Ολη η συνέντευξη Κασσελάκη στο Action

2024/05/23 at 5:13 ΜΜ 23/05/2024 newsroomΣυνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη στην τηλεόραση του action 24 και την εκπομπή: «Πίσω από τις γραμμές», με τους δημοσιογράφους Γ. Πιέρρο, Ελ. Καλογεροπούλου και Δ. Τάκη

Γ. ΠΙΕΡΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, τιμή μας που βρίσκεστε εδώ κι ευχαριστούμε πολύ που βρίσκεστε εδώ.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όπως λέω σε πολλούς συμπολίτες μας, σταματήστε να λέτε «τιμή μας» σε πολιτικούς. Είναι τιμή στους πολιτικούς να έχουν την ευκαιρία να επηρεάζουν τη ζωή του κόσμου…

Γ. ΠΙΕΡΡΟΣ: Είναι θεσμικός ρόλος.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εντάξει. Η χαρά είναι αμοιβαία.

Γ. ΠΙΕΡΡΟΣ: Πάμε ν’ ανοίξουμε λίγο τη σκακιέρα από ένα θέμα της επικαιρότητας το οποίο είναι αλήθεια πως, στη Βουλή ειδικά, το δικό σας κόμμα το φέρνει ακόμα πιο μπροστά, πέρα από τις προκλήσεις της Βόρειας Μακεδονίας. Και αναφέρομαι στο Μακεδονικό, στα παιχνίδια και στις προκλήσεις της Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας. Και θέλω να σας ρωτήσω ευθέως, αν επιμένετε ν’ ακυρώσει τώρα η Αθήνα τα υπόλοιπα της Συμφωνίας των Πρεσπών και να μας δώσετε μια λογική εξήγηση σ’ αυτό, καθώς βλέπουμε ότι δεν σταματούν οι προκλήσεις, κάθε μέρα έχουμε κάτι άλλο. Το τελευταίο είναι αυτό με την ιστοσελίδα της Προέδρου που δεν αναφέρει καν σε ποια χώρα είναι Πρόεδρος.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αυτά τα πρωτόκολλα είναι θετικά για τη χώρα μας και για πολιτικούς λόγους και για οικονομικούς, αναπτυξιακούς λόγους και καλό είναι να κυρωθούν. Εξάλλου η ίδια η κ. Μπακογιάννη είπε, απ’ ό,τι θυμάμαι, ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα μ’ αυτά τα πρωτόκολλα.

Άρα, η ερώτηση είναι: τόσα χρόνια τι περίμεναν; Τι περίμεναν τόσα χρόνια; Όταν τώρα ακούω τον πρωθυπουργό ν’ αναφέρεται και στον πατέρα του, ο οποίος συμφωνούσε με αυτό το μικτό όνομα σαν μοντέλο διευθέτησης αυτής της διαμάχης. Άρα λοιπόν, με κάθε σεβασμό θα έπρεπε να ρωτήσετε τον πρωθυπουργό και τη Νέα Δημοκρατία για ποιο λόγο έχουν φτάσει σ’ αυτό το σημείο.

Και δεύτερον, δεν πρόκειται εμείς να λύσουμε το πρόβλημα που δημιούργησε η Νέα Δημοκρατία. Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Κοτζιάς, γενναία πήραν αυτή την πρωτοβουλία να φέρουν μια καλή συμφωνία για τη χώρα μας. Και η Νέα Δημοκρατία από τη μία πολιτεύτηκε το 2019, πριν 5 χρόνια τέτοια εποχή, πριν από τις ευρωεκλογές με την περικεφαλαία και τώρα στέλνει ένα μπερδεμένο μήνυμα που δεν καταλαβαίνουμε εάν είναι υπέρ ή κατά της συμφωνίας.

Το λέω πολύ απλά: Μια συμφωνία, ειδικά τέτοιου κύρους και τέτοιας εμβέλειας, είτε είναι επωφελής είτε είναι ζημιογόνα για τη χώρα μας. Δεν υπάρχει κάτι στη μέση. Εάν λοιπόν είναι επωφελής για τη χώρα μας, να το πει ο πρωθυπουργός και να προχωρήσει. Εάν είναι ζημιογόνα, τότε ας συναντήσει αυτό το VMRO που, παρεμπιπτόντως, να θυμίσουμε ότι ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Μιας και λέμε για επιστολές, την επιστολή που έστειλε στην κ. φον ντερ Λάιεν, αναρωτιέμαι, όταν κατέβαινε αυτό το κόμμα μ’ έναν συνδυασμό που έλεγε τον όρο «Μακεδονία» σκέτο, να πάρουμε πίσω τη Μακεδονία, γιατί δεν έστειλε επιστολή στο όμορο του κόμμα τότε, να παραπονεθεί, να διακηρύξει την αντίδρασή του; Για ποιο λόγο τελευταία στιγμή;

Και επιτρέψτε μου να τελειώσω ένα τελευταίο σημείο: Μόλις επέστρεψα από τη Θεσσαλονίκη και πριν απ’ αυτό ήμουν και στην Ανατολική Μακεδονία. Και συνειδητοποιώ πάρα πολύ καλά ότι οι συμπολίτες μας, ειδικά σ’ αυτές τις περιοχές, μπορεί να διαφωνούν μ’ αυτή τη συμφωνία. Σέβομαι τη διαφωνία τους, πραγματικά, αλλά εμείς δεν τους εργαλειοποιήσαμε, εμείς δεν τους διχάσαμε, δεν τους κατεβάσαμε στους δρόμους για να τους ξεχάσουμε μετά από την εκλογή στην καρέκλα της εξουσίας.

Τουλάχιστον ξέρουν από εμάς ότι έχουν μια ξεκάθαρη στάση και μια πολιτική ηθική. Και αν κάποιος, και δη ένας πρωθυπουργός μπορεί να εκμεταλλεύεται και να εργαλειοποιεί ένα τόσο σημαντικό θέμα μ’ αυτό τον τρόπο, τότε θα το κάνει για πολλά άλλα θέματα. Αυτό δεν είναι μια προσέγγιση η οποία ταιριάζει σ’ εμάς ηθικά. Εμείς θα λέμε την αλήθεια και θα σεβόμαστε τον κόσμο, θα ξέρει ο κόσμος ποια είναι η θέση μας, ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί ή όχι μ’ αυτό.

ΕΛ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ωστόσο, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να λέει ότι ναι μεν διαφωνεί, μιλά για μια κακή συμφωνία, λέει ωστόσο ότι θα την τηρήσει και ζητά μάλιστα και τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα, τη συγκεκριμένη στιγμή, η κυβέρνηση και προφανώς η χώρα κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρηθεί η συμφωνία.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ο πρωθυπουργός δεν σας λέει την αλήθεια. Ο πρωθυπουργός δεν λέει την αλήθεια γι’ αυτή τη συμφωνία. Ο ίδιος, είμαι σίγουρος ότι είναι πολύ χαρούμενος που αυτή η συμφωνία έγινε συμφωνία πριν εκείνος αναλάβει τα ηνία της χώρας. Εξάλλου γι’ αυτό τον λόγο αναφέρθηκε και στον πατέρα του και γι’ αυτό το λόγο και η κ. Μπακογιάννη ως υπουργός Εξωτερικών, ήταν στο ίδιο μήκος κύματος. Απλά δεν λένε την αλήθεια. Και δεν ήθελαν με την κωλυσιεργία τους να πιστώσουν κάτι θετικό στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι ίδιοι δημιούργησαν αυτό το θέμα, οι ίδιοι να το επιλύσουν.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, να ρωτήσουμε κάτι που προέκυψε ως απάντηση της χθεσινής συνέντευξης που είχατε δώσει στο ATTICA. Βγήκε απόψε ο Ισραηλινός πρέσβης, με αφορμή ένα κομμάτι της δήλωσής σας όσον αφορά τη Χαμάς ότι ένα μέρος της είναι τρομοκράτες, και ανήρτησε κι ένα βίντεο μάλιστα από την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, λέγοντας ότι δεν μπορεί να είναι μόνο ένα μέρος, η Χαμάς είναι συνολικά μια τρομοκρατική Οργάνωση που αυτή επετέθη στο Ισραήλ. Μάλιστα θυμάμαι ότι όταν έγινε η επίθεση στις 7 Οκτωβρίου, είχατε κάνει μια πολύ καθαρή και σαφή δήλωση ότι είστε απέναντι σε αυτή την τρομοκρατική επίθεση. Πώς απαντάτε στον Ισραηλινό πρέσβη;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Καταρχάς αναφέρθηκα στις δραστηριότητες της Χαμάς. Ένας οργανισμός, μια ομάδα, όπως θέλετε πείτε το, που μέσα σ’ αυτές τις δραστηριότητες κάνει τρομοκρατικές ενέργειες, είναι μια τρομοκρατική οργάνωση. De facto. Τώρα εάν ένα κομμάτι, για οποιονδήποτε λόγο, μπορεί να είναι για να προσελκύσει τρομοκράτες -δεν αναφέρομαι στα κίνητρα- αν ένα κομμάτι καλύπτει μια ανθρωπιστική ανάγκη, αυτό ακριβώς το κομμάτι πρέπει να το αναλάβει η Δύση.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Άρα πάνω από τη Χαμάς μπαίνει η φράση «τρομοκρατική οργάνωση».

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: 100% μπαίνει, αλλά δεν σημαίνει αυτό ότι η Ευρώπη δεν έχει την ευθύνη να παρέμβει να σταματήσει αυτή η σφαγή. Θα συνιστούσα γενικά στο Ισραήλ να προσέχει λίγο αυτές τις αναλογίες. Διότι με τον ίδιο τρόπο που μπορεί να δείχνει ένα βίντεο και να λέει «δείτε τι κάνει, άρα δεν υπάρχει μέσο έδαφος, είναι όλοι έτσι», με τον ίδιο τρόπο μπορεί κάποιος να δείξει ένα βίντεο από τις δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες ψυχές που δολοφονούνται αυτή τη στιγμή, κυρίως γυναίκες και παιδιά, άμαχοι συνάνθρωποί μας, οι οποίοι δολοφονούνται από το Ισραήλ, χωρίς μάλιστα να υπάρχει ένα σχέδιο εξόδου. Όχι ότι ένα σχέδιο εξόδου θα δικαιολογούσε μια τέτοια σφαγή, σε καμία περίπτωση. Αλλά εδώ πέρα μιλάμε για μια κατάσταση που θα διαρκέσει, όπως φαίνεται, επ’ άπειρον. Πάμε για μια κατοχή. Και έχουν εκτοπισθεί ένα εκατομμύριο άνθρωποι από τα σπίτια τους, υπάρχει τεράστια φτώχεια, υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και έχουν χαθεί σχεδόν 40.000 ζωές αμάχων.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Πάντως η καθαρή σας απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει καλή και κακή Χαμάς, η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Θα πρέπει συγχρόνως και το Ισραήλ να εξηγήσει, με την ίδια λογική, εάν αυτό το οποίο γίνεται, αυτή η σφαγή, χαρακτηρίζει όλους τους Ισραηλινούς πολίτες.

Γ. ΠΙΕΡΡΟΣ: Πάμε να δούμε κάτι ακόμα, Πρόεδρε, στη σκακιέρα τη γεωστρατηγική. Μου έκανε εντύπωση, και θα ήθελα να μας το εξηγήσετε, η θέση μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού και τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο, η θέση η δική σας δηλαδή ότι δεν θα έπρεπε να έχει γίνει αυτή η συνάντηση. Και θα ήθελα να μας πείτε αν είστε υπέρ των κλειστών πλέον διαύλων, γιατί γνωρίζαμε ότι διαχρονικά και το κόμμα σας αλλά και εσείς, όσες φορές είχατε τοποθετηθεί, μέχρι να γίνει αυτή η συνάντηση δεν είχατε πει να μη μιλά ο Πρωθυπουργός με τον Τούρκο Πρόεδρο.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Νομίζω απάντησα σ’ αυτή την ερώτηση χθες στον όμορο σταθμό και η απάντηση είναι, νομίζω, ξεκάθαρη: Ότι αν κάποιος προσβάλλει το σπίτι σου πριν συναντηθείς, σημαίνει κάτι. Και το να λες ότι η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί είναι αχρείαστη, στην ουσία δίνει ένα πάσο να κάνει άλλα αχρείαστα πράγματα. Έτσι δεν είναι; Δεν είπε «απαράδεκτη, προκλητική» ή κάτι τέτοιο.

Ο θετικός διάλογος είναι σημαντικός, πρέπει να υπάρχει πάντα. Ο ΣΥΡΙΖΑ τον άρχισε ως κυβέρνηση αυτό τον διάλογο. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα γυρνάμε και το άλλο μάγουλο όταν κάποιος μας προσβάλλει.

ΕΛ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Να πάμε τώρα στα πολιτικά.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Γιατί, αυτά τι ήταν;

ΕΛ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Εγώ θα ξεκινήσω από κάτι που είπατε χτες στη συνέντευξη. Για μια ακόμα φορά σας είδα να κάνετε άνοιγμα στην κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου. Εκφράσατε τον θαυμασμό σας για τον τρόπο που κινείται μέσα στη Βουλή. Η κ. Κωνσταντοπούλου, ωστόσο, διαχρονικά έχει πληγώσει πάρα πολλά στελέχη του κόμματός σας και ιδιαίτερα τα μεσαία στελέχη. Έχει χαρακτηρίσει ακόμα τη συμφωνία των Πρεσπών «τραμπική» συμφωνία. Σας απασχολεί; Εάν αύριο το πρωί σας έλεγε η κ. Κωνσταντοπούλου να συνεργαστούμε, θα μετρούσε για σας το παρελθόν;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Το παρελθόν πάντα μετράει, αλλά υπάρχει και το μέλλον που πρέπει να κοιτάξει κανείς. Γιατί στο τέλος της ημέρας, εμείς είμαστε εδώ ν’ αλλάξουμε τις ζωές των συνανθρώπων μας, των συμπολιτών μας προς το καλύτερο. Η πρόσκληση στην οποία απευθύνθηκα δεν είναι άνοιγμα στην κ. Κωνσταντοπούλου, είναι άνοιγμα σε όλο τον προοδευτικό κόσμο που έχει την ευκαιρία στις 9 Ιουνίου να σχηματίσει μια πολύ ισχυρή προοδευτική αντιπολίτευση. Κι αυτό που λέω είναι ξεκάθαρο.

Ξέρω ότι η κομματική αφετηρία πολλών συμπολιτών μας που ανήκουν στον ευρύτερο χώρο δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, το γνωρίζω αυτό. Αλλά πρέπει ν’ αλλάξουμε τη χώρα. Κι αυτό σημαίνει ότι με σεβασμό -δεν θ’ αλλάξουμε τη φιλοσοφία μας- πολιτισμικά, σε πολλά ζητήματα, με τα στελέχη, με τους Βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας, με τον νέο κόσμο που πηγαίνει σε αυτό τον χώρο, είμαστε ευθυγραμμισμένοι. Αλλά δεν πρόκειται εμείς να μπλέξουμε τώρα σε συμφωνίες αρχηγών…

ΕΛ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι όλοι κ. Πρόεδρε, δηλαδή άκουσα τον κ. Ζαχαριάδη σήμερα που ήταν αρνητικός.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μου επιτρέπετε να τελειώσω; Δεν πρόκειται να κάνουμε συμφωνία σε επίπεδο αρχηγών, το ξεκαθαρίζω. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα έχει ένα καταστατικό συνέδριο, θ’ ανοίξει τις δομές του διάπλατα, θα υπάρχει εκσυγχρονισμός, ψηφιοποίηση και αμεσοδημοκρατία. Μέσα λοιπόν σε αυτό το καταστατικό συνέδριο, σε αυτό το πλαίσιο, η κομματική επετηρίδα δεν θα είναι ο πρωταρχικός παράγοντας. Ούτε καν γενικά θα είναι παράγοντας. Θα είναι η προσφορά και η αξιοκρατία ο παράγοντας. Και αυτό που δεσμεύομαι, είναι ότι αν ο κόσμος, ο προοδευτικός κόσμος και το προοδευτικό Κέντρο -που έχει το σπίτι του σ’ εμάς και όχι στο κόμμα του κ. Βορίδη και του κ. Γεωργιάδη και των χουντικών συνθημάτων και των υμνητών του Κασιδιάρη- εάν μας εξοπλίσει να είμαστε μια ισχυρή αντιπολίτευση με ξεκάθαρο μήνυμα μετά τις 9 Ιουνίου, τότε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ισότιμα προς όλους αυτούς τους συμπολίτες μας και τα στελέχη που θα θέλουν να συνεισφέρουν σε μια διαδικασία, θ’ αγκαλιάσει και επαγγελματικά θα χτίσει μια νέα κυβέρνηση του μέλλοντος.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Με βάση αυτό που περιγράψατε ως όραμα και ως προοπτική, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ πάει καλά στις ευρωεκλογές, θα κάνετε τις προσκλήσεις και τις προτάσεις σας. Ωστόσο, όπως είπατε κι εχθές, το βράδυ των εκλογών κάποιος μπορεί ενδεχομένως να περίμενε στο τηλέφωνό του αλλά δεν θα δεχθεί τηλεφώνημα από σας. Αναφέρομαι στον κ. Ανδρουλάκη.

