Ο Μπαλωμένος και οι θαλάσσιες υποδομές

2023/11/05 at 11:13 ΠΜ 05/11/2023 newsroomΗ Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ), του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), κατά το διήμερο 2 και 3 Νοεμβρίου 2023, υλοποίησε δράσεις για την ενημέρωση υψηλόβαθμων αξιωματούχων του ΝΑΤΟ, σχετικά με την προστασία και την ανθεκτικότητα των κρίσιμων υποθαλάσσιων υποδομών της Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΠΕΑΔΣ Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, ως Υψηλόβαθμος Εθνικός Αντιπρόσωπος στην Επιτροπή Ανθεκτικότητας του ΝΑΤΟ, ανταποκρίθηκε σε αίτημα του επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου του Αρχηγείου του ΝΑΤΟ για τις κρίσιμες υποθαλάσσιες υποδομές, Στρατηγού (ε.α.) Hans – Werner Wiermann, για δια ζώσης ενημέρωση τόσο του ιδίου όσο και των συνεργατών του James Appathurai (Deputy Assistant Secretary General for Political Affairs and Security Policy) και Chelsey Slack (Deputy Head, Cyber Defense Section, NATO Headquarters), σχετικά με το εθνικό σύστημα και τις βέλτιστες πρακτικές της Ελλάδας, σε σχέση με τις κρίσιμες υποθαλάσσιες υποδομές.

Υπό το πλαίσιο αυτό, την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023, η ΓΔΠΕΑΔΣ διοργάνωσε ενημερωτικές επισκέψεις στον ΟΤΕ και τον ΑΔΜΗΕ, ώστε οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ να ενημερωθούν από τις Διοικήσεις των εν λόγω φορέων, για τις αρμοδιότητες και το έργο τους, αλλά και τις πρακτικές τους για την προστασία των κρίσιμων υποδομών τους και τις μεθόδους που ακολουθούν για την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς τους.

Ειδικότερα, η επίσκεψη στο Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ περιλάμβανε:
❖ Επίσκεψη στο Security Operation Center και σύντομη παρουσίαση της λειτουργίας του.
❖ Επίσκεψη στο Situation Center και σύντομη παρουσίαση της λειτουργίας του.
❖ Επίσκεψη στο Network Operation Center και σύντομη παρουσίαση της λειτουργίας του και τέλος,
❖ Σύντομη παρουσίαση του ΟΤΕ Group και των υποδομών της εταιρίας, μεταξύ των οποίων και οι υποθαλάσσιες υποδομές.

Η επίσκεψη στον ΑΔΜΗΕ περιλάμβανε:
❖ Επίσκεψη στο Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας και σύντομη παρουσίαση της λειτουργίας του.
❖ Σύντομη παρουσίαση του ΑΔΜΗΕ και των υποδομών της εταιρίας, μεταξύ των οποίων και οι υποθαλάσσιες υποδομές.

Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023, η ΓΔΠΕΑΔΣ διοργάνωσε Ημερίδα στη Λέσχη Αξιωματικών με θέμα: «Διαχείριση και Προστασία των Κρίσιμων Υποθαλάσσιων Υποδομών», με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών από τις ένοπλες δυνάμεις, τη δημόσια διοίκηση, αλλά και μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών που διαχειρίζονται κρίσιμες υποδομές στον τομέα της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών.

Σκοπός της Ημερίδας ήταν η πολύπλευρη και εμπεριστατωμένη ενημέρωση των υψηλόβαθμων αξιωματούχων του ΝΑΤΟ, αλλά και η ανταλλαγή απόψεων, διδαγμάτων (lessons learned) και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των αρμόδιων φορέων, σχετικά με τις κρίσιμες υποθαλάσσιες υποδομές στον τομέα της ενέργειας και των επικοινωνιών.

Μέσα από τις εργασίες της Ημερίδας αναδείχθηκαν:
❖ Η σπουδαιότητα της επίγνωσης της υφιστάμενης κατάστασης στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και εντός της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ,
❖ Οι εθνικές μας προοπτικές σχετικά με την ασφάλεια των κρίσιμων υποθαλάσσιων υποδομών στην περιοχή του Αιγαίου και της Μεσογείου και
❖ Η αναγκαιότητα της συλλογικής ανθεκτικότητας εντός της Συμμαχίας, η οποία προϋποθέτει την εθνική ανθεκτικότητα, ώστε να εντοπισθούν και να μετριασθούν οι ευπάθειες και οι εξαρτήσεις των κρίσιμων υποδομών.

