεται ποια είναι ασφαλισμένα, αν έχουν περάσει ΚΤΕΟ, αν έχουν κανονική άδεια κυκλοφορίας, γιατί και για πόσο διάστημα κυκλοφορούν με προσωρινές πινακίδες κ.λπ.

Η ψηφιοποίηση της εφορίας με τις νέες ηλεκτρονικές πλατφόρμες που έχουν τεθεί ήδη σε εφαρμογή αλλά και αυτές που ενεργοποιούνται από το 2022 και μετά οδηγεί στη μείωση της ταλαιπωρίας των φορολογουμένων και των χαμένων ωρών μπροστά από το γκισέ της εφορίας. Επιπλέον βοηθούν και την εφορία να ελέγξει ταχύτερα, ευκολότερα αλλά και σε βάθος τα στοιχεία που δηλώνουν οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα.