Κεχαγιά: Θέλουν να ενοχοποιήσουν τις ζυμώσεις στην αντιπολίτευση

2024/03/28 at 12:22 ΜΜ 28/03/2024 newsroomΗ εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βούλα Κεχαγιά, σε συνέντευξή της στον «ΑΘΗΝΑ 98.4» και τους δημοσιογράφους Γιάννη Παπαγεωργίου και Αθηνά Κορλίρα, επεσήμανε:

Για τη συζήτηση στη Βουλή και τα ζητήματα στα οποία επικεντρώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Είναι γεγονός ότι η παρέμβαση του κ. Κώστα Καραμανλή, ο οποίος για εμάς φέρει και ποινικές ευθύνες σε σχέση με το έγκλημα στα Τέμπη, ήταν η ομιλία που χαρακτήρισε τη χθεσινή, δεύτερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατατέθηκε εις βάρος της κυβέρνησης. Ο κ. Καραμανλής δεν είπε τίποτα επί της ουσίας, δεν ζήτησε συγγνώμη, είπε απλώς ότι νιώθει τον πόνο και την οργή των συγγενών των θυμάτων, όμως δεν έθεσε τον εαυτό του, ας το πω έτσι, στη διάθεση της δικαιοσύνης. Για μία ακόμη φορά προκάλεσε, λέγοντας «γιατί δεν προτείνετε προκαταρκτική εξέταση;», ζητώντας, -τι άλλο;- την αμνήστευση. Αναφέρομαι στην πιθανότητα συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής. Η απάντηση από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όπως διατυπώθηκε εκείνη την ώρα από τον κ. Διονύση Καλαματιανό, τον κοινοβουλευτικό μας εκπρόσωπο, ήταν η πρόταση – πρόσκληση προς την ΝΔ: δεσμεύεται η ΝΔ να οδηγηθούμε στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, δηλαδή να την ψηφίσει, η οποία να έχει πολύ σύντομη διάρκεια ζωής, 1- 2 συνεδριάσεων ούτως ώστε να ενεργοποιηθεί το άρθρο 86 και ο κ. Καραμανλής, αλλά και όλα τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται σ’ αυτή την υπόθεση να οδηγηθούν στην τακτική Δικαιοσύνη και να δικαστούν με βάση τις μηνύσεις που έχουν καταθέσει οι συγγενείς των θυμάτων; Αυτό είναι το ερώτημα που απευθύνουμε στη ΝΔ.

Τι το πιο καλό, το πιο ευθύ, τι πιο διάφανο, τι το πιο ηθικό για έναν πολιτικό που κατηγορείται ότι πήρε στο λαιμό του 57 ανθρώπινες ζωές. Αν, λοιπόν, ο κ. Καραμανλής θέλει να απαλλαγεί από αυτές τις ευθύνες που του επιρρίπτει η αξιωματική αντιπολίτευση και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που τουλάχιστον υπογράφουν την πρόταση δυσπιστίας, ας το πράξει και ας παρακινήσει και το κόμμα του να συσταθεί προανακριτική επιτροπή για τον λόγο που σας περιέγραψα.

Για το αν υπήρξε προσυνεννόηση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την πρόταση δυσπιστίας

Είναι ένα θέμα το οποίο άνοιξε η κυβέρνηση, ο κ. Μαρινάκης, στη Βουλή και το αναπαράγουν συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης για να αποπροσανατολίσουν από το γεγονός ότι η ΝΔ, η κυβέρνηση, δεν ανέλαβε καμία ευθύνη, ομοίως και ο κ. Καραμανλής. Να ενοχοποιήσουν, ενδεχομένως, πολιτικές ζυμώσεις και διεργασίες που γίνονται σε επίπεδο πολιτικών δημοκρατικών και προοδευτικών κομμάτων. Για να μη πουν κουβέντα για διάφορες «κοινωνικές», όπως τις χαρακτηρίζουν, επισκέψεις κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης, υπουργών Επικρατείας, υφυπουργών Παρά τω Πρωθυπουργώ, σε οικίες επιχειρηματιών.