Του ειπώθηκε αυτό σήμερα και περίπου ειρωνικά είπε ότι «δεν μπόρεσα να κοιμηθώ απ’ τη στενοχώρια μου όλο το βράδυ επειδή ο Κασσελάκης δεν θα με πάρει τηλέφωνο». Είδαμε και τη φωτογραφία σας στη Θεσσαλονίκη όπου ο ένας κοιτούσε στον βορρά και ο άλλος στον νότο.

Θέλω να μου πείτε αν είναι και προσωπικό το θέμα, δηλαδή αν δεν υπάρχει χημεία, γιατί πάντα η χημεία στα πρόσωπα παίζει ρόλο. Π.χ., ο Σαμαράς με τον Τσίπρα δεν είχαν ποτέ χημεία. Αν είναι μόνο προσωπικό, αν είναι θέμα χημείας, αν είναι και πολιτικό, δηλαδή αν και με τον κ. Ανδρουλάκη σας χωρίζουν και πολιτικά θέματα και γι’ αυτό τον βγάζετε εκτός. Θυμάμαι σε μια δήλωσή σας προχθές, τον χαρακτηρίσατε μια «βολική αντιπολίτευση που θα ήθελε η Νέα Δημοκρατία».

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Καταρχάς για την ειρωνική αντίδραση του κ. Ανδρουλάκη, νομίζω αυτή από μόνη της λέει πολλά. Νομίζω φανερώνει μια ανασφάλεια για πολλά ζητήματα που σίγουρα δεν αρμόζει σε μία υπερήφανη κεντροαριστερή κυβερνητική πρόταση. Αυτό το οποίο μπορώ να προσφέρω σε αυτό τον κόσμο είναι, όπως σας είπα, έναν επαγγελματισμό. Έχω ένσημα από την αγορά, έχω εμπειρία η οποία ξεπερνά πολλά εγχώρια στεγανά, έχω δουλέψει, ξέρω ότι μπορώ να εκπροσωπήσω τη χώρα μας καλά στο εξωτερικό και σε ξένες γλώσσες. Αλλά το βασικότερο είναι ότι δεν είμαι παιδί του κομματικού σωλήνα, δεν είμαι εδώ για να κάνω καριέρα στην πολιτική.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Άρα λέτε ότι όλα αυτά που δεν είστε εσείς, τα έχει ο κ. Ανδρουλάκης;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εγώ μιλώ για τον εαυτό μου και σας λέω ότι αυτό μπορεί να προσφέρει μια αλλαγή, έναν φρέσκο αέρα στην πολιτική του τόπου. Γι’ αυτό και πολλές φορές όταν βλέπω αδικίες, και μεγάλες αδικίες, όντως τα λέω τα πράγματα με τ’ όνομά τους. Και γι’ αυτό τον λόγο όλο το πολιτικό σύστημα, από τα κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται αριστερά, μέχρι τη Νέα Δημοκρατία -να μην αναφερθώ στα πιο ακροδεξιά κόμματα που προφανώς κι εκείνα είναι εναντίον- όλοι ασχολούνται και χλευάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη. Το μόνο ανεξάρτητο κόμμα από τραπεζικό δανεισμό, τον μόνο άνθρωπο ο οποίος δεν έχει πάρει ένα ευρώ από τον Έλληνα φορολογούμενο. Άρα λοιπόν κάτι λέει όλο αυτό το πράγμα.

Εμείς θα έχουμε την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών, είμαι σίγουρος, ένα πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα και θα έχουμε μια νωπή εντολή να προχωρήσουμε στη μεγάλη προοδευτική παράταξη που θ’ αλλάξει τον τόπο, θα φέρει αξιοκρατία, θα φέρει δικαιοσύνη.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Δεν μου απαντήσατε όμως, δεν υπάρχει προσωπική χημεία μεταξύ σας;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εσείς τι νομίζετε;

Δ. ΤΑΚΗΣ: Εσείς τι νομίζετε; Εγώ το βλέπω, αν ζητάτε τη δική μου άποψη, η φωτογραφία, νομίζω, είναι χίλιες λέξεις, αλλά τώρα επειδή έχουμε εσάς μπροστά μας, θα ήθελα και τις δικές σας λέξεις.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Προφανώς δεν υπάρχει προσωπική χημεία, όπως και δεν υπάρχει βούληση εκ μέρους μου για οποιαδήποτε συμφωνία κορυφής. Όπως σας έχω πει και στο παρελθόν, τουλάχιστον αν όχι σ’ εσάς, σε άλλους συναδέλφους σας, η οικογένειά μου έχει αναφορές στο παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ, με αυτό μεγάλωσα, ο παππούς μου απ’ τη μεριά της μητέρας μου ήταν ΚΚΕ, δούλευε στη ΔΕΗ όλη του τη ζωή, όλη του την καριέρα, έβαλε τους πυλώνες ανά τη χώρα, απ’ άκρη σ’ άκρη στη χώρα, άρα, κατανοώ όλο το φάσμα αυτό. Και ξέρω ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν ήταν το 1981 και έφερε μια μεγάλη αλλαγή, όπως έλεγε τότε, όντως έφερε τομές στην ελληνική κοινωνία. Από τη συμφιλίωση μέχρι τη μοιχεία, μέχρι το ΕΣΥ και ούτω καθ’ εξής.

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, η οποία είναι δεύτερη από τον πάτο σε αγοραστική δύναμη, δεύτερη από την κορυφή σε υψηλότερους έμμεσους φόρους, είναι η χειρότερη χώρα για νέους 18 έως 35 ετών που ακόμα ζουν στο παιδικό δωμάτιο. Είναι η χώρα με το μεγαλύτερο πληθωρισμό στα τρόφιμα πλέον, έχουμε το πιο ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα και βενζίνη. Έχει τόσες στρεβλώσεις, έχει τόσα αρνητικά ρεκόρ η Ελλάδα που χρειαζόμαστε πραγματικά μια τομή στην ελληνική πολιτική.

Και επιτρέψτε μου να πω ένα τελευταίο πράγμα πάνω σ’ αυτό: Θέσεις, κοστολογήσεις, οικονομετρίες, προτάσεις, έχουν υπάρξει πολλές εδώ και δεκαετίες. Για ποιο λόγο η Ελλάδα είναι πάντα στο κάτω μισό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν ως το 10ο μέλος της ΕΟΚ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1981 η πρώτη φτωχή χώρα που έγινε μέλος με τόσα κονδύλια, θα έπρεπε να είχε αυτή τη στιγμή ξεπεράσει τον μέσο όρο;

Η απάντηση ξέρετε ποια είναι; Δεν είναι η έλλειψη πολιτικών θέσεων ή κοστολογήσεων, είναι η έλλειψη πολιτικής ηγετικότητας. Είναι η πολιτική ηγεσία που απογοητεύει τον κόσμο, είτε επειδή μέχρι να φτάσει σ’ ένα σημείο έχει επηρεαστεί από μηχανισμούς συμφερόντων είτε επειδή είναι κληρονομικό δικαίωμα είτε δεν ξέρω τι άλλο. Έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα στη σχέση μεταξύ πολιτικών και πολιτών. Γι’ αυτό τον λόγο υπάρχει τόσο μεγάλη αποχή.

ΕΛ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, το τελευταίο χρονικό διάστημα βλέπουμε ότι η κυβέρνηση και πολλά στελέχη κάνουν μια προσωπική επίθεση στο πρόσωπό σας. Σήμερα μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης είπε, σας εγκάλεσε να έχετε μεγαλύτερη σεμνότητα και λιγότερη αυταρέσκεια.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Είπε τέτοιο πράγμα;

ΕΛ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Στην πραγματικότητα, σας είπε αλαζόνα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται.

ΕΛ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Και πολλά άλλα. Και για το life style, αλλά αυτό είναι πάρα πολύ συγκεκριμένο…

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Χαίρομαι λοιπόν που η παράταξη που κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για τοξικότητα, αποδεικνύει ότι τελικά η ίδια είναι εκείνη που εργαλειοποιεί την τοξικότητα προεκλογικά. Εγώ μόνο θετικά λόγια είπα για τον ίδιο σε προσωπικό επίπεδο χθες στη συνέντευξή μου. Και διαφωνώ κάθετα με τη στυγνή νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζει, που χρεοκοπεί τόσες οικογένειες, αντί να βάλει μια έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των τραπεζών. Γιατί περί αυτού πρόκειται, όταν λέμε για 0% ΦΠΑ στο ψωμί και στο γάλα, στα βασικά αγαθά…

ΕΛ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό είναι το πολιτικό σκέλος.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Για την αλαζονεία, θεωρώ ότι είναι τεράστια κοροϊδία να προέρχεται αυτό από εκείνον. Εάν επιθυμεί να έρθει μαζί μου και στο πιο συντηρητικό μέρος της Ελλάδας, έξω, αφιλτράριστα, είμαι μέσα, να το κάνουμε, για να δει ποια είναι η διάδρασή μου με τον κόσμο σε σχέση με τη δική του.