Κατά τη λήξη των εργασιών, ο Γενικός Διευθυντής Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΘΑ Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, παρουσίασε τα συμπεράσματα της Ημερίδας. Ειδικότερα, τόνισε ότι απαιτείται:
❖ Η ενίσχυση του διαλόγου για την Ανθεκτικότητα μεταξύ στελεχών από τον κυβερνοχώρο, την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες, τη ναυτιλία, αλλά και μεταξύ του Διεθνούς Στρατιωτικού Επιτελείου του ΝΑΤΟ και του Στρατιωτικού Επιτελείου του Ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με σκοπό:
o Την καλύτερη κατανόηση των διαθέσιμων διαδικασιών και εργαλείων για την ενίσχυση της εθνικής και συμμαχικής ανθεκτικότητας.
o Την ανάλυση των διδαγμάτων από τον πόλεμο στην Ουκρανία σε σχέση με την ανθεκτικότητα των κρίσιμων υποδομών.
o Την περαιτέρω ανάλυση και αξιολόγηση των επιπτώσεων για την ασφάλεια των κρίσιμων υποθαλάσσιων υποδομών, τις αλυσίδες εφοδιασμού και τις νέες τεχνολογίες.
❖ Η άμεση εμπλοκή υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ελλάδας και του ΝΑΤΟ σε περίπτωση εντοπισμού μεγάλου κινδύνου για κάποια κρίσιμη υποθαλάσσια υποδομή ή σημαντικής αλλαγής στο πλαίσιο ασφαλείας.
❖ Η καθιέρωση τακτικών αξιολογήσεων των προκλήσεων και απειλών για τις κρίσιμες υποδομές.
❖ Η αξιοποίηση συνεργειών ανάμεσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ για την αξιοποίηση κοινών πολιτικών και διαδικασιών για την προστασία των κρίσιμων υποδομών.
❖ Η διεξαγωγή συζητήσεων μεταξύ των επιτελείων βάσει εξειδικευμένων σεναρίων για την καλύτερη κατανόηση των προκλήσεων, των αλληλεξαρτήσεων και των αλυσιδωτών επιπτώσεων στις κρίσιμες υποδομές.
❖ Η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τις επιπτώσεις στην εθνική και συμμαχική ασφάλεια σε περίπτωση ελέγχου των κρίσιμων υποθαλάσσιων υποδομών από οντότητες στρατηγικών ανταγωνιστών, καθώς και τους δυνητικούς κινδύνους που σχετίζονται με προμηθευτές από τις χώρες αυτές.
❖ Η διερεύνηση δυνατοτήτων ανταλλαγής απόψεων σχετικά με τον τρόπο βελτίωσης της παρακολούθησης και της προστασίας των κρίσιμων υποδομών στον θαλάσσιο τομέα από τις αρμόδιες αρχές και συζήτηση για την βελτίωση της επίγνωσης της κατάστασης στο θαλάσσιο περιβάλλον.
❖ Η προώθηση της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών φορέων σχετικά με την εφαρμογή σχετικών πολιτικών και νομοθεσίας που σχετίζονται με τον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένης της σχετικής νομοθεσίας που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ψηφιακής ανθεκτικότητας των κρίσιμων υποθαλάσσιων υποδομών για την διαμόρφωση πιο ανθεκτικών ενόπλων δυνάμεων.
❖ Η προώθηση της δέσμευσης ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και φορείς του ιδιωτικού τομέα, για την ασφάλεια των υποδομών ζωτικής σημασίας.
❖ Η υιοθέτηση της ολιστικής προσέγγισης (Whole of Government Approach), ώστε να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά το σύνολο των εθνικών δυνάμεων (κρατικοί – ιδιωτικοί φορείς, κοινωνικοί φορείς, μη κυβερνητικές οργανώσεις, εθελοντές κ.λπ) και να επιτευχθεί η ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων υλικών και άυλων εθνικών πόρων για την εξασφάλιση της προστασίας των κρίσιμων εθνικών υποδομών και της ενίσχυσης της εθνικής ανθεκτικότητας.