Στην πρόταση δυσπιστίας υπάρχουν αναφορές σε θέματα που έχουν απασχολήσει τη δημοσιότητα και την κοινή γνώμη, όπως οι υποκλοπές, η ακρίβεια και η υποκλοπή των e-mails στο περίφημο σκάνδαλο με το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο είχε καταστεί παραμάγαζο της ΝΔ. Θεωρώ φυσιολογικό, -καθώς με επίσημη παραδοχή της κυβέρνησης αυτό έγινε την περίοδο που ήταν γραμματέας της ΝΔ- πως ο κ. Μαρινάκης θα κατηγορηθεί ότι μπορεί και να ήξερε αυτό το αλισβερίσι μεταξύ Υπουργείου Εσωτερικών, ΝΔ και ευρωβουλευτών του κόμματός του. Άρα, το θεωρώ απολύτως φυσιολογικό να δημιουργούν δήθεν καταστάσεις σε σχέση με τις συνεννοήσεις μεταξύ των κομμάτων για να καλύψουν διάφορες περίεργες επισκέψεις, τις οποίες χαρακτηρίζουν «κοινωνικές» -διάβασα σχετικά ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα «ieidiseis», για το οποίο η κυβέρνηση δεν έχει πάρει καμία θέση- και να «ποινικοποιούν» τις συζητήσεις μεταξύ των προοδευτικών κομμάτων.

Για την πολιτική διάσταση της συζήτησης στη Βουλή σε σχέση με τις εκλογές

Ο ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, κατηγορεί την κυβέρνηση για τις πρακτικές της. Εδώ και μήνες λέει ότι υπάρχουν ζητήματα κράτους δικαίου, τα οποία είδαμε να αποκαλύπτονται με την περίφημη υπόθεση του σκανδάλου των υποκλοπών και των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων -συνδυαστικά ΕΥΠ και Predator- από την κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει σοβαρά υπόψη του το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο εντοπίζει «τρύπες» στην λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα μας και καταγγέλλει κάποια κενά σε θέματα κράτους δικαίου. Άρα, το να ζητάει εκλογές, όπως ζήτησε ο Πρόεδρός μας, ο κ. Στέφανος Κασσελάκης, προκειμένου να φύγει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είναι η απόλυτη συνέπεια της αντιπολιτευτικής τακτικής που ακολουθεί όλο αυτό το διάστημα. Ζητάμε εκλογές για να απαλλαγεί ο τόπος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και ένα από τα μέσα για τη διενέργεια των εκλογών είναι και η πρώτη δυσπιστίας, στην οποία εμείς δεν μπορούμε να πούμε όχι και γιατί πρέπει να πιέσουμε την κυβέρνηση και να την ξεμπροστιάσουμε, όπως ξεμπροστιάστηκε και χθες δια της ομιλίας του κ. Καραμανλή, και για να καταλάβει η κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και όλοι οι άλλοι να κάθονται απλώς και να την παρατηρούν.

Η πρόταση δυσπιστίας είναι μία συνεπής πράξη για τα συγκεκριμένα ζητήματα και μετά τις αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας. Για τις προτάσεις δυσπιστίας υπάρχει η άποψη ότι συσπειρώνουν την κυβέρνηση, συσπειρώνουν όμως και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αυτό δεν πρέπει να το υποτιμούμε. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι ενωμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία και συντεταγμένα, θα πορευτούμε προς τις ευρωεκλογές και θα πείσουμε και τους δυνάμει ψηφοφόρους μας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η σοβαρή πειστική πρόταση απέναντι στη διακυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Επομένως, η πρόταση δυσπιστίας θα μας βοηθήσει, γιατί έχουμε και προτάσεις και είμαστε συνεπείς στις πράξεις και στις αποφάσεις μας και μπορούμε να δώσουμε μία καλύτερη λύση για την καθημερινότητα του πολίτη. Δηλαδή να επαναφέρουμε την ελπίδα στην καθημερινότητά του. Όταν κανείς θα ξαπλώνει το βράδυ για να κοιμηθεί, να ξαπλώνει με μία προσδοκία και όχι με όλα όσα συμβαίνουν στην καθημερινότητά του που τον βαρύνουν και του στερούν το όνειρο και την ελπίδα.

Εδώ το ηχητικό της συνέντευξης στον «ΑΘΗΝΑ 9.84»: https://we.tl/t-8wM9mnHFUV