Πώς οι πόλεις προετοιμάζονται για τις πλημύρες;

2023/11/05 at 11:16 ΠΜ 05/11/2023 newsroom 

Δεν είναι μόνον ο Βόλος, η Λάρισα κι άλλες πόλεις της χώρας που γνώρισαν βροχοπτώσεις ρεκόρ. Η Νέα Υόρκηεξίσου πρόσφατα αντιμετώπισε αντίστοιχες γνώρισε βροχοπτώσεις, γεγονός που ώθησε τους αξιωματούχους να την κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω μαζικών πλημμυρών. Ακραία γεγονότα βροχοπτώσεων όπως αυτό θα γίνουν πιθανότατα πιο συχνά καθώς η κλιματική κρίση γίνεται πιο σοβαρή, πράγμα που σημαίνει ότι οι πόλεις σε όλο τον κόσμο πρέπει να είναι προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες πλημμύρες. Η λύση μπορεί να βρίσκεται στη μετατροπή των αγαπημένων μας ζούγκλων από μπετόν σε λεγόμενες “πόλεις-σφουγγάρια”, οι οποίες θα κάνουν καλύτερη δουλειά από τις παραδοσιακές πόλεις στην απορρόφηση της περίσσειας νερού στο έδαφος.

Οι περισσότερες πόλεις σήμερα είναι χτισμένες με στρώματα σκυροδέματος και ασφάλτου που λειτουργούν ως “ένα είδος σφραγίδας πάνω στο τοπίο”, σύμφωνα μετο περιοδικό Wired. Ως αποτέλεσμα, το έδαφος είναι “αδιαπέραστο”, πράγμα που σημαίνει ότι το νερό δεν μπορεί να βυθιστεί σε αυτό και αντ’ αυτού “πρέπει να κυλήσει σε όλη την πόλη, μετατρέποντας τις σκάλες του μετρό σε καταρράκτες και πλημμυρίζοντας σχολεία”. Αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά πολλές πόλεις που κινδυνεύουν από παρόμοιες συνέπειες.

Κι αυτό γιατί όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες οι σύγχρονες πόλεις έχουν σχεδιαστεί για να αντιστέκονται στο νερό και να το απομακρύνουν πολύ γρήγορα.  Έτσι το νερό κατευθύνεται από σκληρές επιφάνειες όπως το σκυρόδεμα σε αποχετεύσεις, οι οποίες το μεταφέρουν σε υπόγειους σωλήνες που οδηγούν από τις πόλεις σε ποτάμια, λίμνες ή στις θάλασσες.

Αντίθετα, οι πόλεις-σφουγγάρια έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν μεγαλύτερη χρήση λύσεων με βάση τη φύση με μικρότερο αντίκτυπο για την καλύτερη διανομή του νερού και τη βελτίωση της αποστράγγισης και της αποθήκευσης, ανέφερε το πρακτορείο Ρόιτερ. Αυτό περιλαμβάνει την προσθήκη περισσότερων χώρων πρασίνου στις πόλεις, οι οποίοι στη συνέχεια θα απορροφούν το νερό και θα λειτουργούν ως μέτρο κατά των πλημμυρών. “Για τους επιστήμονες, η όλη “ιδέα είναι να μιμηθούμε τον φυσικό κύκλο του νερού που θα συνέβαινε αν δεν υπήρχε καθόλου πόλη εκεί”.

Η δημιουργία πόλεων-σφουγγάρια θα περιλάμβανε τη χρήση διαπερατής ασφάλτου, την κατασκευή νέων καναλιών και λιμνών, αλλά και την αποκατάσταση υγροτόπων, που όχι μόνο θα διευκόλυναν την υφαλμύρωση, αλλά και θα βελτίωναν το αστικό περιβάλλον, σύμφωνα με το Ρόιτερ. Η πιο συναρπαστική επιλογή είναι η δημιουργία χώρων πρασίνου στις αστικές περιοχές, επειδή δεν μετριάζουν απλώς τις πλημμύρεςαλλά και ομορφαίνουν το αστικό τοπίο και βελτιώνουν την ψυχική υγεία των κατοίκων, καθώς και “φιλτράρουν τα μικρο-πλαστικά και άλλους ρύπους”.

Οι λίγες περιπτώσεις στις οποίες εφαρμόστηκε η εν λόγω προσέγγιση έφεραν θετικά αποτελέσματα. Ένα τέτοιο πείραμα έλαβε χώρα στο πάρκο Ουάνγειτσου στην Κίνα, όπου ο αρχιτέκτονας Γιου αφαίρεσε ένα τσιμεντένιο αντιπλημμυρικό τείχος και αντ’ αυτού φύτεψε φυσικό γρασίδι, ιτιές και καλάμια και εγκατέστησε λίμνες υπερχείλισης και διαπερατά μονοπάτια. Τα μέτρα αποδείχθηκαν επιτυχημένα κατά τη διάρκεια της περιόδου των τυφώνων το περασμένο καλοκαίρι.