Το εάν θέλει να κοιταχτεί αυτό το κόμμα το οποίο μας κατηγορεί -ο εκπρόσωπός του μας είπε «βδέλλες», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- επειδή ασχολούμαστε με τη Δικαιοσύνη στα Τέμπη. Εκείνος που συγκαλύπτει, είπε ψέματα για το εύφλεκτο υλικό στην αμαξοστοιχία προεκλογικά. Τώρα ξέρουμε ότι έγινε μονταζιέρα, το ίδιο βράδυ. Και έρχεται τώρα να μας πει εμάς «βδέλλες». Μια υποψήφια ευρωβουλεύτριά του μας λέει «ανθέλληνες», άλλος μας λέει «εθνικούς μειοδότες» και ούτω καθ’ εξής. Σήμερα ο εκλεκτός υπουργός Υγείας του με είπε «μάπα», έχω χάσει το μέτρημα πόσο βρίσιμο δέχομαι από εκείνους.

Καιρός είναι αυτές οι καρέκλες να τρίξουν λίγο. Καιρός είναι αυτοί οι άνθρωποι να καταλάβουν ότι δεν είναι τοπικοί άρχοντες του τόπου, αλλά είναι υπηρέτες των πολιτών. Και να δείξουν εκείνοι λίγη σεμνότητα, να μπουν στην κοινωνία, αδιαμεσολάβητα, ν’ ακούσουν τα παράπονα του κόσμου και να δουν ότι ο κόσμος εκεί έξω δεν περνάει καλά. Είναι πιεσμένος. Και η Eurostat το δείχνει αυτό και η εμπειρία. Και αντ’ αυτού έχουν δημιουργήσει ένα άλλο θέμα δήθεν για το πόθεν έσχες Κασσελάκη κτλ.

Γ. ΠΙΕΡΡΟΣ: Το είπε και ο κ Ανδρουλάκης αυτό που λέτε…

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εγώ απαντάω στον κ. Μητσοτάκη: μόνοι τους δημιούργησαν αυτό το θέμα και δεν μπορούν να εξηγήσουν πώς αυτό το κόμμα με 500 εκατομμύρια χρέη, πληρώνει τον σύμβουλό του, του οποίου ξέρω μετά λόγου γνώσεως, ότι οι έρευνές του, του κ. Γκρίνμπεργκ κοστίζουν πάρα πολλά χρήματα. Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να μας δείξει το πόθεν έσχες της; Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να μας δείξει το πόθεν του;

ΕΛ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Από περιέργεια, πόσο δηλαδή;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν πρόκειται να μπω σ’ αυτό, αν θέλετε off the record μετά να σας το πω. Το θέμα όμως είναι εδώ πέρα ότι ο ελληνικός λαός δικαιούται μια ξεκάθαρη απάντηση σ’ αυτά τα θέματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν έχει τραπεζικό δανεισμό, αλλά αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να σηκώσουμε και χρήματα από τον κόσμο, από τη βάση μας, διότι το έχουμε ανάγκη. Και ο μέσος όρος των δωρεών είναι 25 ευρώ. Και σηκώνουμε από μια πλατιά μάζα. Και παρακαλώ ειλικρινά, εάν οι συμπολίτες μας θέλουν ν’ αλλάξουν αυτό τον τόπο, αν θέλουν το κόμμα να μείνει ανεξάρτητο και δυναμικό και να συνεχίσει αυτή η κινηματικότητα, να συνεισφέρουν σε αυτό, για να μπορεί να είμαστε πάντα όσο πιο ρηξικέλευθοι πρέπει να είμαστε.

Γ. ΠΙΕΡΡΟΣ: Πάντως, μιας και το αναφέρατε, για να μη μείνει αναπάντητο γιατί ξαναλέω, εσείς απαντάτε στον πρωθυπουργό, το καταλαβαίνω, επειδή τέθηκε σήμερα και από το ΠΑΣΟΚ, θα ήθελα να μας πείτε, σκοπεύετε να το καταθέσετε σ’ ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα το πόθεν έσχες;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ό,τι έχω πει, ισχύει. Και όσον αφορά στη σύγκριση, είμαι πολύ περήφανος που έχω δουλέψει στη ζωή μου κι έχω πετύχει.

Γ. ΠΙΕΡΡΟΣ: Προσδιορίζετε χρόνο, Πρόεδρε;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Από ‘κει και πέρα, το θέμα είναι ότι δεν πρέπει ένας νέος Έλληνας να φεύγει στο εξωτερικό για να πετύχει. Πρέπει ν’ αλλάξει δομικά αυτή η χώρα, έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να ζει εκεί που μεγαλώνει και να διαπρέψει.

Γ. ΠΙΕΡΡΟΣ: Ρωτώ αν το προσδιορίζετε χρονικά, δηλαδή αν απαντάτε στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ «θα το καταθέτω τότε το πόθεν έσχες μου».

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Είπα, πριν από τις ευρωεκλογές.

Γ. ΠΙΕΡΡΟΣ: Άρα τις επόμενες μέρες, με λίγα λόγια.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Πόσες μέρες έχουν μείνει;

Γ. ΠΙΕΡΡΟΣ: Ελάχιστες.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν ξέρω γιατί συνεχίζετε και κάνετε την ερώτηση, είπα πριν από τις ευρωεκλογές.

Γ. ΠΙΕΡΡΟΣ: Ρωτώ γιατί προστίθενται αυτοί οι οποίοι θέτουν αυτό το θέμα, γι’ αυτό σας το λέω.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Θα μείνουν πολύ ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις. Είμαι πάρα πολύ υπερήφανος για τη σταδιοδρομία μου και θέλω αυτή την εμπειρία να την εφαρμόσω, να την κάνω χρήσιμη και στη διαχείριση του κράτους. Να πάμε γραμμή γραμμή, να δούμε πού είναι τα ευρώ που έχουν σπαταληθεί. Διότι, ξέρετε, λένε «πού θα βρεις τα χρήματα;», έτσι δεν λένε;

Λοιπόν, το «πού θα βρεις τα χρήματα», το λες όταν η χώρα πρέπει να χτίσει ένα μαξιλάρι από τα 0 στα 37 δισ. Εκεί πρέπει να βρεις τα χρήματα. Ξέρετε πολύ καλά ότι έχω σχολιάσει αυτό το μαξιλάρι, το ύψος του μαξιλαριού. Ότι θα μπορούσαν 2-3 δισ. απ’ αυτό το μαξιλάρι να είχαν προσφέρει ανακούφιση σε πάρα πολύ μεγάλο μέρος του κόσμου. Πάμε παρακάτω: Τώρα έχουμε αυτό το μαξιλάρι 37 δισ. σταθερό τα τελευταία χρόνια. Έχουμε από τους υψηλότερους φόρους στην Ευρώπη. Έχουμε ανάπτυξη, σωστά; Έχουμε λοιπόν αυτή την οικονομική δραστηριότητα. Πού πάνε τα χρήματα λοιπόν; Ο κόσμος δεν πρέπει να ρωτάει «πού θα τα βρεις», να ρωτάει πού πάνε. Και η απάντηση ποια είναι; Όπως λέει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, διερευνά τώρα 2,5 δισ. για έργα ψηφιακής μορφής σε απευθείας αναθέσεις. 600 έργα σε 10 εταιρείες.

Σήμερα ήμουν στον ΟΑΕΔ και λένε ότι από το 1 δισ. που έχουν προγράμματα επιμόρφωσης, υπάρχει στην ουσία σπατάλη εκεί πέρα, επειδή κάποιος ο οποίος ήταν στο ΙΤ Department, στην Πληροφορική, πάλι κάνει μαζικές δεξιότητες.

Εάν με τιμήσει ο ελληνικός λαός να είμαι πρωθυπουργός του, θα πάω γραμμή γραμμή στη Δημόσια Διοίκηση. Και όχι μόνο θα έχουμε έναν προϋπολογισμό ο οποίος θα έχει μεγάλη απόδοση και αποδοτικότητα, αλλά θα κοιτάξω και τη σπατάλη του παρελθόντος. Θα κοιτάξουμε αυτά τα οποία έχουν φαγωθεί από τον ελληνικό λαό.

ΕΛ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό έχει ενδιαφέρον. Δηλαδή τι εννοείτε μ’ αυτό; Ποια περίοδο, πού θα κινηθείτε; Στην τελευταία πενταετία;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Παραπάνω. Δεν έχω τέτοια κολλήματα, να ξέρετε, του τύπου κομματικοί, κυνήγι μαγισσών, όχι. Ο ελληνικός λαός έχει περάσει από μια αποδόμηση του Δημοσίου μέσω μνημονίων και έχει περάσει κι από έναν εγκλεισμό, περιορισμούς υγειονομικούς μέσω Covid, με πολλά χρήματα τα οποία είχαμε στη διάθεσή μας και τώρα έχουμε ένα ΕΣΥ υπό διάλυση.

