Η ΑΜΚΕ Με Οδηγό το Διαβήτη για 9η χρονιά κοντά στους νησιώτες

2024/05/21 at 3:01 ΜΜ 21/05/2024 newsroom  

Ανοίγει πανιά για 6 νησιά των Κυκλάδων

 

Κοντά στους κατοίκους έξι νησιών των Κυκλάδων θα βρεθεί από τις 25 έως τις 31 Μαΐου η ΑΜΚΕ Με Οδηγό το Διαβήτη, για να προσφέρει δωρεάν εξετάσεις, να διαγνώσει εγκαίρως προβλήματα υγείας και να διαδώσει στις νότιες Κυκλάδες το μήνυμα της πρόληψης.

 

Φέτος, η ομάδα των γιατρών και των επαγγελματιών υγείας της ΑΜΚΕ βάζει πλώρη για Αντίπαρο, Κίμωλο, Φολέγανδρο, Σίκινο, τη Θηρασιά και Σαντορίνη, πανέτοιμη να σκύψει πάνω τα προβλήματα των κατοίκων των μικρών και απομονωμένων νησιών της χώρας μας. Στην αποστολή συμμετέχουν οι:

 • Λέπουρας Αντώνιος, Παθολόγος – Διαβητολόγος, Διευθυντής Διαβητολογικής Κλινικής και Διαβητολογικού Κέντρου Metropolitan General
 • Παπανδρινοπούλου Δήμητρα, Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος, τ. επιμελήτρια Γ.Ν.Ν.Θ.Α. “Η Σωτηρία
 • Χαρακίδας Αντώνιος, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης
 • Βασιλείου Λένα, Ποδολόγος – τ. Συνεργάτις Γ.Ν.Α. Ο Ευαγγελισμός
 • Ιωαννίδης Ευριπίδης, Νοσηλευτής

 

Η ομάδα θα προσφέρει προληπτικές εξετάσεις διαβήτη, σπιρομετρήσεις, οφθαλμολογικές εξετάσεις και ποδολογική φροντίδα σε άτομα κάθε ηλικίας, ενώ θα εστιάσει στα άτομα με διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα, που αποτελούν τους “δολοφόνους” του σύγχρονου τρόπου ζωής, ρυθμίζοντας τους ασθενείς και εκπαιδεύοντάς τους στη διαχείριση των νοσημάτων τους.

Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη έχουν 2-3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, αλλά και ότι το ποσοστό των ατόμων με διαβήτη που καταλήγουν από καρδιαγγειακά συμβάματα ξεπερνά το 70%.

 

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί από την πνευμονολόγο στη ρύθμιση των προβλημάτων του αναπνευστικού και στην εκπαίδευση των ασθενών για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού για τα νοσήματα που μπορούν να προληφθούν με τα εμβόλια των ενηλίκων.

 

Το πρόγραμμα

 

Αναλυτικά, κατά τη φετινή εκστρατεία, η ομάδα μας θα προσφέρει τις υπηρεσίες της:

 • 25 & 26 Μαΐου στην Αντίπαρο, στο ιατρείο και στο δημοτικό σχολείο
 • 27 Μαΐου στην Κίμωλο, στο Αφεντάκειο Κληροδότημα Κιμώλου
 • 28 Μαΐου στη Φολέγανδρο, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου
 • 29 Μαΐου στη Σίκινο, στο αγροτικό ιατρείο
 • 30 Μαΐου στη Θηρασιά, στο ιατρείο
 • 31 Μαΐου στη Σαντορίνη, στην αίθουσα πλατείας Πύργου

 

Από το 2014 μέχρι σήμερα, η ΑΜΚΕ Με Οδηγό το Διαβήτη έχει ολοκληρώσει 8 Πανελλαδικές Εκστρατείες Πρόληψης, Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος της νησιωτικής χώρας και ένα μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας, με δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις και ενημερωτικές ομιλίες από εξειδικευμένους ιατρούς και επαγγελματίες υγείας.

 

Στη διάρκεια των οκτώ προηγούμενων αποστολών, εξετάστηκαν περίπου 71.000 άνθρωποι, ενώ εντοπίστηκαν περίπου 840 αδιάγνωστα περιστατικά Διαβήτη.