Νίκος Ελευθερόγλου: Ποιος θα συγκρουστεί με το βαθύ κράτος;

2023/03/11 at 11:42 ΠΜ 11/03/2023 newsroomΗ κυβέρνηση από ότι έδειξε με την εισήγησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε ή βρίσκει αφήγημα. Και αυτό δεν είναι άλλο από τις νησίδες του βαθέως κράτους που αντιστέκονται σε όποιον θέλει να αλλάξει τα πράγματα και στις συντεχνίες που βάζουν τρικλοποδιές στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού. Στόχος του πρωθυπουργού με βάση τα όσα είπε είναι να γκρεμίσει και τις τελευταίες ομάδες που αντιστέκονται στο να αλλάξει η χώρα.

Φαίνεται πως ο κ. Μητσοτάκης, αρχίζει να πράττει πολιτικά, μετά από αυτήν την εθνική τραγωδία, για τις οποίες πολύ σωστά είπε έχει και η δική του κυβέρνηση μεγάλες ευθύνες.

Με τον έναν τρόπο ή με τον άλλο ο πρωθυπουργός βρήκε αφήγημα, αλλά σίγουρα δεν ξεμπερδεύει με αυτό. Το δύσκολο είναι ότι αυτό το αφήγημα πρέπει να περάσει σε δυο βασικούς παράγοντες. Ο πρώτος είναι τα ίδια του τα στελέχη. Που ο καθένας λειτουργεί ως αυτόνομη νησίδα, κοιτώντας την δική του πολιτική επιβίωση. Αυτό είναι ένα χρόνιο πρόβλημα της κεντροδεξιάς και το έχουμε δει και στο παρελθόν.

Ο δεύτερος και σημαντικότερος παράγοντας είναι το αφήγημα αυτό να περάσει στην ελληνική κοινωνία.

Διότι εάν αυτό το δίλλημα μεταξύ βαθέως κράτους και πολιτικής δεν περάσει τότε θα συνεχιστεί η ίδια πορεία που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις.

Ο Μητσοτάκης πρέπει λοιπόν να πείσει ότι είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί με αυτές τις καταστάσεις και τις νοοτροπίες. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να πείσει ότι πράγματι αυτό που έλεγε ότι θα κυβερνήσει με τους αρίστους θα το κάνει πράξη.

Μια χαρτογράφηση των προσώπων που έχουν επιλεγεί σε διάφορα Διοικητικά Συμβούλια και Φορείς δεν πείθει. Οι περισσότεροι από αυτούς ως μόνο προσόν τους έχουν την κομματική ή την κρατική θέση όταν το κόμμα τους βρίσκεται στην εξουσία. Η προυπηρεσία τους για γέλια και κλάματα. Τα ίδια πρόσωπα ήταν τοποθετημένα σε πολλές των περιπτώσεων από τον Καραμανλή, τον Σαμαρά και τον ίδιο.

Ετσι όμως δεν συγκρούεσαι με το βαθύ κράτος. Ούτε το αλλάζεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και εάν πράγματι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να αλλάξει κάτι είναι να υλοποιήσει αυτά που έλεγε και κέρδισε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Με καρεκλοκένταυρους και Γκρούεζες δεν αλλάζει ο τόπος.

Αυτή είναι η παθογένεια και η κινούμενη άμμος που καταπίνει αρχηγούς, πρωθυπουργούς και κοινωνία. Η μόνη εντολή που μπορεί να εφαρμόσει ο πρωθυπουργός και όποιος φιλοδοξεί να πάρει τη θέση του είναι αυτό που λέει ο λαός. Να τα αλλάξουν όλα…