Τι προανήγγειλε ο Πλεύρης στον Παπαδάκη για τα μέτρα

2021/12/27 at 11:37 ΠΜ 27/12/2021 newsroomΣημεία συνέντευξης του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

· Από τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θα εξαρτηθεί αν θα ληφθούν επιπλέον μέτρα πριν την Πρωτοχρονιά

Ο σχεδιασμός είναι τα νέα μέτρα να ισχύσουν μετά την Πρωτοχρονιά, όπως μας είχε εισηγηθεί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Αλλά, όπως είχαμε πει εξ αρχής, περιμένουμε να τοποθετηθούν οι ειδικοί στη σημερινή συνεδρίαση, στην οποία θα αποτιμηθεί η κατάσταση των τελευταίων 4-5 ημερών τόσο στο σκέλος των κρουσμάτων όσο και στο σκέλος της τήρησης των μέτρων, έτσι ώστε να πάρουμε αποφάσεις.

Θεωρώ ότι μένουμε στο αρχικό σενάριο που είχαμε πει, δηλαδή για μέτρα μετά την Πρωτοχρονιά. Αν χρειαστούν, όμως, παραπάνω περιοριστικά μέτρα πριν την Πρωτοχρονιά, θα συμβεί και αυτό.

· Τα νέα μέτρα θα αφορούν τη βραδινή διασκέδαση και τα γήπεδα. Δεν εξετάζεται, προς το παρόν, καμία αλλαγή στη λειτουργία των σχολείων.

Οι πυλώνες, που είχαμε συζητήσει από την προηγούμενη εβδομάδα, αφορούν τους χώρους, όπου υπάρχει υπερμετάδοση. Άρα στο σκέλος της διασκέδασης θα υπάρξουν περιορισμοί.

Είναι τρία τα επίπεδα αναφορικά με τους περιορισμούς στη διασκέδαση. Δεν λέω ότι θα αποφασιστούν και τα τρία, θα εισηγηθεί η Επιτροπή.

Τα επίπεδα αυτά έχουν να κάνουν με το ωράριο, τη μουσική, τους καθιστούς- όρθιους και τις μετρικές αποστάσεις. Αυτό είναι το πακέτο που εξετάζεται στη διασκέδαση. Δεν μας ανησυχεί τόσο η εστίαση, αλλά κυρίως η βραδινή διασκέδαση.

Στην παρούσα φάση δεν εξετάζεται καμία αλλαγή ούτε στο εκπαιδευτικό πρωτόκολλο ούτε στο άνοιγμα των σχολείων. Βέβαια, έχουμε μπροστά μας πάνω από δύο εβδομάδες για να ανοίξουν τα σχολεία, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία έχουμε, θα ανοίξουν κανονικά, ενώ δεν νομίζω να χρειαστούν αλλαγές στο πρωτόκολλο. Ωστόσο, όταν φτάσουμε κοντά στο άνοιγμα των σχολείων, θα δούμε αν χρειάζονται παρεμβάσεις.

Επίσης, αντικείμενο συζήτησης είναι τα γήπεδα. Ενώ στα σινεμά και στα θέατρα φαίνεται ότι τηρούνται τα μέτρα και δεν χρειάζεται να γίνουν αλλαγές, στα γήπεδα, δυστυχώς, παρόλο που μπαίνει και η Αστυνομία και κάνει έλεγχο εμβολιασμένων – ανεμβολίαστων, φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι φίλαθλοι δεν τηρούν τα μέτρα, οπότε εκεί σίγουρα θα υπάρχουν παρεμβάσεις.

Τέλος, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς οι πολίτες φορούν διπλή μάσκα ή μάσκα υψηλής προστασίας, ενώ με την τηλεργασία θα υπάρξει αποσυμφόρηση.

· Σε άνοδο τα κρούσματα, αλλά ικανοποιητικό το ποσοστό πληρότητας στα νοσοκομεία της Αθήνας. Έκκληση στους νέους για τήρηση των μέτρων.

Εμείς εκτιμούμε τα εξής στοιχεία: Το πρώτο και βασικό στοιχείο είναι η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτή τη στιγμή, βλέπουμε μια πολύ μεγάλη άνοδο κυρίως στην Αθήνα τις τελευταίες 4-5 ημέρες.

Ωστόσο, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας του λεκανοπεδίου, αυτή τη στιγμή η πληρότητα στις απλές κλίνες είναι στο 53%, άρα υπάρχει μια δυναμική.

Το δεύτερο στοιχείο που εκτιμούμε είναι τα εισιτήρια-εξιτήρια που παραμένουν, προς το παρόν, σε θετικό ισοζύγιο.

Ένα άλλο βασικό κριτήριο είναι ότι τα κρούσματα των Χριστουγέννων αφορούν περίπου στο 50% τις ηλικίες 18 με 39 και στο 25%, τις ηλικίες 39 με 59. Επομένως, έχουμε μια ηλικιακή ομάδα στο 75%- και 20% κάτω των 18- που είναι μεν επικίνδυνη ομάδα, αλλά δεν έχει την τρομακτική επιβάρυνση στο σύστημα. Και ένα 6% άνω των 60.

Ένας βασικός, λοιπόν, στόχος είναι να μην μεταφερθεί η νοσηρότητα από τις νεότερες ομάδες στις μεγαλύτερες. Απευθύνουμε έκκληση στους νέους, οι οποίοι έχουν βγει, έχουν διασκεδάσει και ενδεχομένως έχουν νοσήσει, να προσέξουν πάρα πολύ.

Να προσέξουν πάρα πολύ τις επαφές με τους γονείς τους και τους παππούδες τους. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για τις επόμενες μέρες, αν σκεφτούμε ότι το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς είναι κατά βάση οικογενειακό τραπέζι.

· Σε 15 ημέρες αναμένεται να επικρατήσει η «Όμικρον» στη χώρα. Σε ετοιμότητα το ΕΣΥ- Συνεργασία με τις Ιδιωτικές Κλινικές

Μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, ο δειγματοληπτικός έλεγχος για την «Όμικρον» έδειχνε ότι τα κρούσματα της νέας παραλλαγής ήταν περίπου στο 8% του συνόλου των κρουσμάτων.

Αυτό το ποσοστό, το 8%, συνεχώς θα αυξάνεται. Η δυναμική της «Όμικρον» είναι πολύ μεγάλη, ειδικά για την Αττική, όπου αυτή τη στιγμή εκτιμούμε ότι είμαστε σε αρκετά υψηλότερο ποσοστό. Η δυναμική είναι μέσα στις επόμενες 15 μέρες να είναι κυρίαρχη η «Όμικρον» στη χώρα μας.

Στην Αθήνα ειδικά, που βλέπουμε τη μεγάλη αύξηση, ήρθαμε σε συνεννόηση με τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να έχουμε 300 απλές κλίνες, όποτε το χρειαστούμε. Τις ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα τις έχουμε στο σύνολο τους.

Επίσης, έχουμε έρθει σε επαφή με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε οι Κλινικές που δεν μπορούν να έχουν Covid περιστατικά να δώσουν τις ειδικότητες τις οποίες χρειαζόμαστε και ιατροί αυτών των ειδικοτήτων από τις Ιδιωτικές Κλινικές να ενταχθούν από τον Ιανουάριο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Αθήνα.