Συνάντηση του Γενικού Διευθυντή της ΓΔΠΕΑΔΣ Δρ Κωνσταντίνου Μπαλωμένου με τον Πρέσβη της Λιβύης στην Ελλάδα κ. Hamad Bousayf

2023/03/08 at 6:19 ΜΜ 08/03/2023 newsroomO Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) Δρ Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, πραγματοποίησε την Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023, εθιμοτυπική συνάντηση με τον Πρέσβη της Λιβύης στην Ελλάδα κ. Hamad Bousayf.

 

Κύριος άξονας της συζήτησης αποτέλεσε η ενίσχυση των διμερών αμυντικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας – Λιβύης. Επιπρόσθετα, συζητήθηκε το περιβάλλον ασφαλείας στην ανατολική Μεσόγειο, όπως αυτό διαμορφώνεται μετά τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και σχολιάστηκε η τρέχουσα κατάσταση στη Λιβύη.

 

Ο Γενικός Διευθυντής επισήμανε τη συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση IRINI και το ρόλο της Ελλάδας στην εφαρμογή της Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), που αφορά το εμπάργκο διακίνησης όπλων και την απαγόρευση της παράνομης εμπορίας πετρελαιοειδών.

 

O Δρ Μπαλωμένος ανέδειξε επίσης, την θέση της Χώρας μας για την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις των ΗΕ, την σημασία της απόσυρσης των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη ως προαπαιτούμενο για την σταθεροποίηση της ασφάλειας στην περιοχή.

 

Εξίσου, τονίστηκε η αναγκαιότητα της διεξαγωγής ελεύθερων και δίκαιων εκλογών για τον σχηματισμό μιας νόμιμης Κυβέρνησης, η οποία θα αντιπροσωπεύει ολόκληρο τον Λιβυκό λαό.

 

Επιπλέον, ο Γενικός Διευθυντής έδωσε έμφαση στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας, τόσο στην Λιβύη όσο και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

 

 

 

 

 

 

 

 

Αντίστοιχα, ο Λίβυος Πρέσβης εστίασε στην αναγκαιότητα εξεύρεσης τρόπων συνεργασίας, ώστε να ενδυναμωθεί η διμερής σχέση Ελλάδας-Λιβύης. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάστηκε η δυνατότητα της μελλοντικής αύξησης της συμμετοχής Λίβυων σπουδαστών σε στρατιωτικές σχολές.

 

Τέλος, τονίστηκε από κοινού, ότι η στήριξη του διπλωματικού άξονα Ελλάδας-Λιβύης, είναι ιστορικής σημασίας και συμβάλει στην σταθεροποίηση και εγκαθίδρυση της ασφάλειας στην περιοχή της Μεσογείου.