Αντί να έχουμε περάσει πανδημία και να έχουμε ένα ΕΣΥ-αστακό, έχουμε ένα ΕΣΥ υπό διάλυση. Και απογευματινά ιατρεία και ιδιωτικές κλινικές και ούτω καθ’ εξής. Άρα λοιπόν, κάτι έχει πάει στραβά εδώ πέρα, κάτι δεν έχει πάει καλά.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Μου είπατε πριν ότι δεν έχετε προσωπική χημεία με τον κ. Ανδρουλάκη. Θέλω να σας ρωτήσω αν υπάρχει πολιτική χημεία με τον πρωθυπουργό. Γιατί: Γιατί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι θεσμικός παράγοντας της χώρας και γιατί μπορεί κάποια στιγμή να χρειαστεί είτε εκείνος είτε εσείς να σηκώσετε το τηλέφωνο.

Θέλω να θυμίσω ότι παλιά, τη δεκαετία του ’80 και λίγο πριν, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου, σε κρίσιμες στιγμές μπορούσε ο ένας να επικοινωνήσει με τον άλλον. Άρα, εάν έρθει μια δύσκολη στιγμή στο διάβα του χρόνου, μπορείτε να σηκώσετε το τηλέφωνο και να επικοινωνήσετε με τον πρωθυπουργό; Υπάρχει αυτή η πολιτική χημεία; Που κατά την άποψή μου θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ δυο κορυφαίων θεσμικών παραγόντων, όπως υπάρχει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Υπάρχει θεσμική χημεία και, εξάλλου, σε θέματα ασφάλειας η χημεία δεν έπρεπε καν να είναι παράγοντας. Ακόμα και με ένα άτομο που μπορεί να έχει πει τα χειρότερα, τα πιο ομοφοβικά, πιο προσωπικά σχόλια για μένα, εάν ήταν θεσμικά σε μια θέση να προστατεύσουμε ζωές των Ελλήνων, εννοείται ότι θ’ απαντούσα μ’ επαγγελματισμό. Αλλά σας το λέω ξεκάθαρα αυτό, έχω σκληρό πετσί, δεν έχω τέτοια ζητήματα.

ΕΛ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Εγώ θέλω να σας ρωτήσω με βάση την προηγούμενη ερώτησή μου και κάτι άλλο: Σας κατηγορούν ότι κάνετε μια προεκλογική…

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Πείτε μου κάτι καλό, όλοι με κατηγορούν, κάποιος δεν μου λέει ότι κάνω κάτι σωστά;

ΕΛ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Εντάξει, εσείς θα πείτε ότι κάνετε τα σωστά, εμείς οφείλουμε να σας ρωτάμε.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν πειράζει, ο κόσμος το βλέπει και έξω στην κοινωνία ότι αλλάζουμε την πολιτική στη χώρα.

Γ. ΠΙΕΡΡΟΣ: Υπάρχει ένα ρητό, ότι οι ψηλότερες κορυφές δέχονται τους περισσότερους κεραυνούς.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ευχαριστώ για το κομπλιμέντο.

ΕΛ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ορίστε, τι άλλο θέλετε… Λοιπόν, παρ’ όλα αυτά εγώ θα επιμείνω στην ερώτηση: Λένε ότι κάνετε μια life style προεκλογική εκστρατεία, ότι στην πραγματικότητα είστε απολιτίκ και γι’ αυτό απευθύνεστε και σ’ ένα κοινό το οποίο επίσης είναι απολιτίκ. Τι λέτε;

Δ. ΤΑΚΗΣ: Με αφορμή και την επίσκεψή σας στον Αργυρό. Εμένα μ’ αρέσουν τα μπουζούκια, δεν το λέω για κακό.

ΕΛ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, και στον Αργυρό. Σχολιάστηκε ακόμα και η χειρονομία που κάνατε.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Για τη γροθιά λέτε;

ΕΛ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Απαντούσα σ’ έναν σύντροφό μας, σ’ ένα μέλος του κόμματός μας, ο οποίος ύψωσε τη γροθιά σαν «προχώρα» και του απάντησα. Κακό είναι;

ΕΛ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Καθόλου, για μένα δεν είναι.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όταν λέω για τομές, είμαστε στο 2024, είμαστε μια χώρα η οποία είναι η πιο υπερχρεωμένη στην Ευρώπη με μερικές από τις μεγαλύτερες ανισότητες στην Ευρώπη. Βεβαίως και χρειάζεται να υπάρχει μια ολική αλλαγή στον τρόπο της πολιτικής στη χώρα μας, αυτό δεν πρόκειται να γίνει μαλακά και ομαλά, χρειάζεται να σπάσουμε αυγά.

Πρέπει ν’ αντισταθούμε σε μηχανισμούς συμφερόντων, πρέπει ν’ αντισταθούμε σ’ ένα σύστημα που διώχνει τους Έλληνες έξω, αλλά με όρους του 2024, όχι με όρους που ανήκουν σε 40 χρόνια πριν, το καταλαβαίνουμε αυτό. Δεν έχω τέτοια ζητήματα προσωπικά, δεν πρόκειται ν’ αλλάξω αυτό το οποίο είμαι. Αν θέλετε ξύλινο λόγο και κάποιον ο οποίος να κρύβεται και να μην είναι διαθέσιμος στον κόσμο, αλλά να χειραγωγεί και να ταΐζει αυτό το οποίο θέλει την κατάλληλη στιγμή, βρείτε άλλον. Και όπως είπα χτες το βράδυ που με βρήκαν οι κάμερες, τέσσερεις ώρες πέρασα στην εκδήλωση της υποψήφιας μας, της Σοφίας Μπεκατώρου για τις γυναικοκτονίες και την έμφυλη βία. Πραγματικά συγκινήθηκα, συνάντησα μητέρες…

Δ. ΤΑΚΗΣ: Θα το πούμε μετά αυτό το θέμα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Άρα, αυτά τα ζητήματα, όσοι ασχολούνται και σχολιάζουν το αν ένας νέος άνθρωπος πάει σ’ έναν φίλο του που κάνει πρεμιέρα εκείνη τη στιγμή, ανεξάρτητα αν είναι ένα μεγάλο όνομα της ελληνικής μουσικής…

ΕΛ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Εγώ δεν μένω στο Αργυρό, γενικά θεωρούν…

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ας σχολιάσουν με τον ίδιο τρόπο και τις δράσεις που κάνουμε, ειδικά στο κομμάτι της εγκληματικότητας και των γυναικοκτονιών, που είναι μια μάστιγα, είναι ντροπή στη χώρα μας η ανθρώπινη ζωή να μην έχει αξία. Είτε αυτό σημαίνει ΕΣΥ που καταρρέει, είτε σιδηρόδρομος, που λένε «δεν ντρέπεστε που ρωτάτε για την ασφάλεια;» είτε ένα Αστυνομικό Τμήμα που έχει μπροστά του μια γυναίκα να δολοφονείται.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Να συνεχίσω το ερώτημα της Ελένης, κύριε Πρόεδρε. Επειδή υπάρχουν διάφορες αρτηριοσκληρωτικές απόψεις που ακόμα αντέχουν, πολλοί λένε ότι ένας αριστερός δεν μπορεί να πάει στα μπουζούκια, άλλοι λένε ότι δε μπορείς από τη μία να είσαι comme il faut κι από την άλλη να λες…

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν πήγαινε στα μπουζούκια;

Δ. ΤΑΚΗΣ: Ο Αντρέας πήγαινε, προφανώς, υπάρχει το πρωτοσέλιδο στον «Ταχυδρόμο» που χορεύει ζεϊμπέκικο στο «Περιβόλι τ’ Ουρανού». Υπάρχουν άλλοι που λένε «από τη μία ο Κασσελάκης είναι θεσμικός και comme il faut, από την άλλη λέει ‘θα τους ξεσκίσω». Θέλετε να είστε και του σαλονιού και του λιμανιού, για να το πω έτσι απλά;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μα αυτός είμαι. Θεωρώ τον εαυτό μου λαϊκό αριστερό. Και το εννοώ αυτό με την καλύτερη δυνατή έννοια, δηλαδή ότι θέλω να κάνω τα πράγματα πενηνταράκια στον κόσμο, ότι «αυτό θα κάνουμε, έτσι θ’ αλλάξουμε τη ζωή σου». Κι από ‘κει και πέρα ας μιλήσουμε πολιτικά, συμφωνούμε εδώ, διαφωνούμε εδώ, έλα να βρούμε την καλύτερη λύση και μετά έλα να με γνωρίσεις ως πρόσωπο.

