Twitter: Σάλος και αντιδράσεις με τη σήμανση για “χρηματοδοτούμενα από κυβερνήσεις” ΜΜΕ

2023/04/18 at 1:12 ΜΜ 18/04/2023 newsroomΜέτωπο με τα διεθνή ΜΜΕ άνοιξε ο Ίλον Μασκ. Ο ιδιοκτήτης του Twitter αποφάσισε να εισάγει ειδική σήμανση στα προφίλ που διατηρούν δεκάδες ΜΜΕ στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ώστε «να γνωρίζουν οι χρήστες ποια ΜΜΕ συντηρούνται άμεσα με κρατικές χρηματοδοτήσεις», όπως ο ίδιος ανέφερε.

Στην περιγραφή των προφίλ του καναδικού δικτύου CBC, αλλά και του αυστραλιανού ABC, μεταξύ άλλων, αναγράφεται πλέον η σήμανση «χρηματοδοτούμενο από την κυβέρνηση». Η καινοτομία αυτή προκάλεσε σάλο, καθώς αρκετά ΜΜΕ αποφάσισαν να σταματήσουν την τροφοδότηση της σελίδας τους στο Twitter με ενημερώσεις, σημειώνοντας ότι υπονομεύεται η αξιοπιστία τους.

Παράλληλα, η νέα σήμανση πυροδότησε πολιτικές κόντρες στον Καναδά. Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό εξαπέλυσε «πυρά» κατά του Πιερ Πουαλιέβρ, ηγέτη των συντηρητικών, κατηγορώντας τον ότι στρατολογεί Αμερικανούς δισεκατομμυριούχους για να επιτεθούν στη δημόσια ραδιοτηλεόραση της χώρας, αφού εκείνος προέτρεψε τον Έλον Μασκ να χαρακτηρίσει «χρηματοδοτούμενο από την κυβέρνηση» το καναδικό δίκτυο CBC.

Από την πλευρά του, το CBC απάντησε ότι δεν χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση. «Η δημοσιογραφία μας είναι αμερόληπτη και ανεξάρτητη. Το να υπονοείται το αντίθετο είναι αναληθές. Για αυτό διακόπτουμε τις δραστηριότητές μας στο Twitter», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση.

«Η πλατφόρμα προβαίνει σε ενέργειες που υπονομεύουν την αξιοπιστίας τους, υπονοώντας ψευδώς ότι δεν είμαστε εκδοτικά ανεξάρτητοι», σημειώνεται σε ανακοινώσεις δεκάδων ΜΜΕ ανά την υφήλιο που φανέρωσαν την αντίθεσή τους στη νέα κίνηση που φέρει την υπογραφή του Ίλον Μασκ.

 

 

 

 

 

 

 

Documento