Νίκος Ελευθερόγλου: Οι δημοσκοπήσεις είναι για να …χαλαρώνουν;

2023/01/18 at 12:10 ΜΜ 18/01/2023 newsroomΚαι το 2023 οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα σταθερό προβάδισμα της ΝΔ και μια υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτό τουλάχιστον είδαμε στις τρεις πρώτες. Το βέβαιο είναι ότι θα ακολουθήσουν και άλλες τις επόμενες ημέρες. Η αίσθηση αυτή παρά τα όσα ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει και στην ελληνική κοινωνία. Και αυτό όχι γιατί ο Μητσοτάκης τα έχει κάνει όλα τέλεια και σωστά, αλλά γιατί πολύ απλά όπως λένε οι πολίτες με τους άλλους τα πράγματα θα ήταν χειρότερα. Εκείνο, όμως που θα αναρωτιόμουν φωναχτά είναι εάν οι δημοσκοπήσεις είναι για εφησυχασμό ή για εγρήγορση.

Να μου επιτρέψετε να πω, ότι στο δικό μου μυαλό, κυριαρχεί το δεύτερο. Το πρώτο αποτελεί μια μεγάλη παγίδα, που ελπίζω να μην έχουν πέσει μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου. Διότι οι θεωρίες: τον έχουμε στο τσεπάκι, σιγά μη χάσουμε από αυτόν, ή περί άχαστου, οδήγησαν …σίγουρους πρωθυπουργούς στον…κουβά που λένε και φίλοι οι οποίοι εντρυφούν στο στοίχημα.

Για αυτό και θα πρότεινα στους κυβερνώντες αυτόν τον τόπο να παραμείνουν προσγειωμένοι, να μην χαλαρώσουν γιατί δεν έχει τελειώσει τίποτε παρά την σταθερή διαφορά που υπάρχει μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Οχι μόνο γιατί στην πολιτική όλα ανατρέπονται, αλλά διότι όσο πιο μεγάλη θα είναι μια ενδεχόμενη νίκη της ΝΔ, τόσο πιο πολύ θα στριμώξει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα την επόμενη ημέρα.

Τα γράφω αυτά γιατί η ΝΔ όσο και εάν δεν το λέει, πλήρωσε το…χαλάρωμα μεταξύ ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών. Με βάση το ποσοστό που πήρε στις εθνικές εκλογές του 2019, ο Τσίπρας έμεινε πολιτικά ζωντανός, με ότι αυτό σήμανε στη συνέχεια.

Δεν γνωρίζω ποιες είναι οι σκέψεις που θα επικρατήσουν στο Μαξίμου και στην Πειραιώς, αλλά ελπίζω να κατάλαβαν το λάθος που έγινε τότε, με αποτέλεσμα ο Αλέξης Τσίπρας να πιστέψει ότι έχει δικαίωμα στη δεύτερη ευκαιρία, την ώρα που με βάση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών κινδύνευε με πολιτική εξαφάνιση

Οι εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων θα είναι καθοριστικές καθώς δεν θα κρίνουν μόνο τον νικητή, αλλά θα ερμηνεύσουν και το πολιτικό παραγόμενο αποτέλεσμα, για την επόμενη μέρα.