Να σας πω γιατί; Με μαθηματική ακρίβεια, τα προβλήματα της χώρας τέσσερα χρόνια από τώρα, θα είναι διαφορετικά από τα προβλήματα του σήμερα. Θα υπάρχουν νέοι παράγοντες, νέες προκλήσεις κτλ. Άρα λοιπόν, ό,τι απάντηση και να σας δώσω εγώ σήμερα, δεν θα καλύπτει τα προβλήματα του μέλλοντος. Άρα, τι είναι αυτό το οποίο πρέπει να είναι στον πυρήνα κάποιου όταν επιλέγει έναν ηγέτη; Είναι ο χαρακτήρας του. Δεν είναι εάν έχει τις περισσότερες γνώσεις σ’ ένα ζήτημα που, παρεμπιπτόντως, στο πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μου χαρτοφυλάκιο της χώρας, στα οικονομικά -επιχειρείν, ανάπτυξη, χρηματοοικονομικά- πιστεύω ότι τα κατέχω πολύ καλύτερα από τους κυβερνώντες μας, οι οποίοι δεν έχουν επιχειρήσει ποτέ στη ζωή τους, ούτε έχουν πετύχει στα πεδία αυτά όπως εγώ. Επιτρέψτε μου να το καταθέσω αυτό.

Άρα λοιπόν, δεν επιλέγεις κάποιον για μια απάντηση που σου δίνει σε μια συνέντευξη σήμερα, επειδή σου προτείνει μια λύση π.χ., όπως σου προτείνουμε εμείς για μια προοδευτική φορολογική κλίμακα στις επιχειρήσεις για να στηρίξουμε τους μικρομεσαίους. Σημαντικό αυτό. Αλλά στο τέλος της ημέρας πρέπει να επιλέξουν κάποιον για τον χαρακτήρα του. Και τι καλύτερος τρόπος για να ξέρει ο λαός τον χαρακτήρα κάποιου από το να είναι αδιαμεσολάβητα διαθέσιμος στον κόσμο αυτός ο ηγέτης.

Γ. ΠΙΕΡΡΟΣ: Πάντως φαντάζομαι, επειδή έχετε πει ότι θέλετε να εκσυγχρονίσετε τον ΣΥΡΙΖΑ με την καθημερινή σας προσωπική πρακτική ζωής, ενδεχομένως να θέλετε να εκσυγχρονίσετε και τι σημαίνει «αριστερός». Διότι κάποιοι έχουν το μυαλό τους στην εικόνα του αριστερού της δεκαετίας του ’60.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Να σας το πω απλά; Εγώ ξεπατώνομαι, λιώνω τα παπούτσια, κάνω πάρα πολλές δράσεις. Είμαι εγώ ο οποίος διέρρευσε ιδιωτικά δεδομένα, τη σύμβαση για το διαμέρισμα που αγοράσαμε; Δεν είμαι εγώ που το έκανα αυτό. Ούτε το πού θα ήταν ο γάμος μας κτλ. Αυτά άλλοι τα διαρρέουν.

Γ. ΠΙΕΡΡΟΣ: Να σας πω ότι εμείς δεν έχουμε εστιάσει ποτέ σ’ αυτά τα πράγματα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι, εσείς είστε θεσμικοί σ’ αυτό και το εκτιμώ. Νομίζετε ότι στην προσωπική μου σχέση είναι ευχάριστο, όταν κάτι τέτοιο διαρρέει; Προφανώς και όχι.

Γ. ΠΙΕΡΡΟΣ: Είναι ανθρώπινο αυτό που λέτε, το καταλαβαίνουμε.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Άρα τι να κάνω; Ο κ. Ευαγγελάτος είναι ένας πάρα πολύ σοβαρός δημοσιογράφος, συγχρόνως μόνος του πήρε αυτό το υλικό που διέρρευσε και έκανε ολόκληρο γραφικό για το διαμέρισμα. Ν’ αφήσω να μιλάτε για μήνες γι’ αυτό το πράγμα ή να σας το δείξω να τελειώνουμε, μήπως και μπορέσετε ν’ ακούσετε κάτι από τις δράσεις που κάνω;

Είναι αυτό που λένε στ’ Αγγλικά, it takes two to tango. Όταν λοιπόν μου θέτετε αυτά τα ζητήματα, επειδή κάποιος νέος άφθαρτος, αδιάφθορος που έχει πετύχει στο εξωτερικό, έρχεται και μπορεί να είναι αντισυμβατικός, μπορεί να σπάει τα στερεότυπα, καταλαβαίνω. Αλλά αυτό που χρειαζόμαστε είναι αντισυμβατικό πολιτικό μήνυμα. Χρειαζόμαστε ένα μήνυμα το οποίο να μην προέρχεται από τα στεγανά της πολιτικής, αλλά να προέρχεται από τους ανοιχτούς ορίζοντες της κοινωνίας.

Γ. ΠΙΕΡΡΟΣ: Να δούμε και τι κουκιά μαζεύει αυτό μήνυμα, και να σας ρωτήσω ευθέως: Τρέχει ο Στέφανος Κασσελάκης, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό, τι πήχη έχει όμως για τις ευρωεκλογές. καθαρά; Έχει τον πήχη των εθνικών εκλογών, έχει τον πήχη με δυο μπροστά; Δεν το έχουμε κατανοήσει ακριβώς αυτό. Ποιος είναι ο πήχης; Καθαρά, όμως.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Νομίζω ότι πραγματικά θα μείνετε έκθαμβοι το βράδυ των ευρωεκλογών. Βλέπουμε πάρα πολύ κόσμο ο οποίος απείχε σε προηγούμενες εκλογές, ο οποίος αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται, γράφεται μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, θέλει να γίνει εθελοντής, εθελόντρια. Άρα είμαι πολύ αισιόδοξος ότι κινητοποιούμε και “κινητροποιούμε” τον κόσμο ν’ αλλάξει τη ζωή του, να πάρει αυτή την καλύτερη ζωή τώρα στα χέρια του.

Νομίζω σας έχω πει ξεκάθαρα ότι εάν δούμε ένα αποτέλεσμα πάνω από 20%, θα είμαι πάρα πολύ χαρούμενος κι ενθουσιασμένος. Και θεωρώ ότι είμαστε πολύ κοντά σ’ αυτό το αποτέλεσμα. Από ‘κει και πέρα όμως, μην ξεχνάμε ότι πριν τρεις μήνες, μάλλον εσείς, δεν ξέρω προσωπικά αλλά οι συνάδελφοί σας και γενικά μας είχαν σαν πεθαμένους.

Γ. ΠΙΕΡΡΟΣ: Δημοσκοπικά φλερτάρατε με το μονοψήφιο…

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Γενικά, ότι έχει τελειώσει, ότι ο Κασσελάκης θα έχει φύγει μέχρι τα Χριστούγεννα, ο Κασσελάκης δεν θ’ αντέξει μέχρι τις ευρωεκλογές…

Γ. ΠΙΕΡΡΟΣ: Εμείς δεν τελειώνουμε κανέναν. Ο κόσμος.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αυτό ήταν το μήνυμά σας. Και τώρα μου λέτε άμα θα είναι 18, 19, 21, 22, 23 τοις εκατό. Αφήστε τον ελληνικό λαό ν’ αποφασίσει. Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε αμεσοδημοκρατικοί, καθαροί, έντιμοι και θα είμαστε δραστήριοι μέσα στην κοινωνία. Και δεν έχω αμφιβολία ότι αυτό το οποίο χτίζουμε έχει πολύ πιο γερά θεμέλια απ’ ό,τι πολιτικοί που πιάνουν στασίδι εδώ στα κανάλια για να σας λένε τα ίδια ξύλινα πράγματα.

ΕΛ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, η πολιτική είναι ένα άθλημα συλλογικό. Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι ένα κόμμα που έρχεται από μακριά, πάντα λειτουργούσε συλλογικά. Σήμερα, υπάρχει η αίσθηση ότι εσείς είστε πάνω από το κόμμα, πάνω από τα όργανα. Δεν είναι μια στρέβλωση; Και ισχύει αυτή η αίσθηση που υπάρχει;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι, δεν ισχύει αυτή η αίσθηση, διότι η βάση είναι πάνω απ’ όλα τα όργανα και πάνω από τον Πρόεδρο. Μην ξεχνάτε ότι είμαστε το μόνο κόμμα το οποίο έκανε αυτή την καινοτόμα διαδικασία προκριματικών εκλογών για το ευρωψηφοδέλτιό μας, άλλοι δεν το έκαναν. Ο κ. πρωθυπουργός έβαλε τις μετρήσεις του, είδε τι μπορεί ν’ αντλήσει από κάθε υποομάδα της κοινωνίας για να βάλει ένα ψηφοδέλτιο το οποίο έχει αντιφάσεις ανάμεσα στους υποψηφίους.

Εμείς έχουμε ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας, με πολύ καλά πρόσωπα και πολύ νέο κόσμο μέσα, το οποίο προήλθε από τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ. Άρα λοιπόν, έμπρακτα μιλώντας, ο Πρόεδρος του κόμματος επέλεξε να μην κρατήσει εξουσία πάνω του.

