Παρέμβαση Μητσοτάκη στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του Καΐρου

2023/10/21 at 3:47 ΜΜ 21/10/2023 newsroomΠαρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο των εργασιών της «Συνόδου Κορυφής του Καΐρου

Θα ξεκινήσω ευχαριστώντας τον Πρόεδρο Sisi για τη φιλοξενία αυτής της Διεθνούς Διάσκεψης με στόχο την αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης στη Μέση Ανατολή. Ζούμε σε ασυνήθιστους καιρούς και η κατάσταση στην κοινή μας γειτονιά είναι πολύ σοβαρή, γι’ αυτό είναι σωστό που συναντιόμαστε, μαζί, εδώ, σήμερα.

Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, έρχομαι σήμερα εδώ ως αληθινός φίλος και γείτονας. Tο βασικό μήνυμα που θα πρέπει να προκύψει από τη σημερινή ημέρα θα πρέπει να είναι ότι όλοι καταδικάζουμε την τρομοκρατία σε όλες τις εκφάνσεις της και εκφράζουμε τη λύπη μας για τις απώλειες ζωών και τις καταστροφές που προκλήθηκαν σε αθώους πολίτες από τη βία στο Ισραήλ και στη Γάζα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Υπάρχουν αθώα θύματα και στις δύο πλευρές. Υπάρχουν πολίτες που κρατούνται όμηροι και δεν μπορεί να γίνει λόγος για ειρήνη μέχρι να απελευθερωθούν. Υπάρχουν άμαχοι που σκοτώνονται και τραυματίζονται υπό φρικτές συνθήκες: δολοφονούνται βάναυσα στα σπίτια τους στο Ισραήλ, χάνουν τις ζωές τους στην καταστροφή του νοσοκομείου Al Ahli στη Γάζα.

Η θέση της Ελλάδας ήταν σαφής από την αρχή: το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα αλλά σύμφωνα με το Διεθνές και Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Και θέλω επίσης να ξεκαθαρίσω ότι η συλλογική τιμωρία απαγορεύεται με βάση τους Νόμους του Πολέμου. Αυτοί οι νόμοι σχεδιάστηκαν για να διασφαλίσουν ότι όταν πρέπει να διεξαχθεί πόλεμος, υπάρχουν όρια στο τι πλήγματα μπορούν να προκληθούν σε άλλους ανθρώπους. Θα συμμεριστώ επίσης την άποψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι η ολική πολιορκία είναι αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο.

Ταυτόχρονα, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς στην κρίση μας: η Χαμάς είναι μία τρομοκρατική οργάνωση που προκαλεί ανείπωτη οδύνη τόσο στους Ισραηλινούς όσο και στους Παλαιστίνιους. Θα πρέπει να λογοδοτήσει.

Η Χαμάς δεν είναι ο παλαιστινιακός λαός και δεν πρέπει να τους συγχέουμε. Ο παλαιστινιακός λαός δεν το αξίζει αυτό. Ο Πρόεδρος Abbas, ο οποίος ηγείται της Παλαιστινιακής Αρχής, ορθώς και με γενναιότητα μίλησε κατά της βίας από την πρώτη κιόλας ημέρα της κρίσης.

Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι η τρέχουσα κατάσταση ενέχει σοβαρούς κινδύνους περιφερειακής κλιμάκωσης. Η Αίγυπτος και η Ιορδανία επωμίζονται μεγάλο βάρος και δικαίως ανησυχούν πολύ για την πιθανότητα αναγκαστικού εκτοπισμού των κατοίκων της Γάζας. Βρίσκομαι εδώ για να στηρίξω την Αυτού Μεγαλειότητα τον Βασιλιά Abdullah και τον Πρόεδρο Sisi, και να τους πω ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό τους. Μια εξάπλωση της σύγκρουσης θα έχει εκτεταμένες συνέπειες για το μέλλον ολόκληρης της περιοχής. Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε το τίμημα για όλους, όσον αφορά στις ανθρώπινες ζωές και όχι μόνο.

Οι πρώτες μας σκέψεις αυτές τις ημέρες πρέπει να είναι με τα θύματα και πρέπει να αναγνωρίσουμε τον πόνο και τα τραύματα που έχουν προκαλέσει αυτές οι επιθέσεις τόσο στον ισραηλινό όσο και στον παλαιστινιακό λαό και να ανακουφίσουμε αυτόν τον πόνο. Οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν και να επιστρέψουν στις οικογένειές τους. Καταρχάς, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός πρέπει να έχει πρόσβαση σε αυτούς και πρέπει να διασφαλιστεί η άμεση και απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Θέλω να υπογραμμίσω τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο θέμα αυτό και χαιρετίζω την ανακοίνωση για τη διάνοιξη ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου μέσω της Αιγύπτου προς τη Γάζα, για τη μεταφορά των απαραίτητων προμηθειών. Ελπίζω ότι αυτό μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε συντονισμό με τους εταίρους μας της ΕΕ. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε σε κάθε ειρηνευτική πρωτοβουλία και, ως γειτονική χώρα, ελπίζουμε ότι μπορεί να επιτευχθεί άμεση αποκλιμάκωση και να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια σε όλους τους αμάχους.

Τέλος, το μέλλον που θέλουμε για την περιοχή αυτή, ένα μέλλον βιώσιμης ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την επανέναρξη της Ειρηνευτικής Διαδικασίας στη βάση λύσης δύο κρατών. Και αν ένα πράγμα πρέπει να είναι σαφές σε όλους μας, είναι ότι καμία στρατιωτική επέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση. Σας ευχαριστώ πολύ.

*Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Abdullah II*

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο περιθώριο της «Συνόδου Κορυφής για την Ειρήνη» στο Κάιρο με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Abdullah II.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, το οποίο αντικατοπτρίζει τις πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με έμφαση την προστασία των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και την ανάγκη αποφυγής ανθρωπιστικής κρίσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία αποκλιμάκωσης και αποφυγής διάχυσης της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή. Σε αυτή την κατεύθυνση, αναγνώρισε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ιορδανίας στην περιοχή.