Ν. Ελευθερόγλου: Τα ναι και τα όχι στο άνοιγμα των σχολείων

2022/01/03 at 12:37 ΜΜ 03/01/2022 newsroomΕιδικός δεν είμαι. Το λέω και το ξεκαθαρίζω από την αρχή. Για αυτό και θα περιμένω και εγώ για να τοποθετηθώ επισήμως την απόφαση των ειδικών, για το αν πρέπει να ανοίξουν κανονικά ή όχι τα σχολεία.

Πολίτης όμως είμαι. Κοινό νου δε,  διαθέτω. Άρα οφείλω να τοποθετηθώ, αφού έχω ακούσει τις απόψεις και αυτών που τάσσονται υπέρ του να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, κανονικά, αλλά και εκείνων που είναι επιφυλακτικοί.

Από την άλλη δεν μπορώ να παραβλέψω αυτό που λένε άπαντες. Ότι η Όμικρον τις επόμενες ημέρες θα…σαρώσει με ότι αυτό σημαίνει, τόσο για την κοινωνία όσο και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ολα δείχνουν ότι μετά τις εορτές και λόγω των πάρτι και των ρεβεγιόν τα κρούσματα θα ξεπεράσουν τους αριθμούς που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Με κλειστά τα σχολεία ήδη το ένα αρνητικό ρεκόρ γκρεμίζει το άλλο.

Θα έλεγα λοιπόν ότι δεν θα χαθεί και ο κόσμος εάν η κυβέρνηση δεν θα ανοίξει τα σχολεία, στις 10 Ιανουαρίου. Θα μπορούσαν τις επόμενες δυο εβδομάδες μια και η κορύφωση αναμένεται τις επόμενες δεκαπέντε ημέρες, να κάνουν οι περισσότερες τάξεις μάθημα από…απόσταση.

Για όλα υπάρχει μια μέση λύση. Να ανοίξουν ας πούμε μόνο την Γ Λυκείου που έχει μπροστά τις Πανελλήνιες και όχι τις υπόλοιπες.

Καταλαβαίνω το όποιο κόστος θεωρεί η κυβέρνηση ότι θα έχει η όποια απόφασή της. Αλλά μεγαλύτερο θα είναι το κόστος εάν θα σφυρίζει αδιάφορα παρά τα “καμπανάκια” που κτυπούν γύρω της. Εδώ δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ούτε τις απόψεις της κυβέρνησης, ούτε τις απόψεις της αντιπολίτευσης.

Για αυτό και δεν πρέπει να μετράμε με πολιτικούς όρους. Το βέβαιο είναι ότι έαν η κυβέρνηση πάρει την απόφαση να τα ανοίξει άμεσα, δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο με τους ίδιους όρους που τα σχολεία έκλεισαν.

Θα πρέπει τα υγειονομικά πρωτόκολλα να αλλάξουν. Κανείς δεν πρέπει να επαναπαύεται στο ότι η Ομικρον, δεν έχει τόσο βαριά συμπτώματα και είναι σαν γρίππη.

Μια τέτοια…χαλαρή αντιμετώπιση, μπορεί να αποδειχθεί σε καταστροφική. Για αυτό και ξαναλέμε την άποψή μας. Τα σχολεία πρέπει να καθυστερήσουν να ανοίξουν και έαν ανοίξουν θα πρέπει να γίνει με νέους όρους και προϋποθέσεις.

Τόσο η κυρία Κεραμέως, όσο και ο κ. Πλεύρης και φυσικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πρέπει εκτός από τους ειδικούς να ακούσουν και τη φωνή της λογικής…