ΕΛ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, υπάρχει όμως η αίσθηση ότι υπάρχει μια μετάλλαξη, ότι έχει μεταλλαχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε αρχηγικό κόμμα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Η αίσθηση δεν ανταποκρίνεται στις πράξεις που κάνουμε, στις πρωτοβουλίες που παίρνουμε. Ποιος άλλος πρόεδρος έχει δώσει τη δύναμη στα μέλη με τέτοιον τρόπο; Σας ρωτάω.

ΕΛ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Εγώ μιλάω για τη σχέση σας με το κόμμα, με τα στελέχη του κόμματος, δεν μιλάω για τη βάση.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μα τα στελέχη του κόμματος ήταν κατενθουσιασμένα μ’ αυτή τη διαδικασία. Και βλέπετε πόσο καλά έχει εξελιχθεί. Άρα λοιπόν, δεν καταλαβαίνω σε τι αναφερόμαστε από τη στιγμή που είμαστε οι πρώτοι που δίνουμε δύναμη στα μέλη και στους φίλους του κόμματος.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Του χρόνου, κ. Πρόεδρε, έχουμε προεδρικές εκλογές, τελειώνει η θητεία της κ. Σακελλαροπούλου. Ο πρωθυπουργός κι εχθές αλλά και πριν από λίγες μέρες άφησε να εννοηθεί ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι μια καλή Πρόεδρος, δεν του αρέσουν οι αλλαγές και πιθανότατα να την επαναπροτείνει για μια δεύτερη θητεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει την κ. Σακελλαροπούλου για την πρώτη της θητεία. Εσείς τι θα πράξετε; Θα στηρίξετε την επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου για μια δεύτερη θητεία στο Προεδρικό Μέγαρο;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Θ’ απαντήσω την κατάλληλη στιγμή.

Γ. ΠΙΕΡΡΟΣ: Έχετε άποψη θετική ή αρνητική;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Θ’ απαντήσω την κατάλληλη στιγμή.

Γ. ΠΙΕΡΡΟΣ: Ένα άλλο ερώτημα είναι οι σχέσεις σας με τον πρώην πρωθυπουργό και Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Τσίπρα. Και γιατί το θέτω αυτό; Γιατί ο κ. Τσίπρας θα κάνει μια μεγάλη εκδήλωση σύντομα που θα έχει στο επίκεντρό της και τη Συμφωνία των Πρεσπών με τη Βόρεια Μακεδονία και θα ήθελα να μα πείτε και για τις σχέσεις σας και για το αν σκοπεύετε να δώσετε το παρόν σε αυτή την εκδήλωση.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Η σχέση μας είναι μια χαρά, δεν έχει αλλάξει τίποτα από τότε που εμφανίστηκε στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου μας. Αντιθέτως, θεωρώ ότι το κόμμα κι εγώ προσωπικά έχουμε στηρίξει τη δύσκολη πρωτοβουλία με τη Συμφωνία των Πρεσπών που ανέλαβε ο ίδιος και ο Νίκος Κοτζιάς και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό το έργο.

Από ‘κει και πέρα καταλαβαίνετε ότι είμαστε σε μια διαδικασία ανανέωσης και ανασυγκρότησης στον χώρο μας. Και είμαι σίγουρος ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος και θα υπάρχει ένα πολύ πιο σύγχρονο και έτοιμο να κυβερνήσει τη χώρα κόμμα. Έχουμε το στελεχιακό δυναμικό: κοιτάξτε τα think tanks, κοιτάξτε τους υποψήφιους ευρωβουλευτές μας, κοιτάξτε τα άλλα στελέχη, νομίζω θα έχουμε μια πολύ καλή διοίκηση της χώρας, αν μας δοθεί η ευκαιρία.

ΕΛ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Έχετε την αίσθηση πάντως ότι ο κ. Τσίπρας συμφωνεί με τις αλλαγές που έχετε επιφέρει στο κόμμα σας;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Καταρχάς πολλές από τις αλλαγές στις οποίες αναφέρεστε, ήταν και μέσα στο καταστατικό, απλά δεν είχαν εφαρμοστεί, όπως είναι η ιδέα των προκριματικών εκλογών. Άρα λοιπόν έπρεπε να τις εφαρμόσουμε.

ΕΛ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, υπάρχει όμως και τη συγκεκριμένη στιγμή και μια απόκλιση ιδεολογική.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Για πείτε μου, έχει ενδιαφέρον αυτό.

ΕΛ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Υπάρχει η αίσθηση ότι…

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι αίσθηση, πείτε μου ξεκάθαρη απόκλιση. Ένα παράδειγμα.

ΕΛ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Εγώ λέω την αίσθηση που υπάρχει στην κοινωνία ότι πηγαίνετε προς κεντροαριστερά.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Να μη λέμε γενικολογίες. Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ στη διακήρυξή του λέει, από τη Ριζοσπαστική Αριστερά μέχρι το προοδευτικό Κέντρο. Αυτό λέει. Αυτά τα οποία πρεσβεύουμε είναι απολύτως συμβατά με το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Απολύτως. Και μάλιστα σε μερικά ζητήματα, όπως είναι τα θέματα προοδευτικής φορολόγησης και αλλαγών, είμαστε πολύ πιο αριστερά, αν θέλετε να το πείτε, απ’ ό,τι ήταν το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Και σε άλλα ζητήματα. Άρα λοιπόν, δεν δέχομαι την αίσθηση αυτή.

ΕΛ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Άρα δεν σας ενδιαφέρει δηλαδή το κομμάτι της Κεντροαριστεράς; Για να καταλάβω. Εσείς πού απευθύνεστε; Απευθύνεστε μόνο στους αριστερούς που ψήφιζαν παραδοσιακά ΣΥΡΙΖΑ; Όχι προφανώς.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Η σύγχρονη Αριστερά καλύπτει όλη την Κεντροαριστερά. Υπάρχουν μερικά πράγματα στα οποία δεν μπορούμε να έχουμε απλές, δήθεν κεντρώες διαχειριστικές λύσεις, όπως είναι η στέγη. Όταν έχεις μια τόσο μεγάλη κοινωνική ανισότητα στη χώρα, δεν μπορείς απλά να κάνεις μια ρύθμιση στη golden visa και να λες «το λύσαμε». Εκεί πρέπει να έχεις ένα παρεμβατικό κράτος. Στη δημόσια και δωρεάν και ποιοτική Υγεία, πρέπει να έχεις ένα παρεμβατικό κράτος να προσλάβει, ό,τι χρειάζεται να προσλάβει, να συμπληρωθούν τα οργανογράμματα και να μπορέσει να στελεχωθεί το ΕΣΥ και να παρέχει υγεία στους Έλληνες και στις Ελληνίδες.

Άρα λοιπόν δεν είναι τόσο πολύ θέματα γενικής ιδεολογίας. Προφανώς είμαστε στον χώρο της Κεντροαριστεράς, αλλά η σύγχρονη Αριστερά παρεμβαίνει και λύνει μεγάλα προβλήματα. Δεν πρόκειται να έχει μια προσέγγιση στην κλιματική κρίση πάλι διαχειριστική. Θα επενδύσει στην κλιματική προσαρμογή. Θα επενδύσει, διότι αυτό εάν δεν το κάνουμε, θα τα πληρώσει η γενιά μου. Και η γενιά η επόμενη. Και αυτό πρέπει ν’ αλλάξει.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, όταν ένα κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης αρχίζει και γίνεται ισχυρό και όλα δείχνουν ότι θα κυβερνήσει τη χώρα, πρέπει να δείξει και αυτό που λέμε την ηγετική του ομάδα, τους ανθρώπους με τους οποίους θα κυβερνήσει. Πότε θα δούμε αυτούς με τους οποίους θα κυβερνήσετε εσείς; Θα είναι μόνο πολιτικοί, θα είναι και τεχνοκράτες; Θα είναι ένα μίγμα; Θα είναι καινούργια πρόσωπα; Θα είναι η δική σας γενιά; Θα είναι στελέχη από τα think tanks; Πότε θα δούμε την ηγετική σας ομάδα που θα μάθουμε με ποιους θα κυβερνήσετε;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Σας έχω πει τους τρεις παράγοντες τους οποίους προσωπικά θεωρώ πιο σημαντικούς σ’ αυτή την επιλογή. Ο πρώτος παράγοντας, το πρώτο κριτήριο, μάλλον, είναι η ενσυναίσθηση. Θέλω να έχω δίπλα μου ανθρώπους που σε ανύποπτο χρόνο ακούω ότι έχουν προσφέρει κάτι σ’ έναν συνάνθρωπό μας, σ’ έναν συμπολίτη μας. Χωρίς δηλαδή να είναι όλα στημένα. Έχω κεραίες στην κοινωνία, μπορώ να ξέρω ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι. Άρα λοιπόν είναι πολύ σημαντικό για μένα να ξέρω ότι είναι κάποιος που ξέρει να βάλει τον εαυτό του στα μάτια και στην ψυχή του άλλου. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό. Γιατί στην πολιτική δεν αποφασίζεις μόνο για την οικογένειά σου, αποφασίζεις για τις οικογένειες των άλλων. Είναι τεράστια ευθύνη.

