Συνάντηση Μπαλωμένου με την πρέσβη της Λιθουανίας

2023/03/16 at 2:49 ΜΜ 16/03/2023 newsroom

O Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του ΥΠΕΘΑ Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, πραγματοποίησε την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023, συνάντηση εργασίας με τηνΠρέσβη της Λιθουανίας στην Ελλάδα κα Lina Skerstonaite.

Κύριος άξονας της συζήτησης αποτέλεσε η ενίσχυση των διμερών αμυντικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας – Λιθουανίας και η εξέταση τουπεριβάλλοντος ασφαλείας στην Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, όπως αυτό διαμορφώνεται έπειτα από τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξειςστην ευρύτερη περιοχή.

Επίσης, κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά το εξαιρετικό διμερές επίπεδο της Ελληνο Λιθουανικής συνεργασίας σε όλους τους τομείς.

Ειδικότερα, ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος και η Πρέσβης κ. Lina Skerstonaite είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για:

Τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον της Ευρώπης.

Την κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη και την εργαλειοποίηση τηςπαράνομης μετανάστευσης από μέρους κρατών όπως η Τουρκία και η Λευκορωσία.

Τις κοινές διμερείς προκλήσεις και απειλέςασφαλείας που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρεςως κ-μ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Τους τρόπους εμβάθυνσης των διμερών αμυντικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών,καθώς και την ενδυνάμωση της συνεργασίας τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Τέλος, τονίστηκε από κοινού, ότι ο ισχυρός διπλωματικός, οικονομικός και αμυντικός άξονας ΕλλάδαςΛιθουανίας, αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης για την ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης.

2