Ηλιόπουλος: Τα σχολεία δεν είναι parking

2022/01/08 at 8:54 ΠΜ 08/01/2022 newsroomΤην δριμεία κριτική του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τον τρόπο με τον οποίο ανοίγει η κυβέρνηση τα σχολεία τη Δευτέρα, επανέλαβε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

«Το τελευταίο μίλι της προηγούμενης χρονιάς άφησε πίσω του 15.952 απώλειες και η χώρα το προηγούμενο διάστημα βρέθηκε όχι λίγο πάνω, αλλά δύο φορές πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ σε απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκους», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Άρα κάτι δεν έχει γίνει καλά και όπως έχουν τονίσει ειδικοί –όπως ο κ. Καπραβέλος- η διασπορά στα σχολεία σχετίζεται άμεσα με την επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης στη χώρα», πρόσθεσε.

«Τα σχολεία δεν είναι parking για τα παιδιά, τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν με ασφάλεια», υπογράμμισε και επισήμανε: «το πρωτόκολλο του 50%+1 ήταν κυβερνητική απόφαση, δεν ήταν εισήγηση των επιστημόνων, όπως έχουν δηλώσει μέλη της επιτροπής». «Είναι ένα πρωτόκολλο το οποίο δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη, ένα πρωτόκολλο που δίνει πάρα πολλά κρούσματα στην κοινότητα και η κυβέρνηση συνεχίζει να το εφαρμόζει σε μια περίοδο που η πίεση στο σύστημα υγείας αυξάνεται», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος, παραθέτοντας στοιχεία από τη Γαλλία στην οποία εξαπλώνεται η μετάλλαξη όμικρον: «τέλη Νοέμβρη είχε 4.500 νοσηλείες τη βδομάδα, αρχές Γενάρη έχει πάνω από 11.000 νοσηλείες τη βδομάδα».

Αναφερθείς στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για το άνοιγμα των σχολείων, τόνισε ότι «τα τμήματα πρέπει να κλείνουν στο πρώτο κρούσμα και να γίνεται δωρεάν τεστ στους μαθητές για να ξανανοίξουν, αυτό είναι ο ευρωπαϊκός κανόνας», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν δίνει τη δυνατότητα να χορηγούνται άδειες ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους γονείς για να μπορούν να φυλάξουν τα παιδιά, τα οποία θα έχουν νοσήσει». «Προκειμένου να υπάρξει προετοιμασία για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, έχουμε ήδη προτείνει την παράταση των σχολικών διακοπών για μία εβδομάδα», είπε. «Πρέπει επίσης γενικά να υπάρχει συνταγογράφηση των τεστ», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση απάντησε με ψέματα στο συγκεκριμένο ζήτημα και μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης σχεδόν προκάλεσε ένα μίνι διπλωματικό επεισόδιο με την Κύπρο, αμφισβητώντας την ποιότητα των τεστ που γίνονται εκεί, επειδή γίνονται πιο φτηνά».

«Και μέσα σε αυτές τις συνθήκες», σημείωσε, «δεν γίνεται το Παίδων Πεντέλης να αναστέλλει τη λειτουργία του ως νοσοκομείο –με απόφαση της κυβέρνησης- και να μετατρέπεται αποκλειστικά σε εμβολιαστικό κέντρο».

Μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στον τηλεοπτικό σταθμό Atlas TV της Κεντρικής Μακεδονίας και κληθείς να σχολιάσει τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια, ο Νάσος Ηλιόπουλος επισήμανε ότι «η επιδότηση για τα οικιακά τιμολόγια είναι 15% μικρότερη σε σχέση με τον Δεκέμβρη», ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ για «αναξιοπιστία και ανεπάρκεια».

«Έχουμε μία κυβέρνηση που μόλις πριν 20 μέρες ψήφισε προϋπολογισμό. Και όταν δεν μπορείς –μέσα σε διάστημα 20 ημερών- να διαβλέψεις ότι θα χρειαστεί ένα επιπλέον κονδύλι 400 εκ. ευρώ, σίγουρα κάτι έχεις κάνει λάθος», σημείωσε με νόημα. «Τα χρήματα αυτά είναι πολύ λίγα για αυτό που έχουμε μπροστά μας», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ότι αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι «να μειωθούν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο –κάτι που περιλαμβάνεται ακόμα και στην εργαλειοθήκη της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ακρίβειας». Τόνισε επίσης την ανάγκη «αύξησης του βασικού μισθού και παρέμβασης στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ και συνολικότερα στην αγορά ενέργειας –μέσω της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας» αλλά και την ανάγκη «ρύθμισης και διαγραφής ενός μέρους του ιδιωτικού χρέους που γεννήθηκε μέσα στην πανδημία, κάτι που θα δώσει ανάσα στις επιχειρήσεις».

Υπενθύμισε δε ότι «εξαρχής λέγαμε πως το τσουνάμι ακρίβειας δεν ήταν κάτι που θα τελείωνε μέχρι τα Χριστούγεννα και τελικά, δυστυχώς φάνηκε ότι είχαμε δίκιο». «Επομένως χρειάζονται πιο στρατηγικού τύπου κινήσεις και σίγουρα χρειάζεται να διασφαλίζουμε ότι θα έχουμε δημόσια εργαλεία στα χέρια μας, όπως η ΔΕΗ, σε αντίθεση με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Τέλος, όσον αφορά την εγκύκλιο Τσακλόγλου για τις συντάξεις, σημείωσε ότι «στις 30 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση ήρθε σαν τον κλέφτη -με μία εγκύκλιο του κ. Τσακλόγλου και του κ. Χατζηδάκη- να κόψει έως 268 ευρώ από συντάξεις χηρείας και αναπηρίας». Υπενθύμισε ότι «η ΝΔ, αυτά τα τρία χρόνια, έχει ήδη κόψει περίπου 2,5 δισ. ευρώ αθροιστικά, κυρίως από τους χαμηλοσυνταξιούχους, γιατί κατήργησε τη μόνιμη δαπάνη που είχε θεσμοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 για την επαναφορά μέρους της 13ης σύνταξης –κάτι που τότε μάλιστα η ΝΔ είχε ψηφίσει». «Αυτά τα λεφτά τώρα πάνε σε ένα βαρέλι δίχως πάτο, στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.