Το δεύτερο κριτήριο είναι η ηθική που έχει κάποιος, που έχει προφανώς ένα κομμάτι ενσυναίσθησης, αλλά δεν είναι δεδομένο. Άρα ‘κεί πέρα, πρέπει να ξέρω ότι κάποιος είναι εδώ πέρα για να προσφέρει και όχι για να κάνει καριέρα στις πλάτες του ελληνικού λαού. Πόσο μάλλον να χρηματιστεί. Αυτό είναι ξεκάθαρο.

Τρίτο, είναι η τεχνοκρατική επάρκεια. Πιστέψτε το ότι την τεχνοκρατική επάρκεια είναι πολύ πιο εύκολο να τη βρεις, απ’ ό,τι είναι τα άλλα δυο κριτήρια. Άρα λοιπόν, τέτοιους ανθρώπους έχω δίπλα μου. Μερικοί υπάρχουν ήδη στη Βουλή των Ελλήνων και η παραγωγικότητα την οποία επιδεικνύουν, θα είναι και εκείνη μια συνισταμένη στις σκέψεις μου…

ΕΛ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Μου επιτρέπετε να σας προβοκάρω λίγο;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Να τελειώσω λίγο. Υπάρχουν στελέχη στα think tanks, έχουμε ανακοινώσει 11, νομίζω, και έχουμε κι άλλα ν’ ανακοινώσουμε τα οποία θα τα μάθετε στους επόμενους μήνες. Θα τους γνωρίσετε, αρθρογραφούν ήδη μερικοί. Και προφανώς έχουμε και εξαιρετικούς υποψήφιους στο ευρωψηφοδέλτιο μας και νέα παιδιά, τα οποία θα έχουν μέρος στο μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.

Γ. ΠΙΕΡΡΟΣ: Δεν ήθελα να διακόψω, Πρόεδρε, είχαμε μια συζήτηση που νομίζω έχει ειρμό και είναι πολιτισμένη. Δεν μου απαντήσατε αν θα πάτε στην εκδήλωση που θα κάνει ο κ. Τσίπρας.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αν με προσκαλέσει, προφανώς θα πάω.

ΕΛ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Εγώ ήθελα να πω ότι ηθικοί άνθρωποι, καλοί άνθρωποι με κοινωνική δράση υπάρχουν και στη Δεξιά. Δηλαδή αν κάποιος άνθρωπος έχει αυτά τα κριτήρια και εν πάση περιπτώσει, γενικά, συμπαθεί τον ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορεί δηλαδή να έρθει στο ΣΥΡΙΖΑ και να διαδραματίσει και ρόλο;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Η πολιτική μας πρόταση θα είναι προγραμματική και αρχίζει από τώρα. Δεν περιμένουμε τις επόμενες βουλευτικές εκλογές για να φτιάξουμε ένα προεκλογικό πρόγραμμα. Θα έχετε προτάσεις νόμου, θα έχετε ξεκάθαρες θέσεις ώστε κάθε Έλληνας, κάθε Ελληνίδα να μπορεί να πάει στο syriza.gr π.χ. και να δει ότι, είμαι δικηγόρος στη Θεσσαλία, ποιο είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για μένα; Για το κράτος Δικαίου λέμε αυτό, για τη Θεσσαλία λέμε εκείνο, για το τεκμαρτό εισόδημα το οποίο θα το ακυρώσουμε, λέμε αυτό.

Άρα λοιπόν είναι σημαντικό για μένα να ξέρει η Ελληνίδα κι ο Έλληνας τι θα δει με τον ΣΥΡΙΖΑ στην πράξη. Δεν θα περιμένω την τελευταία στιγμή για να έχουμε προεκλογικό πρόγραμμα. Ούτε θα περιμένω την τελευταία στιγμή για να κυβερνήσουμε τη χώρα. Θα είναι ένα πολύ μεγάλο προεκλογικό πρόγραμμα με ξεκάθαρες προτάσεις και λύσεις. Αλλά θα έχει ένα μήνυμα, το οποίο θα είναι ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω. Θα δώσουμε προστασία, αξιοπρέπεια, αξιοσύνη. Η πολιτική μας είναι φιλολαϊκή…

ΕΛ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Αν σας ρωτούσα ένα τελευταίο, αν έχετε μετανιώσει για κάτι από αυτά που έχετε κάνει τι θα μου λέγατε;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Προφανώς κι έχω μετανιώσει.

ΕΛ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Για ποιο πράγμα απ’ όλα;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Για πολλά πράγματα. Έχω μετανιώσει πολύ για αυτό το οποίο είχα πει χαλαρά σε συνέντευξη στον Σταύρο Θεοδωράκη, περί δυο παιδιών αρσενικού γένους, όταν στην πραγματικότητα δεν είναι καν κάτι το οποίο το πίστευα τότε ή τώρα. Ήταν κάτι το οποίο είπα λανθασμένα σε μια χαλαρή στιγμή, σαν κάτι το οποίο είναι παρόμοιο με την εμπειρία τη δική μου και του Τάιλερ με τ’ αδέρφια μας. Σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να προσβάλλω τις γυναίκες. Και εξάλλου δεν είναι αυτό το οποίο θα κάναμε και στην πράξη. Άρα αυτό το μετανιώνω γιατί δεν ανταποκρίνεται στο ποιος είμαι.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Και μιας και είπατε γι’ αυτό, πριν κλείσουμε κι επειδή μιλήσατε για ενσυναίσθηση, είχατε πάρει μέρος σε μια εκδήλωση με τη Σοφία Μπεκατώρου για το θέμα των γυναικοκτοινών και της βίας κατά των γυναικών και εκεί μιλήσατε με κάποιες γυναίκες. Ας κλείσουμε έτσι, με ενσυναίσθηση. Τι σας είπαν και τι βγάλατε ως συμπέρασμα ηθικό απ’ αυτή την ιστορία;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Συναντήθηκα με δυο μητέρες δυο γυναικών που δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους τους, οι οποίες τώρα είναι κηδεμόνες των παιδιών που είχαν οι κόρες τους. Δηλαδή αντί να ευχαριστούνται τον ρόλο της γιαγιάς, είναι και ο ρόλος της μητέρας στην προκειμένη περίπτωση. Είναι αφημένες πραγματικά στην τύχη τους. Δηλαδή δεν έχουν καμία υποστήριξη από το κράτος, δεν έχουν ψυχοθεραπευτές στη διάθεσή τους, τα παράβολα για τα δικαστήρια τα πληρώνουν οι ίδιες, για να μπορούν να βρουν δικαιοσύνη απέναντι στον θύτη της κάθε περίπτωσης.

Είναι πραγματικά σοκαριστικό το πόσο ανάλγητη είναι καμιά φορά η πολιτεία, σε πάρα πολλά ζητήματα. Και στα εργασιακά που έχουμε επικουρικούς, αναπληρωτές, εποχικούς, σε όλο το Δημόσιο, τεράστια ανασφάλεια και με την ακρίβεια που βάζει ανασφάλεια στην καθημερινότητα.

Και τώρα πάμε σ’ ένα τόσο ανθρώπινο ζήτημα όπως είναι αυτό, στο οποίο έχουμε σχεδόν αποκτήσει ανοσία. Βλέπουμε γυναικοκτονίες όλη την ώρα και δεν κάνουμε τίποτα. Και χρειαζόμαστε προοδευτική αστυνόμευση, χρειαζόμαστε αστυνόμευση της γειτονιάς, χρειαζόμαστε επιστήμονες, ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές που να είναι μέσα στην κοινωνία και να μπορούν να στηρίξουν αυτά τα ζητήματα. Δεν μπορούμε να είμαστε μια κοινωνία η οποία βλέπει ανθρώπινες ζωές να χάνονται και να λέμε ότι είμαστε ένας επενδυτικός παράδεισος κι ένα οικονομικό θαύμα.

Εάν κάποιος θεωρεί ότι ζούμε σε μια τέτοια χώρα και είναι τόσο ικανοποιημένος, έχει την επιλογή στις 9 Ιουνίου να ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία. Αλλά εάν κάποιος θεωρεί ότι δεν είναι αυτό η χώρα που του αξίζει, μπορεί στις 9 Ιουνίου να σχηματίσει μια ισχυρή αντιπολίτευση με τον ΣΥΡΙΖΑ και να πάμε μπροστά.

Γ. ΠΙΕΡΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ που είσαστε εδώ και μας απαντήσατε σε όλα τα ερωτήματα. Να έχετε δύναμη και καλά χιλιόμετρα, γιατί μένουν ακόμα μέρες.